Doctorul rus care l-a tratat pe Navalnîi după ce a fost otrăvit cu noviciok moare brusc

Alexei Navalnîi îmbarcat într-o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă nr 1 din Omsk pentru a fi dus la Berlin
Alexei Navalnîi îmbarcat într-o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă nr 1 din Omsk pentru a fi dus la Berlin (Dimitar Dilkoff | AFP | Getty Images)

Serghei Maximişin, care era medicul şef adjunct al Spitalului de Urgenţă din Omsk, a murit ”subit” la vârsta de 55 de ani, potrivit unui comunicat al spitalului.

”Vă informăm cu regret că medicul şef adjunct al secţiei de anestezie şi resuscitare din cadrul Spitalului de urgenţă No.1, asistent la departamentul Universităţii medicale de stat din Omsk, doctor în ştiinţe medicale Maximişin Serghei Valentinovici a încetat subit din viaţă”, se arată în comunicatul transmis de spitalul de urgenţă din Omsk.

Intersectarea medicului din Omsk cu Alexei Navalnîi s-a produs după ce starea sănătăţii opozantului rus s-a înrăutăţit dramatic în timpul unui zbor care îl ducea acasă din Siberia. Avionul a efectuat o aterizare forţată şi liderul opoziţiei ruse a fost dus la spitalul din Omsk, unde a rămas o perioadă pentru tratament de urgenţă.

Maximişin nu a dat declaraţii la vremea spitalizării lui Navalnîi, deşi avea funcţie de conducere.

Medicii ruşi au infirmat însă acuzaţiile membrilor echipei lui Navalnîi care susţineau că opozantul fusese otrăvit cu noviciok, o neurotoxină din gama militară, a cărei utilizare implică serviciile de informaţii ale Rusiei şi Kremlinul.

Navalnîi a fost în cele din urmă transportat la spitalul Charite Berlin, unde s-a recuperat timp de cinci luni. Medicii germani au confirmat otrăvirea cu noviciok, însă nu au oferit detalii, dar Kremlinul neagă acest lucru.

Opozantul a acuzat serviciile de securitate din Rusia şi pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, că l-au otrăvit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe