Franţa presează Germania să anuleze proiectul Nord Stream 2 după abuzurile Moscovei la adresa susţinătorilor lui Navalnîi

Proteste în Rusia, faţă de arestarea opozantului Alexei Navanîi
Proteste în Rusia, faţă de arestarea opozantului Alexei Navanîi (Kirill Kudryavtsev/AFP via Getty Images)

Franţa a cerut luni Germaniei să renunţe la proiectul Nord Stream 2 desfăşurat împreună cu Rusia, în semn de protest faţă de reţinerea la Moscova a liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.

"Întotdeauna am spus că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect în acest context", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Clement Beaune, pentru Radio France Inter.

Citiți și Ruşii ies din nou în stradă pentru a-l susţine pe Navalnîi. Soţia acestuia, reţinută [video]

Întrebat în mod specific dacă Franţa doreşte ca Berlinul să renunţe la proiect, Beaune a spus: „Într-adevăr, am spus deja acest lucru”.

Statele Unite, precum şi mai multe ţări europene, cum ar fi Polonia, au criticat proiectul Nord Stream 2, spunând că va creşte dependenţa germană şi a UE de Rusia.

Citiți și UE contemplă noi sancţiuni la adresa Rusiei pentru înăbuşirea protestelor pro-Navalnîi. Kremlinul cheamă ambasadorul SUA la consultări

Cancelarul german Angela Merkel susţine insistent proiectul, iar lucrările au fost reluate în decembrie, după aproape un an, pauza fiind generată de sancţiunile impuse de administraţia Donald Trump asupra companiilor care construiesc conducta.

Conducta este aproape terminată, fiind mai puţin de 200 de km de construit.

Citiți și Vladimir Putin avertizează despre posibilitatea unui conflict total şi "o distopie sumbră"

Beaune a declarat că liderii europeni iau în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza represiunii preşedintelui Vladimir Putin împotriva opoziţiei conduse de Navalnîi, care a fost arestat la jumătatea lunii ianuarie şi se confruntă cu un proces care îl poate ţine arestat şi închis o perioadă lungă de acum înainte.

Mii de oameni au sfidat avertismentele regimului de la Kremlin, protestând duminică în întreaga ţară în al doilea weekend de manifestaţii în masă împotriva arestării celui mai proeminent adversar al lui Putin.

Citiți și Rusia anunţă sancţiuni "reciproce" pentru oficiali germani în scandalul Navalnîi

"S-au impus deja sancţiuni, am putea face asta, dar trebuie să fim clari, nu vor fi suficiente", a afirmat Beaune.

"Opţiunea Nord Stream 2 este în curs de examinare", a adăugat el, recunoscând în acelaşi timp că "este o decizie pentru Germania, deoarece conducta se află în Germania".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe