Dragnea, o nouă manevră în Parlament: Nu renunţă la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009
alte articole
Parlamentul a decis retrimiterea la Comisiile juridice, pentru o săptămână, a raportului privind constituirea celebrei Comisii de anchetă privind presupusa fraudare a alegerilor din 2009, în fruntea căreia s-a pus însuşi numărul unu din PSD Liviu Dragnea, şi care se spune că ar viza de fapt eliminarea şefei DNA. Decizia a fost luată în plen cu 278 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă".
Noua manevră tactică a PSD-ALDE vine în contextul în care Parchetul General a deschis dosar penal în acest caz şi blocase practic toată iniţiativa.
"Cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează, vreau să vă precizez că nu este vorba de niciun pas înapoi. Doar luând act de trezirea bruscă a Parchetului General după 8 ani de la alegerile din 2009, copiind, aproape prin copy-paste, obiectivele din proiectul de hotărâre privind activitatea comisiei, s-a decis să se retrimită la Comisiile juridice acest proiect, pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înfiinţa această comisie de anchetă parlamentară, decizia politică - rămâne", a explicat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
Reamintim că înfiinţarea comisiei ce ar urma să investigheze presupusa implicare a DNA şi SRI în alegerile din 2009 a fost cerută de Dragnea şi Tăriceanu, la scurtă vreme după ce, cu o zi înainte să fie pus sub acuzare de DNA pentru mărturie mincinoasă, jurnalistul Dan Andronic a susţinut într-un articol publicat în Evenimentul Zilei că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, procurorul-şef al DNA, fostul prim adjunct al SRI Florian Coldea şi alţi înalţi demnitari s-ar fi întâlnit acasă la Gabriel Oprea şi ar fi sărbătorit faptul că "au câştigat alegerile pentru Băsescu."
Cei doi lideri ai coaliţiei la putere nu doar că au cerut investigarea modului în care s-au desfăşurat alegerile din 2009 ba, la un moment dat, Dragnea chiar şi-a dorit să conducă el comisia şi şi-a făcut şi planuri despre cine ar trebui audiat.
"Am vorbit cu colegii mei să verifice dacă eu, ca preşedinte al Camerei, pot fi preşedinte al acestei comisii de anchetă (...) Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ce s-a întâmplat la acele alegeri (...) O să fie chemat şi ministrul Baconschi, o să fie chemat şi şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga şi mai mulţi cetăţeni din România despre care noi avem informaţii. Şi cu această comisie de anchetă şi cu alte anchete pe care sper să le înceapă comisia de control a SRI, să aducem la lumină toate discuţiile despre implicarea în politică, în alegeri, în justiţie a unor instituţii", a declarat Dragnea recent la Antena 3.