Dmitri Medvedev afirmă că Rusia „este pregătită să se deconecteze de la internetul global”

Dimitri Medvedev.
Dimitri Medvedev. (VLADIMIR RODIONOV / AFP / Getty Images)

Dimitri Medvedev, fost premier şi fost preşedinte al Rusiei, a afirmat că ţara sa este pregătită „legal şi tehnologic” să decupleze internetul global, „dacă va fi nevoie”, relatează The Moscow Times.

Adoptând modelul regimului chinez de control al informaţiei, Rusia a implementat în 2019 o tehnologie care funcţionează, la nevoie, asemenea "marelui Firewall" şi care poate deconecta situri web din afara Rusiei.

În 2019 a fost adoptată legea „internetului suveran” care dă statului rus posibilitatea de a se deconecta de la internetul global, însă experţii şi-au exprimat dubiile cu privire la capacitatea ţării de a implementa o astfel de măsură. Testele preliminare ale sistemului au generat mari probleme tehnice, ridicând întrebări despre fezabilitatea proiectului.

Medvedev a subliniat că nu vede niciun motiv de a lua această măsură în prezent. El spune că în eventualitatea unui „eveniment extraordinar”, această decizie ar putea fi luată. Acesta mai afirmă că Statele Unite deţin „controlul” internetului.

Comentariile lui Medvedev survin în contextul înăspririi tot mai accentuate a autoritarismului regimului lui Putin şi reprimării cu brutalitate a protestelor care au avut loc în ultimele weekenduri în mai multe oraşe din Rusia, ocazionate de arestarea opozantului Alexei Navalnîi.

Săptămâna trecută, agenţia de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a anunţat că va amenda mai multe reţele sociale pentru că au refuzat să elimine de pe platforme clipuri video care promovau protestele şi încurajau oamenii să iasă în stradă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe