Hong Kong-ul devine orwellian. Liderul pro-comunist al oraşului susţine legea "securităţii naţionale"
focus
alte articole
Vorbind la conferinţa de presă săptămânală de marţi, directorul executiv pro-Beijing al fostei colonii britanice a opinat că demonstraţiile ample care au tulburat oraşul Hong Kong din iunie anul trecut ar fi o „escaladare a riscului de securitate naţională” pentru Beijing, încercând să susţină motivul din spatele presiunii guvernului comunist chinez care a votat, la sfârşitul lunii trecute, o lege care zdrobeşte orice urme de dizidenţă din oraşul pe vremuri liber.
Milioane de locuitori din Hong Kong au ieşit în stradă în ultimele şase luni pentru a împiedica controlul de către Beijing a vieţii sociale a oraşului, cerând menţinerea democraţiei, justiţiei şi a statului de drept.
Beijing a adoptat formal legea "securităţii naţionale" după votul care a avut loc pe 30 iunie. Legea incriminează persoanele pentru orice acte de subversiune, secesiune, terorism şi colaborare cu forţele străine împotriva partidului-stat comunist, cu pedepse maxime de închisoare pe viaţă.
Mai ciudat, legea extinde puterile asupra oricărui resortisant, indiferent dacă este cetăţean al oraşului Hong Kong sau nu.
Luni seara, guvernul din Hong Kong a prezentat detalii despre articolul 43 din lege, care include o clauză potrivit căreia poliţia poate percheziţiona proprietăţi private fără mandat şi obligă furnizorii de servicii de internet să elimine mesajele de pe platformele lor, la cererea regimului comunist.
Lam a afirmat că legea de aşa-zisă "securitate naţională" „respectă şi protejează drepturile omului” şi că legea ar fi „relativ uşoară” în comparaţie cu legile de securitate naţională din "alte ţări". De asemenea, liderul guvernului-marionetă a afirmat că prevederile legii „sunt clar definite” - o poziţie care reflectă întocmai propaganda comunistă a partidului de la Beijing.
La 1 iulie, baroul din Hong Kong a emis o declaraţie în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la lege, inclusiv faţă de modul în care crimele care constituie „acte teroriste” şi „în colaborare cu forţele străine” sunt „definite vag”. De asemenea, acesta a pus la îndoială dacă părerile critice din presă pot fi pedepsite pentru subversiune în condiţiile legii.
Lam a încercat să liniştească temerile legate de lege. Ea a spus că guvernul oraşului încearcă „protejarea drepturilor omului”, susţinând că va anunţa clarificări legate de articolul 43 la o dată ulterioară.
Abordând conferinţa de presă cu texte emise de propaganda partidului comunist, Lam a spus că legea „vizează doar un grup mic de oameni” din Hong Kong. Ea a declarat că guvernul său va „pune în aplicare” legea cu stricteţe.
Ea a numit din nou unii protestatari din Hong Kong "radicali" şi i-a avertizat „să nu încalce această lege sau să nu treacă de linia roşie, deoarece sentinţa este gravă”.
Legea prevede închisoare pe viaţă în temutul sistem de penitenciare chinez, ca pedeapsă maximă.
Lam a repudiat criticile care susţineau că legea omoară, de facto, acordul „o ţară, două sisteme”, pe care China comunistă s-a obligat să-l respecte 50 de ani de la preluarea oraşului de la Marea Britanie, considerând-o „acuzaţie nefondată”.
Cu doar câteva ore înaintea conferinţei de presă a lui Lam, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a emis o declaraţie de presă criticând cenzura orwelliană a Partidului Comunist Chinez asupra oraşului Hong Kong, de exemplu, scoaterea de pe rafturile librăriilor a cărţilor critice la adresa Partidului şi interzicerea sloganurilor politice critice la adresa regimului comunist.
Pe 2 iulie, guvernul din Hong Kong a declarat ilegal sloganul protestatarilor anti-comunişti „eliberaţi Hong Kong-ul, este revoluţia vremurilor noastre!”, în conformitate cu legea "securităţii naţionale", deoarece ar conţine ideea unui Hong Kong separat de China.
"Statele Unite condamnă neîndeplinirea repetată, de către Beijing, a obligaţiilor care îi revin prin declaraţia comună sino-britanică şi aceste ultime atentate la drepturile şi libertăţile oamenilor din Hong Kong", a declarat Pompeo.
Când a fost întrebat de un reporter dacă poate garanta 100% libertatea presei în condiţiile legii, Lam a evitat să răspundă întrebării.
„În cazul în care Clubul Corespondenţilor Străini, sau toţi reporterii din Hong Kong, îmi pot oferi o garanţie de 100% că nu vor încălca această legislaţie naţională, atunci pot face acelaşi lucru”, a spus Lam.
Lam nu a răspuns când a fost întrebată dacă imnul mişcării de protest în masă „Glorie Hong Kong-ului” va fi declarat neoficial, întrucât conţine fraza deja interzisă „revoluţia vremurilor noastre”.
La aproximativ o oră după conferinţa de presă ţinută de Carrie Lam, grupul Hong Kong Journalists Association (HKJA) a organizat o conferinţă de presă pentru a publica raportul său anual 2020.
„Legea securităţii naţionale prezintă provocări speciale pentru organizaţiile de presă şi jurnalişti, libertatea presei este în pragul crizei”, a declarat Chris Yeung, preşedintele HKJA, potrivit unui comunicat de presă.