Şefa FMI avertizează China în privinţa datoriilor pe care le-ar genera “Drumul Mătăsii”

Christine Lagarde, directoarea FMI. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.04.2018

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, consideră proiectul chinez “Centura şi Drumul” o idee bună, însă a avertizat în ceea ce priveşte riscul acumulării de datorii de către ţările implicate în acest proiect.

Lagarde a făcut remarcile la un forum ce a avut loc joi în Beijing pe tema iniţiativei chineze “Centura şi Drumul”, un proiect de infrastructură în valoare de un trilion de dolari, care include construirea de autostrăzi, cale ferată şi porturi în zeci de ţări.

“Prima provocare este aceea de a ne asigura că “Centura şi Drumul” ajunge doar acolo unde este necesar”, a precizat Lagarde oficialilor prezenţi la forum, mulţi dintre ei fiind responsabili de proiecte planificate pe ruta respectivă.

“În cazul oricăror cheltuieli la scară mare, există uneori tentaţia de a profita de procesul de selectare a proiectului şi de licitaţii. Experienţele din întreaga lume arată că există întotdeauna riscul unor proiecte potenţial eşuate şi a utilizării eronate a fondurilor”, a adăugat ea.

Iniţiativa “Centura şi Drumul” a preşedintelui chinez Xi Jinping, care a fost prezentată în 2013, urmăreşte construirea unui Drum al Mătăsii modern care leagă – pe uscat şi mare – China de Asia de Sud-Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.

China a promis că va investi 126 miliarde de dolari pentru ambiţiosul plan. Însă, multe proiecte masive sunt construite de companii chineze de stat şi finanţate cu credite chinezeşti, ceea ce implică faptul că statele vizate în proiect să aibă datorii de miliarde de dolari către Beijing.

Lagarde a avertizat că proiectul ar putea duce la o “creştere problematică a gradului de îndatorare a ţărilor implicate”, potenţial limitând alte cheltuieli pe măsură ce cresc cheltuielile de acoperire a datoriilor. “În ţările în care datoria publică este foarte ridicată, este necesară o gestionarea atentă a termenilor financiari”.

Unele ţări, precum Sri Lanka, deja sunt foarte împovărate de datorii şi nu mai au alte alternative decât să predea active importante Beijingului ca o metodă de restructurare a creditelor. În cazul Sri Lanka, naţiunea insulară a concesionat pe o perioadă lungă de timp portul strategic Hambantota pentru a-şi plăti datoria.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Dezvoltare Globală, care a fost publicat luna trecută în Washington, D.C., este posibil ca opt ţări să fie expuse riscurilor nesustenabile în proiectul chinezilor, printre care Pakistan şi Mongolia.

Preşedintele chinez Xi Jinping a respins miercuri criticile la adresa proiectului. “[Iniţiativa Centura şi Drumul] nu este un Plan Marshall de după cel de-al doilea război mondial şi nici un complot al Chinei. Este o iniţiativă pe care o urmăm în deplină transparenţă", a declarat el la Forumul Boao pentru Asia, o întâlnire a liderilor internaţionali în stilul celei din Davos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor