Alexei Navalnîi condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare

Kremlinul mută
Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi (Getty Images)

Un tribunal din Moscova l-a condamnat marţi pe opozantul rus Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut critic al Kremlinului, la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a decis că acesta a încălcat condiţiile de suspendare a unei condamnări anterioare din 2014.

Instanţa a spus că termenul pedepsei cu închisoare va fi scurtat cu timpul în care s-a aflat în arest la domiciliu, relatează Reuters.

Citiți și Ruşii ies din nou în stradă pentru a-l susţine pe Navalnîi. Soţia acestuia, reţinută [video]

Navalnîi, unul dintre cei mai virulenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea sa în Rusia din Germania, unde primise îngrijiri, în urma unui incident de otrăvire în august. Substanţa folosită se presupune că ar fi fost noviciok, din gama militară, amănunt care ar implica serviciile ruseşti sau Kremlinul.

Tribunalul a dat curs cererii Serviciului Penitenciar din Rusia (FSIN) privind comutarea pedepsei de 3,5 ani de închisoare cu suspendare împotriva opozantului Alexei Navalnîi, într-un dosar din 2014, într-o pedeapsă cu executare.

Citiți și Franţa presează Germania să anuleze proiectul Nord Stream 2 după abuzurile Moscovei la adresa susţinătorilor lui Navalnîi

Sistemul de Justiţie rus este controlat de Kremlin, astfel încât numeroşi analişti occidentali consideră procesele împotriva lui Navalnîi pur politice.

Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), organizaţie fondată de Navalnîi, a lansat marţi seara un apel la o manifestaţie imediată la Moscova într-un mesaj pe Twitter, potrivit Reuters.

Citiți și Vladimir Putin avertizează despre posibilitatea unui conflict total şi "o distopie sumbră"

Unul dintre avocaţii lui Navalnîi a declarat că va face apel la această condamnare.

Navalnîi a calificat aducerea sa în faţa justiţiei drept o tentativă de a ‘intimida milioane’ de ruşi şi a lansat acuzaţii grave la adresa preşedintelui Vladimir Putin, căruia i-a transmis din sala de judecată că va intra în istorie drept ‘Vladimir otrăvitorul’, reiterând o acuzaţie mai veche făcută de opozant în Germania, aceea că şeful statului rus a ordonat otrăvirea sa în luna august.

În ultimele două weekenduri, mai multe oraşe mari din Rusia au fost scena unor manifestaţii, care au fost dispersate cu forţa de către trupele OMON. Mii de persoane sunt arestate în urma acuzaţiilor de participare la mitinguri neautorizate.

În discursul său din sala de judecată, Navalnîi a amintit de anchetele sale făcute publice pe internet şi care relevă implicarea FSB (Serviciul Federal de Securitate/fostul KGB) în tentativa sa de asasinare, investigaţii infirmate de Kremlin.

Conform unei anchete realizate de Bellingcat-CNN-The Insider.ru, otrava care aproape că l-a ucis pe Navalnîi a fost aplicată pe partea din faţă a chiloţilor acestuia de către agenţi FSB în camera de hotel unde se oprise opozantul rus în timpul unei deplasări în oraşul siberian Tomsk.

În faţa instanţei, Navalnîi a cerut nu doar eliberarea sa imediată, ci a tuturor deţinuţilor politic din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe