Ruşii ies din nou în stradă pentru a-l susţine pe Navalnîi. Soţia acestuia, reţinută [video]
În al doilea weekend consecutiv, mii de ruşi au luat parte la proteste neautorizate pentru a cere eliberarea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.
Peste 2.000 de persoane au fost reţinute, potrivit unui ONG care monitorizează protestele şi răspunsul forţelor de ordine.
La Moscova, poliţia a închis staţiile de metrou şi a blocat centrul oraşului.
Citiți și Vladimir Putin avertizează despre posibilitatea unui conflict total şi "o distopie sumbră"
Navalnîi a fost închis la întoarcerea în Rusia după ce a petrecut câteva luni în Germania recuperându-se după incidentul otrăvirii sale, survenit în august 2020.
Echipa lui Navalnîi a susţinut că opozantul a fost otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat de armata rusă, ceea ce ar implica serviciile Rusiei sau elemente din cadrul forţelor armate. Acuzaţia a fost preluată de medicii germani, după internarea lui Navalnîi la spitalul Charite din Berlin, precum şi de cei elveţieni. Kremlinul neagă acuzaţiile şi cere dovezi.
Citiți și Kremlinul acuză SUA de amestec în afacerile interne, dar susţine că este deschis la dialog
Autorităţile ruse afirmă că Navalnîi trebuia să se prezinte în mod regulat la poliţie din cauza unei condamnări cu suspendare pentru delapidare, rezultat al unui proces considerat pe scară largă drept politic. Sistemul de Justiţie din Rusia este complet controlat politic de liderii de la Kremlin.
Navalnîi a dat vina pe agenţii de securitate de stat, sub ordinele lui Putin, pentru atentatul asupra sa, iar jurnaliştii de investigaţie au numit agenţi ruşi din FSB suspectaţi de otrăvire.
Citiți și Proteste masive în Rusia, în sprijinul lui Alexei Navalnîi. Peste 2000 de persoane arestate [video]
Navalnîi a denunţat reţinerea sa ca fiind "flagrant ilegală", spunând că autorităţile i-au permis să călătorească la Berlin pentru tratament din cauza otrăvirii cu noviciok.
La Moscova, protestatarii s-au strâns din nou în al doilea weekend pentru a protesta faţă de arestarea lui Navalnîi, în ciuda faptului că autorităţile au subliniat că protestele sunt neautorizate. Săptămâna trecută, protestele au fost înăbuşite violent, ducând la arestarea a peste 3000 de persoane.
Citiți și Rusia începe protestele faţă de arestarea lui Alexei Navalnîi
Filmări luate de televiziunile occidentale arătau numeroase persoane escortate către autobuze de forţele de ordine speciale, OMON.
Protestatarii au încercat apoi să ajungă în faţa închisorii Matrosskaia Tişina, unde este reţinut Navalnîi.
Soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, se numără printre cei reţinuţi la protestul de duminică, potrivit unui comunicat transmis de echipa lui Navalnîi. Anterior, ea postase o fotografie care sugera că se duce la miting.
Poliţia declară că protestele sunt ilegale, iar autorităţile ruse au avertizat că demonstraţiile ar putea răspândi focarul de virus Wuhan.
La Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Vladimir Putin, mulţimea s-a adunat în piaţa centrală şi a scandat: „Jos ţarul”.
În estul Rusiei au avut loc deja mitinguri în sprijinul lui Navalnîi. În oraşul Novosibirsk din Siberia, cel puţin 2.000 de oameni au mărşăluit prin centru scandând „Libertate” şi „Putin este un hoţ”.
Aproximativ 7.000 de oameni s-au adunat la Ekaterinburg, în regiunea Ural, potrivit rapoartelor mass-media locale citate de BBC.
Grupul de monitorizare OVD-Info a declarat că poliţia a reţinut peste 2.000 de persoane la proteste în toată ţara, dintre care, 469 la Moscova.
O serie de asociaţi apropiaţi ai lui Alexei Navalnîi au fost reţinuţi de săptămâna trecută şi alţii, inclusiv fratele său şi activista Pussy Riot, Maria Aliohina, au fost arestaţi la domiciliu.