Şeful Bisericii Catolice a Irlandei a demisionat

Şeful Bisericii Catolice Irlandeze, cardinalul Sean Brady.
Şeful Bisericii Catolice Irlandeze, cardinalul Sean Brady. (Wikipedia)

Cardinalul Sean Brady, şeful Bisericii Catolice a Irlandei, a anunţat vineri ca şi-a prezentat demisia Papei Francisc, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Contrar aparenţelor, demisia lui Brady nu are legătură cu acuzaţiile de pedofilie cu care se confruntă biserica catolică irlandeză, parte din acestea vizându-l direct pe cardinal. Motivul oficial al demisiei este faptul că prelatul urmează să împlinească 75 de ani, iar conform uzanţelor Vaticanului, episcopii îşi depun demisia la 75 de ani, data intrării în vigoare a acestei demisii urmând să fie decisă de Papă.

"Luna trecută i-am prezentat demisia Papei Francisc în conformitate cu exigenţele dreptului canonic", a indicat prelatul într-un comunicat. "Am făcut acest lucru întrucât mâine (sâmbătă — n.r.) voi aniversa 75 de ani", a adăugat acesta.

Brady, ajuns la vârstă de 75 de ani, a fost acuzat în trecut de asociaţiile victimelor abuzurilor pedofililor că a acoperit infracţiuni sexuale ale unor preoţi sau responsabili religioşi din dioceza sa.

De altfel, în 2012, cardinalul a prezentat scuze publice pentru că nu a informat poliţia despre abuzurile sexuale comise de un preot pedofil din dioceza sa în anii '70.

Marie Kane, victimă a unui abuz sexual comis de un cleric, s-a declarat dezamăgită că şeful Bisericii Catolice a Irlandei nu a demisionat mai devreme. "Ar fi trebuit să o facă de multă vreme, nu doar pentru că împlineşte 75 de ani", a declarat ea pentru postul RTE.

Reamintim că, la începutul anilor 2000, în Irlanda şi în Statele Unite au ieşit la iveală infracţiuni comise împotriva a mii de copii de către preoţi catolici, în special în anii '60, '70 şi '80. Clerici de rang înalt, printre care şi Brady, au fost acuzaţi că i-au protejat pe cei vinovaţi mutându-i, pentru a proteja reputaţia bisericii.

Vaticanul a recunoscut de asemenea că a primit de la diocezele locale mii de rapoarte de abuzuri. În ciuda multitudinii de dovezi ce au confirmat abuzurile comise de preoţi împotriva copiilor şi a acuzaţiilor aduse lui Benedict, Biserica Catolică l-a numit pe acesta papă emerit după ce a demisionat anul trecut.

După ani de muşamalizări, Vaticanul a fost somat, în 2013, să ofere explicaţii în faţa ONU în legătură cu măsurile pe care le-a luat pentru a lupta împotriva pedofiliei, iar Papa Francisc, succesorul lui Benedict al XVI-lea, şi-a exprimat "ruşinea" în legătură cu scandalurile din Biserică. Investigaţiile continua şi acum.

La mijlocul lunii iulie a acestui an, Papa Francisc, a anunţat oficial, că aproximativ 8.000 de membri ai bisericii Catolice sunt pedofili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe