Iohannis, către Ponta: Haideţi să respingem astăzi amnistia şi graţierea şi să ridicăm imunitatea parlamentarilor anchetaţi
alte articole
La o zi după ce i-a lansat contracandidatului său, Victor Ponta, provocarea convocării Parlamentului în scopul respingerii legii amnistiei şi graţierii şi a avizării ridicării imunităţii parlamentarilor cercetaţi de corupţie din toate partidele, prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a susţinut joi o conferinţă de presă în care a reiterat aceste deziderate.
"L-am invitat pe V. Ponta ca împreună să facem în aşa fel încât Parlamentul să se reunească mâine, să se ia în dezbatere atât legea amnistiei şi graţierii, cât şi toate cererile de urmărire penală şi arestare preventivă. Le solicit dl Tăriceanu, dl Ponta şi dl Zgonea să fie de acord ca Birourile să se întrunească astăzi, să decidă reuniunea plenului, în care să se respingă legea graţierii şi să fie încuviinţate toate cererile de urmărire penală şi arestare preventivă, pentru parlamentari de la toate partidele. Haideţi, d-le Ponta, să facem tot ce trebuie pentru a convoca Parlamentul şi pentru a pune în practica acest lucru", a declarat joi, Klaus Iohannis, citat de Hotnews.ro
Amintim că liderii PNL au solicitat în repetate rânduri, încă din luna decembrie, repunerea pe ordinea de zi a proiectului de lege special pentru a fi respins, însă PSD a amânat mereu deznodământul, păstrând dosarul la "sertarul" Comisiei Juridice.
De altfel, se pare că unii lideri marcanţi ai PSD sunt foarte interesaţi de acest proiect de lege. Din stenogramele publicate de DNA în dosarul de trafic de influenţă al liderilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova reiese că aceştia intenţionau să reintroducă neapărat legea amnistiei şi graţierii, lege de care ar urma sa beneficieze o serie de parlamentari acuzaţi de fapte de corupţie.
Odată adoptat, proiectul de lege aduce bucurie în sufletul unor politicieni influenţi precum Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş, Relu Fenechiu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc etc.
Secţiile de votare din Diaspora
Un alt subiect abordat de Iohannis în conferinţa de presă de joi este legat de refuzul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), condus de Meleşcanu, de a înfiinţa noi secţii de votare în Diaspora, decizie care ar fluidiza votul românilor din străinătate (despre care se ştie că votează în principal cu Dreapta).
"BEC a reconfirmat ca se pot înfiinţa secţii de vot suplimentare în Diaspora dacă se doreşte. Dl Ponta, scoateţi-l pe dl ministru de Externe din ralanti şi puneţi-l în viteză să rezolve această problemă. Şi, nu se putea altfel, iar l-am prins pe dl Ponta cu minciuna, în legătură cu secţiile înfiinţate în Germania. Dl Ponta, dacă mai veniţi cu hârtiuţe aiurea, faceţi copiuţele cum trebuie", a mai precizat Klaus Iohannis.
În viziunea acestuia, reuniunea plenului Parlamentului pentru discutarea celor două subiecte "este singura şansă pentru dl Ponta să demonstreze că el crede în statul de drept. Dacă nu se convoacă Parlamentul, ce să mai credem: Vorbe, vorbe, vorbe".