SUA sancţionează patru oficiali chinezi pentru abuzuri în materie de drepturi ale omului în Xinjiang

Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan
Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan (Facebook, sursa necunoscută)

Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali chinezi pe 9 iulie, inclusiv unui membru al puternicului Politburo al Partidului Comunist Chinez, acuzându-i de abuzuri grave ale drepturilor omului împotriva minorităţilor musulmane Uyghur, o acţiune care cade sub incidenţa Legii Magnitsky.

Evoluţia este de natură să ridice continuare tensiunile dintre Washington şi Beijing.

Administraţia Trump l-a vizat pe secretarul de partid al regiunii Xinjiang, Chen Quanguo, care a devenit cel mai înalt oficial chinez supus sancţiunilor americane, precum şi Biroul de securitate publică Xinjiang.

Evoluţia survine pe fondul tensiunilor deja ridicate între Washington şi Beijing, care au atins cote îngrijorătoare după modul în care regimul comunist chinez a ales să administreze criza de sănătate produsă de focarul virusului Wuhan precum şi anexarea de facto a oraşului Hong Kong.

„Statele Unite solicită lumii să se opună acţiunilor Partidului comunist Chinez împotriva minorităţilor din Xinjiang, care includ detenţia arbitrară în masă, muncă forţată, persecuţia religioasă şi controlul forţat al naşterilor şi sterilizare”, a declarat un oficial al Casei Albe.

ONU estimează că peste un milion de musulmani uiguri au fost arestaţi în lagărele de muncă (sau reeducare) din regiunea Xinjiang. Supravieţuitorii lagărelor au declarat că au suferit torturi, violuri sistematice şi îndoctrinare politică în timpul reţinerii.

Deţinuţii uiguri sunt deseori presaţi să abandoneze cultura şi limba maternă şi au fost obligaţi să îşi denunţe credinţa şi să promită loialitatea faţă de Partid.

Sancţiunile americane sunt impuse prin Legea Global Magnitsky, o lege federală care permite guvernului Statelor Unite să vizeze oficial care încalcă masiv drepturile omului din întreaga lume - prin îngheţarea oricăror bunuri din SUA, interdicţii de călătorie din SUA şi interdicţii asupra americanilor care fac afaceri cu ei.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

China a negat continuu maltratarea grupului minoritar uigur şi susţine că lagărele de muncă forţată şi reeducare oferă o pregătire profesională şi sunt necesare pentru "combaterea extremismului".

Partidul a folosit scuza potenţialelor „ameninţări extremiste” pentru a-şi justifica supravegherea strictă a uigurilor şi a altor grupuri minoritare musulmane din regiunea Xinjiang.

Sancţiunile au fost impuse lui Chen Quanguo - membru al puternicului Politburo din China, o structură formată din 25 de membri, consideraţi oficialii de rangul cel mai înalt din Partid; Zhu Hailun, fost secretar adjunct al Partidului din regiune; Wang Mingshan, directorul şi secretarul de Partid al Biroului de securitate publică Xinjiang; şi fostului secretar de partid al biroului Huo Liujun.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că a impus şi alte restricţii de viză asupra lui Chen, Zhu şi Wang, cu excepţia acestora şi a familiei lor imediate din Statele Unite.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că Chen, cel mai înalt oficial chinez care a fost ţintit cu sancţiuni, a implementat „un program de supraveghere, detenţie şi îndoctrinare în Xinjiang, care vizează uigurii şi alte minorităţi etnice” prin Biroul de securitate publică Xinjiang.

Chen şi-a făcut cariera rapid după ce a ocupat postul de lider în Xinjiang în 2016, organizând mitinguri „antiteroriste” în cele mai mari oraşe ale regiunii, care au implicat zeci de mii de trupe şi poliţişti paramilitari. Este considerat în mare măsură principalul responsabil pentru suprimarea uigurilor din Xinjiang.

În octombrie 2019, Departamentul de Stat a anunţat restricţii de viză pentru oficialii partidului, despre care credea că sunt responsabili de abuzuri în Xinjiang, dar nu a dat detalii despre Chen.

China a ameninţat cu represalii după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat un proiect de lege în iunie, care prevede sancţiuni pentru persecuţia uigurilor.

"Statele Unite s-au angajat să folosească întreaga putere a mijloacelor sale financiare pentru a-i responsabiliza pe cei care încalcă drepturile omului în Xinjiang şi în întreaga lume", a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe