Secretarul de stat american cere formarea unei coaliţii internaţionale împotriva Partidului Comunist Chinez

Alexander Zhang
21.07.2020

alte articole

Secretarul american de stat Mike Pompeo împreună cu premierul britanic Boris Johnson (Getty Images)
Alexander Zhang
21.07.2020

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, aflat la Londra pentru o vizită de două zile, a cerut tuturor ţărilor democratice să formeze o „coaliţie” pentru a rezista ameninţării generate de Partidul Comunist Chinez.

Pompeo a purtat discuţii cu premierul britanic Boris Johnson şi cu secretarul de externe, Dominic Raab, despre o serie de probleme legate de China, inclusiv legea aşa-zisei "securităţi naţionale" din Hong Kong, gigantul de telecomunicaţii Huawei şi pandemia globală cauzată de virusul Wuhan.

La o conferinţă de presă comună cu Raab, Pompeo a început prin a transmite condoleanţe britanicilor pentru pierderile cauzate de ceea ce el a numit „o pandemie care se putea preveni”.

"Exportul, de către Partidul Comunist Chinez, a acestui dezastru pentru interesele sale a fost catastrofal", a spus el. „În loc să ajute lumea, secretarul general Xi Jinping a arătat lumii adevărata faţă a Partidului”.

Pompeo a felicitat Marea Britanie pentru „răspunsurile principiale” la provocările pe care le reprezintă regimul comunist chinez, cum ar fi legea aşa-zisă a "securităţii naţionale" din Hong Kong, şi a lăudat decizia de a elimina componentele firmei chineze Huawei din reţeaua 5G a Marii Britanii, evoluţie care a avut loc numai după îndelungi presiuni din partea SUA.

Johnson a anunţat pe 14 iulie că Marea Britanie îi va interzice Huawei să participe în continuare la licitaţii legate de infrastructura de telecomunicaţii din Marea Britanie până la sfârşitul anului 2020 şi va scoate componentele Huawei existente în reţeaua 5G a ţării până în 2027.

Pompeo a criticat, de asemenea, regimul chinez pentru comportamentul său ameninţător în Marea Chinei de Sud şi pe graniţa chino-indiană, precum şi pentru infiltrarea organizaţiilor internaţionale.

„Nu poţi face reclamaţii asupra regiunilor maritime la care nu ai niciun drept legal. Nu poţi ameninţa şi intimida ţările din Himalaya. Nu te poţi angaja în muşamalizări şi subminări de instituţii internaţionale, ca de exemplu Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a declarat Pompeo.

Statele Unite doresc să vadă că fiecare naţiune care apreciază libertatea şi democraţia „înţelege aceste ameninţări pe care Partidul Comunist Chinez le prezintă” şi că vor „lucra împreună pentru a rezista eforturilor Partidului Comunist Chinez”, a afirmat acesta.

"Sper să putem construi o coaliţie care să înţeleagă această ameninţare şi să lucreze împreună pentru a convinge Partidul Comunist Chinez că nu este în propriul interes să se angajeze într-un astfel de comportament."

La rândul său, secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat că Marea Britanie doreşte să colaboreze cu Statele Unite şi alţi parteneri internaţionali „pentru a proteja libertăţile şi interesele britanice şi, aşa cum o facem deja în cazul Hong Kong, să ne susţinem valorile”.

Marea Britanie a anunţat că va extinde drepturile de imigrare pentru aproximativ 3 milioane de rezidenţi din Hong Kong, care deţin statutul naţional britanic (de peste mări), după ce regimul chinez a impus o lege draconică de aşa-zisă "securitate naţională" asupra oraşului Hong Kong la 30 iunie.

Legea, despre care Marea Britanie a spus că este o „încălcare clară şi gravă” a Declaraţiei comune sino-britanice, incriminează persoanele pentru orice acte considerate subversiune, secesiune şi coluziune cu forţele străine împotriva regimului chinez, prevăzând o pedeapsă maximă cu închisoarea pe viaţă în sistemul penitenciar al Partidului Comunist.

Raab a declarat ieri că Marea Britanie a suspendat, de asemenea, tratatul de extrădare cu Hong Kong şi a extins în fosta colonie britanică embargoul asupra armelor impus anterior Chinei continentale.

Pompeo trebuie să se întâlnească, de asemenea, cu activistul pro-democraţie din Hong Kong, Nathan Law, care a fugit la Londra după impunerea legii de aşa-zisă securitate, şi cu ultimul guvernator britanic al Hong Kong-ului, Chris Patten.

Pompeo va vizita Danemarca pe 22 iulie, unde se va întâlni cu premierul danez Mette Frederiksen pentru a discuta despre pandemia virusului Wuhan, China şi alte probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor