Şeful Comisiei UE neagă acuzaţiile privind evaziunea fiscală

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a negat acuzaţiile că ar fi încurajat evaziunea fiscală pe când era premier al Luxemburgului.
Jean-Claude Juncker. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
13.11.2014

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a negat acuzaţiile că ar fi încurajat evaziunea fiscală pe când era premier al Luxemburgului.

Juncker este sub presiune în urma afirmaţiilor potrivit cărora cca 340 de companii globale au beneficiat de unele acorduri care le-au ajutat să evite plata taxelor, în timpul celor 18 ani cât a avut funcţia de premier.

Fostul premier luxemburghez a preluat şefia Comisiei Europene la începutul lunii noiembrie a.c.

La câteva zile după numirea în noua funcţie, Juncker s-a confruntat cu un raport realizat de jurnalişti de investigaţie care au susţinut că mai multe companii, precum Pepsi şi Ikea, au încheiat acorduri avantajoase cu guvernul ţării sale pentru a salva miliarde de euro şi dolari ce trebuiau plătite ca taxe în alte ţări.

Deşi Juncker, care are vârsta de 59 de ani, nu a făcut niciun comentariu la acea vreme, premierul actual al Luxemburgului, Xavier Bettel, a fost citat ca afirmând că toate acordurile au respectat regulile internaţionale în privinţa taxelor.

După această declaraţie, preşedintele Comisiei a rupt, totuşi, tăcerea miercuri, repetând mesajul lui Bettel în timpul unei apariţii neaşteptate în faţa reporterilor în Bruxelles.

“Totul a fost făcut în concordanţă cu legislaţia naţională şi cu regulile internaţionale care se aplică în această chestiune”, a afirmat acesta.

“Nu-mi cer scuze pentru ce am putut face pentru ţara mea. Nu am dat niciodată instrucţiuni în legătură cu vreun dosar", a dat el asigurări, precizând că administraţia fiscală acţionează în mod independent în Marele Ducat.

Juncker a declarat că el a fost “responsabil din punct de vedere politic pentru ceea ce s-a întâmplat în fiecare colţişor al ţării sale” şi că, în cazul în care măsurile concrete pentru taxare au dus la netaxare, regretă acel fapt.

Luxemburg, Malta şi Irlanda sunt deja investigate în acţiunea UE de identificare şi pedepsire a corporaţiilor multinaţionale ce practică evaziunea fiscală iar raportul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie a susţinut săptămâna trecută că, aparent, numeroase companii ar fi canalizat sute de miliarde de dolari prin Luxemburg şi ar fi salvat miliarde de dolari care trebuiau plătiti pe taxe.

În unele cazuri companiile au plătit taxe de numai 1% asupra profiturilor, acestea fiind canalizate prin Luxembrug, se arată în raport.

În mandatul lui Juncker, Comisia Europeană va lupta împotriva evaziunilor şi fraudelor fiscale, acesta precizând că “nimic din trecutul meu nu indică că ambiţia mea a fost aceea de a organiza evaziunea fiscală în Europa”.

Pentru crearea acestei situaţii, Juncker a dat vina pe standardele diferite de taxare existente în UE. Dacă statele membre au uneori sisteme de taxare diametral opuse, atunci acest lucru ar putea duce la unele rezultate care “nu respectă standardele etice şi morale.”

Preşedintele Comisiei Europene a ţinut să specifice că el nu va interveni în anchetele în desfăşurare ale Comisiei privind practicile fiscale ale mai multor ţări, printre care şi Luxemburg. “Dacă aş face-o, aş pierde întreaga credibilitate ca preşedinte al Comisiei”, a declarat Juncker. Aceste anchete sunt în responsabilitatea comisarului însărcinat cu probleme de concurenţă, Margrethe Vestager.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor