Dezbatere la Ministerul Justiţiei pe legea de modificare a Codurilor Penale. Presa, lăsată pe afară

Aşteptat cu nerăbdare de Liviu Dragnea, proiectul de modificare a Codurilor Penale a fost dezbătut la Ministerul Justiţiei, cu uşile închise, accesul presei fiind interzis.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Presa nu a avut acces la dezbaterea organizată astăzi, în condiţiile în care modificarea Codurilor Penale este subiectul "fierbinte" al zilei. Reamintim că societatea civilă, pusă pe jar de precedente precum OUG 13 plus numeroasele proiecte vizând dezincriminări etc., este foarte intersată de acest subiect. Cu toate acestea, presa a fost lăsată pe hol. Motivul invocat de ministru este că discuţiile sunt mult prea tehnice.

La ora 11 nu se ştia cine sunt reprezentanţii societăţii civile participanţi la dezbatere, lista nefiind publică la momentul discuţiilor, se ştia însă cine nu a fost prezent.

Astfel, reprezentanţii Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, care, în baza art. 7 din legea 52/2003 privind transparenţa decizională au solicitat Ministerului Justiţiei (printre altele) să fie înscrişi la cuvânt în cadrul dezbaterii privind modificarea Codurilor Penale au absentat de la eveniment căci nu au fost anunţaţi despre organizarea acestuia. De asemenea, reprezentanţilor organizaţiei nu li se trimisese proiectul de lege, aşa cum aceştia solicitaseră. Reamintim că la dezbaterea pe tema a ceea ce avea să devina OUG 13, iniţiată de Florin Iordache, reprezentanţii Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor au avut intervenţii aplaudate de sală.

La dezbateri nu au luat deci parte toţi cei care erau interesaţi. A participa însă ministrul Justiţiei care nu a stat până la final ci a părăsit sala după mai puţin de o oră.

* * *
Ministerul Justiţiei va organiza, miercuri, prima dezbatere publică pe tema proiectului legislativ de modificare a codurilor penale, pe care l-a publicat pe site-ul instituţiei. Cea de-a doua dezbatere pe aceeaşi temă va avea loc în 15 mai, relatează Hotnews.

Dezbaterea de miercuri va începe la ora 10, la sediul Ministerului Justiţiei urmând ca la aceasta să ia parte atât persoane fizice, cât şi asociaţii legal constituite. Timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual, informează Ministerul Justiţiei.

În 15 mai, la ora 12.00, va avea loc cea de-a doua dezbatere, la care urmează să fie invitaţi "reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul înfăptuirii justiţiei, precum şi ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justiţiei, interesate în aplicarea prevederilor cuprinse în proiectul de lege", precizau reprezentanţii MJ.

Proiectul de lege supus dezbaterii vizează modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, pentru completarea articolului 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, precum şi pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, potrivit unui anunţ făcut săptămâna trecută de reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

În ceea ce priveşte una dintre cele mai frecvente infracţiuni în rândul celor la putere - abuzul în serviciu - proiectul prevede înlocuirea sintagmei "îndeplineşte în mod defectuos" din articolul 297 al Codului penal cu sintagma "îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului său a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, potrivit unei decizii a CCR.

Potrivit proiectului de lege, articolul 297 urmează să aibă următorul cuprins: "(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului său a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Proiectul de act normativ modifică şi articolul 301 al Codului penal, înlocuindu-se sintagma "raporturi comerciale", declarată neconstituţională, cu sintagma "raporturi specifice celor dintre profesionişti".

Noua formă a articolului 301 ar fi următoarea: "(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori în raporturi specifice celor dintre profesionişti, sau din partea căreia a beneficiat, în aceeaşi perioadă, ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Alte modificări vizează articolul 308 din Codul penal, privind infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane. De asemenea, proiectul mai prevede ca pentru stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive.

Nu în ultimul rând, actul normativ face referire şi la confiscarea extinsă, pentru transpunerea Directivei europene 2014/42/UE.

"Alineatele (1) şi (2) ale articolului 112 se modifică şi vor avea următorul cuprins: (1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei. (2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoană condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei , se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Reamintim că ieri, ministrul Justiţiei anunţa că va demara un amplu proces de consultare a sistemului judiciar cu privire la identificarea problemelor ce decurg din aplicarea noilor coduri şi a propunerilor pentru remedierea acestora. Anunţul lui Toader a fost făcut în contextul în care liderul PSD l-a criticat pe ministrul Justiţiei pentru întârzierea legilor vizând modificarea Codurilor Penale.