Şefa PNL ar vrea o comisie de anchetă pentru ştergerea "din pix" a datoriei istorice a Rompetrol

Cum comisiile parlamentare de anchetă au devenit ceva la ordinea zilei, şefa liberalilor Raluca Turcan crede că ar fi cazul să primească un tratament similar şi fostul premier Victor Ponta, poate aşa aflăm şi noi "adevărul despre cum s-a ajuns la ştergerea datoriilor Rompetrol."
Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
26.04.2017

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, ar vrea înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în legătură cu ştergerea "din pix" a datoriei istorice a Rompetrol de către Guvernul Ponta.

"De când a fost prins Sebastian Ghiţă, pe Victor Ponta nu-l mai ţin nervii. Ştie că vom afla adevărul despre sistemul paralel de putere din care a făcut parte atâţia ani. Şi mai ales despre banii făcuţi de acest sistem de putere. Colaboraţionistul Ponta se teme şi să nu se afle adevărul despre rolul jucat de domnia sa în alegerile din 2009", a declarat Raluca Turcan.

Dar cel mai important lucru, a continuat şefa PNL, este că nici Victor Ponta nu va scăpa de o comisie parlamentară de anchetă.

"Pentru că trebuie să aflăm adevărul despre cum s-a ajuns la ştergerea datoriilor Rompetrol. Mai ştie cineva câţi bani au ajuns în celebrul fond de dezvoltare cu fonduri din Kazahstan, pe care l-a anunţat Victor Ponta ca justificare pentru ştergerea datoriilor?", a adăugat Raluca Turcan.

Amintim că Guvernul Ponta a adoptat, în ianuarie 2014, memorandumul cu Rompetrol prin care Executivul renunţă la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.

În schimb, Rompetrolul a oferit statului promisiunea că va face investiţii de un miliard în România, fără ca în HG să fie prevăzute termene clare şi penalităţi, în eventualitatea în care investiţiile nu se vor realiza.

De asemenea, Memorandumul mai prevedea posibilitatea statului de a-şi recupera cândva pierderile, obţinând la un moment, de asemenea, neprecizat - profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959% din acţiunile în companie deţinute de statul român.

Decizia ca statul să renunţe de bună voie la - practic - 400 de milioane de dolari a fost adoptată prin HG, după ce Curtea Constituţională a decis ca nu este constituţional ca Parlamentul să aprobe această decizie.

Hotărârea a fost semnată atunci de premierul Ponta, ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Energiei Constantin Niţă, nu însă şi de Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Întâmplarea face ca la scurt timp după gestul generos al fostului premier român, căsătorit cu Daciana Sârbu la Ambasada Română de la Beijing, 51% din acţiunile companiei KazMunaiGaz au fost preluate de o companie chineză de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor