China dezvăluie proiectul "Drumul Polar al Mătăsii"

Zona Arctica. (Alexandra Kobalenko/Getty)
Andrei Popescu
26.01.2018

Vineri, China a făcut publice ambiţiile de a extinde iniţiativa soft-powerului chinez - "Un Drum, O Centură" - în Arctica, dezvoltând căile navigabile deschise de încălzirea globală.

Lansând primul document referitor la politica Beijingului în privinţa Polului Nord, China a declarat că va încuraja construirea de infrastructură şi efectuarea călătoriilor comerciale, pavând calea ca rutele maritime arctice să formeze un "drum polar al mătăsii".

Nordul îngheţat este în acest moment scena unui proiect militar extrem de agresiv din partea Rusiei, care dezvoltă acolo sisteme de arme.

Documentul oficial, redactat în tradiţionalul limbaj de lemn comunist, promite că Beijingul îşi va urmări obiectivele regionale strategice "în comun cu statele arctice, respectând tradiţiile şi culturile locuitorilor Arcticului, inclusiv popoarele indigene şi conservarea mediului natural".

China, care a devenit membru observator al Consiliului Arctic în 2013 deşi nu are acces la Arctica, deţine o participaţie majoră în proiectul de gaz natural lichefiat Yamal din Rusia.

Yamal a planificat să furnizeze Chinei patru milioane de tone de gaz lichefiat pe an, potrivit companiei de stat China Daily.

Iniţiativa chineză "Un drum, O Centură" încearcă să construiască o magistrală de transporturi care să vehiculeze mărfuri de producţie chineză către piaţa europeană şi a Orientului Mijlociu.

Transportul prin Nord ar economisi aproape 20 de zile faţă de ruta normală, prin Canalul Suez.

Intenţiile Chinei în regiune au iscat îngrijorări din partea statelor arctice, din cauza strategiei pe termen lung pe care ar putea-o avea Beijingul.

"Unii ar putea avea îndoieli cu privire la participarea noastră la dezvoltarea Arcticii, îngrijoraţi că am putea avea alte intenţii, sau că am putea încerca să exploatăm resursele nechibzuit sau dăuna mediului", a declarat ministrul adjunct de Externe, Kong Xuanyou, la un briefing.

"Cred că aceste preocupări sunt absolut inutile".

Îngrijorările occidentalilor nu sunt nemotivate: China comunistă are o tradiţie de brutalitate la adresa mediului înconjurător.

Ultima aventură geopolitică majoră a Chinei - în Africa - a avut ca rezultat exploatarea la sânge a resurselor - geologice dar şi umane - stârnind un val de resentiment din partea populaţiilor africane, materializat în numeroase incidente violente în care africanii s-au răsculat împotriva "antreprenorilor" chinezi, sponsorizaţi de Partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor