ONU cere Vaticanului să aducă în faţa justiţiei preoţii pedofili

Piaţa Vaticanului din Roma
Piaţa Vaticanului din Roma (Epoch Times România)

Comitetul pentru Drepturile Copilului al Organizaţiei Naţiunilor Unite a cerut, miercuri, Vaticanului să coopereze cu ancheta autorităţilor cu privire la preoţii pedofili din cadrul instituţiei şi să defere cazurile cunoscute organelor judiciare competente, notează mediafax.

Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului cere Vaticanului „să elibereze imediat din funcţie orice persoană suspectată de abuz sexual şi să defere cazurile lor autorităţilor judiciare competente la încheierea anchetelor şi urmăririlor”.

Organizaţia Naţiunilor Unite a mai criticat atitudinea instituţiei papale care s-a opus anchetelor din trecut.

În timpul Papei Benedict al XVI-lea, sub presiunile denunţurilor de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membrii clerului, Vaticanul a caterisit aproximativ 400 de preoţi acuzaţi de pedofilie.

Presiunile la adresa Vaticanului au fost făcute şi de organizaţia fostelor victime americane ale preoţilor pedofili (SNAP), care a considerat că măsurile disciplinare luate în trecut sunt insuficiente.

"Papa trebuie să înceapă să caterisească şi preoţi care acoperă infracţiunile sexuale, nu doar pe cei care le comit", se afirmă într-un comunicat SNAP, instituţie care a depus o plângere către Tribunalul Internaţional de la Haga împotriva Papei Benedict.