Avocat creştin pentru drepturile omului moare “în mod misterios” într-un spital militar din China

Avocatul chinez pentru drepturile omului Li Baiguang
Avocatul chinez pentru drepturile omului Li Baiguang (Tuidang.org)

Avocatul chinez pentru drepturile omului Li Baiguang a murit luni, după ce a fost internat în Spitalul Nr. 18 al Armatei de Eliberare a Poporului din Nanjing. Prietenii săi au declarat că, până în prezent, avocatul de 49 de ani a avut o sănătate bună şi s-a plâns doar de o durere minoră de stomac.

“După apariţia neaşteptată a bolii, eforturile de a-l salva au eşuat şi a murit. Nu şi-a făcut un control medical recent, aşadar nu ştim dacă a suferit de o boală de mai mult timp”, a declarat pentru Reuters o sursă anonimă la curent cu acest caz.

Spitalul a refuzat să comenteze decesul lui Li şi la fel a procedat şi Ministerul chinez al Securităţii Publice.

Li Baiguang a primit în 2008 Premiul Democraţiei pentru libertatea religioasă din partea organizaţiei National Endowment for Democracy ca urmare a activităţii pe care a depus-o în numele preoţilor creştini persecutaţi în China. Cu ocazia prezentării premiului, republicanul american Frank Wolf l-a comparat pe Li şi pe alţii cu aceleaşi preocupări, cu Alexandr Soljeniţîn şi Andrei Saharov, deoarece au reprezentat o provocare pentrun regimul comunist chinez.

“Ca urmare a lipsei unor mecanisme de control şi a supravegherii în cadrul sistemului monopartit, China este deficitară în ceea ce priveşte libertăţile democratice, drepturile omului şi statului de drept”, a afirmat Li în discursul său de acceptare a premiului. “Totuşi, din experienţă personală, am constatat că folosirea legii pentru a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor poate juca un rol în restricţionarea abuzurilor comise de autorităţile oficiale şi responsabilizarea cetăţenilor din China”.

Bob Fu, un prieten american de origine chineză a lui Li, a afirmat că moartea avocatului este suspectă.

“Li nu a consumat alcool şi nu a fumat. Faptul că ficatul unei persoane ar ceda peste noapte la vârsta de 49 de ani este destul de incredibil”, a precizat Fu.

“Spitalul a susţinut că avea probleme cu ficatul şi că a murit din cauza hemoragiei, însă Li era sănătos. China are o "istorie" privind neacordarea tratamentelor medicale corespunzătoare activiştilor pentru drepturile omului până când aceştia cedează, sau declararea decesului unor persoane anterior sănătoase”, a susţinut Fu într-o declaraţie publicată de grupul nonprofit ChinaAid.

Fu l-a caracterizat pe Li ca fiind “unul dintre cei mai curajoşi şi pro-constituţionali avocaţi din China”, adăugând că acesta a fost “tratat violent anul trecut şi ameninţat de câteva ori în ultima perioadă de către regimul chinez”.

ChinaAid a precizat că Li “a fost răpit de oficiali chinezi în provincia Zhejiang, bătut şi forţat să părăsească zona, fiindu-i ameninţată viaţa, pentru că a apărat fermieri ale căror pământuri au fost confiscate ilegal de guvern”. Grupul a acuzat guvernul comunist chinez că l-a ucis pe Li.

“La fel ca în cazul morţii neaşteptate a lui Liu Xiaobo, regimul chinez ar trebui tras la răspundere, fiind singurul responsabil. Întreaga lume ar trebui să ceară guvernului chinez să dea o explicaţie completă, independentă şi transparentă a cauzei morţii neaşteptate a lui Li”, a cerut Fu.

Liu Xiaobo, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, a murit în iulie 2017 în custodia autorităţilor comuniste chineze, Beijingul fiind criticat că i-a oferit îngrijiri medicale sub standard şi că a refuzat să permită doctorilor străini să îi ofere tratamente care poate i-ar fi salvat viaţa.

Un alt caz sonor care descrie brutalitatea la care recurge regimul chinez pentru a-i reduce la tăcere pe cei care apără drepturile omului este cel al avocatului Gao Zhisheng, care a fost răpit, din nou, în august 2017 din propria casă în provincia Shaanxi şi este ţinut captiv într-o locaţie secretă din Beijing, potrivit organizaţiei ChinaAid.

El a fost arestat în aceeaşi perioadă în care, cel puţin alţi 14 activişti au fost băgaţi la închisoare de către Partidul Comunist Chinez înaintea celui de-al 19-a Congres al partidului la Beijing, a declarat organizaţia drepturilor omului Chinese Human Rights Defenders.

Deşi se află sub stricta monitorizare a forţelor de securitate chineze din Beijing, Gao a reuşit, cu ajutorul ChinaAid, să scoată pe ascuns din China manuscrisul cărţii sale "Convingeri neclintite", care a văzut în cele din urmă lumina tiparului în Statele Unite. Cartea lui Gao descrie, printre altele, persecuţia religioasă neîntreruptă desfăşurată de Partidul Comunist Chinez, suprimarea de către Partid a drepturilor omului, a dreptului la liberă exprimare, a dreptului la informare, abuzul în serviciu, lipsa de respect a autorităţilor care generează traficarea femeilor şi copiilor în scopul exploatării sexuale, precum şi abuzarea personală al lui Gao de către călăii Partidului.

De asemenea, în 2005, Gao a avut curajul să investigheze crimele comise de Partidul Comunist Chinez împotriva mişcării Falun Gong, o practică populară de îmbunătăţire a caracterului moral, bazată pe învăţături budiste, care în 1999 avea între 70 - 100 de milioane de practicanţi.