Ambasadorul SUA la Chişinău: Decizii judiciare recente sugerează o influenţă externă neîntreruptă asupra justiţiei

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a calificat situaţia din domeniul justiţiei drept una „deplorabilă”.
Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA la Chişinău (facebook.com/Igor Dodon)
Tatiana Chiriac
07.07.2020

În cadrul unei dezbateri care a avut loc, marţi, dedicate viitorului sistemului de justiţie, îndeosebi a independenţei şi integrităţii acestuia, Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA la Chişinău a precizat că partenerii occidentali ai Republicii Moldova sunt încurajaţi de promisiunea Guvernului că reforma justiţiei rămâne o prioritate şi că sunt în aşteptarea trecerii de la vorbe la fapte.

Dereck J. Hogan, citat de Radio Europa Liberă, a declarat în cadrul dialogului că ruperea ciclului de corupţie şi de capturare a statului necesită mult mai mult timp planificat. Eradicarea corupţiei răspândite şi înrădăcinate în Moldova va începe atunci când instituţii puternice şi independente vor dispune de funcţionari oneşti şi necompromişi.

„Deşi au fost paşi pozitivi, alte acţiuni recente sunt îngrijorătoare, inclusiv decizii judiciare care sugerează o influenţă externă neîntreruptă”, a adăugat şeful misiunii diplomatice americane amintind despre decizia Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, de a-l sancţiona pe Vladimir Plahotniuc din cauza implicării sale în corupţie numind decizia un exemplu al angajamentului SUA în lupta împotriva corupţiei.

Dereck J. Hogan a ţinut să sublinieze că Statele Unite vor continua să promoveze asumarea responsabilităţii pentru actorii corupţi din R. Moldova, din regiune şi în întreaga lume. „Vom continua să susţinem eforturile Moldovei de a construi un sistem de justiţie care să trateze toţi cetăţenii în mod egal şi să-i pedepsească pe vinovaţi, indiferent de putere sau funcţii. Nimeni nu poate fi mai presus de lege.”

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a calificat situaţia din domeniul justiţiei drept una „deplorabilă” şi a observat că cea mai importantă menire a Strategiei e să prevadă pârghii clare de natură să ţină sistemul de justiţie departe de influenţa politicului.

La începutul anului curent, Ministerul Justiţiei a reiniţiat procesul de consultări publice a proiectului Strategiei pentru asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2020 – 2023 şi al Planului de Acţiuni de implementare a acesteia cu părţile interesate, reprezentanţii societăţii civile, experţii Consiliului Europei, Uniunii Europene şi altor parteneri de dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor