Avocat creştin pentru drepturile omului moare “în mod misterios” într-un spital militar din China

Avocatul chinez pentru drepturile omului Li Baiguang (Tuidang.org)
Andrei Popescu
28.02.2018

Avocatul chinez pentru drepturile omului Li Baiguang a murit luni, după ce a fost internat în Spitalul Nr. 18 al Armatei de Eliberare a Poporului din Nanjing. Prietenii săi au declarat că, până în prezent, avocatul de 49 de ani a avut o sănătate bună şi s-a plâns doar de o durere minoră de stomac.

“După apariţia neaşteptată a bolii, eforturile de a-l salva au eşuat şi a murit. Nu şi-a făcut un control medical recent, aşadar nu ştim dacă a suferit de o boală de mai mult timp”, a declarat pentru Reuters o sursă anonimă la curent cu acest caz.

Spitalul a refuzat să comenteze decesul lui Li şi la fel a procedat şi Ministerul chinez al Securităţii Publice.

Li Baiguang a primit în 2008 Premiul Democraţiei pentru libertatea religioasă din partea organizaţiei National Endowment for Democracy ca urmare a activităţii pe care a depus-o în numele preoţilor creştini persecutaţi în China. Cu ocazia prezentării premiului, republicanul american Frank Wolf l-a comparat pe Li şi pe alţii cu aceleaşi preocupări, cu Alexandr Soljeniţîn şi Andrei Saharov, deoarece au reprezentat o provocare pentrun regimul comunist chinez.

“Ca urmare a lipsei unor mecanisme de control şi a supravegherii în cadrul sistemului monopartit, China este deficitară în ceea ce priveşte libertăţile democratice, drepturile omului şi statului de drept”, a afirmat Li în discursul său de acceptare a premiului. “Totuşi, din experienţă personală, am constatat că folosirea legii pentru a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor poate juca un rol în restricţionarea abuzurilor comise de autorităţile oficiale şi responsabilizarea cetăţenilor din China”.

Bob Fu, un prieten american de origine chineză a lui Li, a afirmat că moartea avocatului este suspectă.

“Li nu a consumat alcool şi nu a fumat. Faptul că ficatul unei persoane ar ceda peste noapte la vârsta de 49 de ani este destul de incredibil”, a precizat Fu.

“Spitalul a susţinut că avea probleme cu ficatul şi că a murit din cauza hemoragiei, însă Li era sănătos. China are o "istorie" privind neacordarea tratamentelor medicale corespunzătoare activiştilor pentru drepturile omului până când aceştia cedează, sau declararea decesului unor persoane anterior sănătoase”, a susţinut Fu într-o declaraţie publicată de grupul nonprofit ChinaAid.

Fu l-a caracterizat pe Li ca fiind “unul dintre cei mai curajoşi şi pro-constituţionali avocaţi din China”, adăugând că acesta a fost “tratat violent anul trecut şi ameninţat de câteva ori în ultima perioadă de către regimul chinez”.

ChinaAid a precizat că Li “a fost răpit de oficiali chinezi în provincia Zhejiang, bătut şi forţat să părăsească zona, fiindu-i ameninţată viaţa, pentru că a apărat fermieri ale căror pământuri au fost confiscate ilegal de guvern”. Grupul a acuzat guvernul comunist chinez că l-a ucis pe Li.

“La fel ca în cazul morţii neaşteptate a lui Liu Xiaobo, regimul chinez ar trebui tras la răspundere, fiind singurul responsabil. Întreaga lume ar trebui să ceară guvernului chinez să dea o explicaţie completă, independentă şi transparentă a cauzei morţii neaşteptate a lui Li”, a cerut Fu.

Liu Xiaobo, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, a murit în iulie 2017 în custodia autorităţilor comuniste chineze, Beijingul fiind criticat că i-a oferit îngrijiri medicale sub standard şi că a refuzat să permită doctorilor străini să îi ofere tratamente care poate i-ar fi salvat viaţa.

Un alt caz sonor care descrie brutalitatea la care recurge regimul chinez pentru a-i reduce la tăcere pe cei care apără drepturile omului este cel al avocatului Gao Zhisheng, care a fost răpit, din nou, în august 2017 din propria casă în provincia Shaanxi şi este ţinut captiv într-o locaţie secretă din Beijing, potrivit organizaţiei ChinaAid.

El a fost arestat în aceeaşi perioadă în care, cel puţin alţi 14 activişti au fost băgaţi la închisoare de către Partidul Comunist Chinez înaintea celui de-al 19-a Congres al partidului la Beijing, a declarat organizaţia drepturilor omului Chinese Human Rights Defenders.

Deşi se află sub stricta monitorizare a forţelor de securitate chineze din Beijing, Gao a reuşit, cu ajutorul ChinaAid, să scoată pe ascuns din China manuscrisul cărţii sale "Convingeri neclintite", care a văzut în cele din urmă lumina tiparului în Statele Unite. Cartea lui Gao descrie, printre altele, persecuţia religioasă neîntreruptă desfăşurată de Partidul Comunist Chinez, suprimarea de către Partid a drepturilor omului, a dreptului la liberă exprimare, a dreptului la informare, abuzul în serviciu, lipsa de respect a autorităţilor care generează traficarea femeilor şi copiilor în scopul exploatării sexuale, precum şi abuzarea personală al lui Gao de către călăii Partidului.

De asemenea, în 2005, Gao a avut curajul să investigheze crimele comise de Partidul Comunist Chinez împotriva mişcării Falun Gong, o practică populară de îmbunătăţire a caracterului moral, bazată pe învăţături budiste, care în 1999 avea între 70 - 100 de milioane de practicanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor