Trump anunţă că îşi rezervă opţiunea de a decupla SUA de China
alte articole
Joi, preşedintele Donald Trump a declarat că administraţia sa păstrează opţiunea de a se decupla complet de China, pe fondul tensionării relaţiilor dintre cele două mari economii ale lumii.
Declaraţia a survenit după o şedinţă maraton între secretarul de stat Mike Pompeo şi un omolog chinez, cu privire la adoptarea de către un Congres al Partidului Comunist Chinez a aşa-numitei "legi de securitate naţională" pentru Hong Kong, o evoluţie care va pune capăt drepturilor civile în oraş.
Administraţia Trump a intensificat recent retorica şi acţiunile împotriva regimului comunist pe mai multe fronturi, inclusiv criticând răspunsul Beijing-ului la focarul de virus Wuhan şi campania comunistă de presiune asupra Hong Kong-ului şi impunând constrângeri asupra firmelor chineze implicate în campanii masive de spionaj economic.
Referindu-se la observaţiile reprezentantului american al SUA, Robert Lighthizer, în China, în cadrul unei audieri, miercuri, în faţa Comitetului Modalităţi şi Mijloace, Trump a scris pe Twitter: „Nu a fost vina ambasadorului Lighthizer (ieri în Comitet), poate nu am fost clar, dar SUA, cu siguranţă, menţine o opţiune politică, în diferite condiţii, de decuplare completă de China. Mulţumesc!"
În timpul audierii, Lighthizer afirmase: „Cred că poţi să stai şi să decuplezi economia Statelor Unite de economia chineză acum?… Aceasta a fost o opţiune politică cu ani în urmă, dar nu cred că este o politică sau o politică rezonabilă în acest moment. Cred că veţi vedea că lanţurile de aprovizionare se vor întoarce ca urmare a politicii Statelor Unite”.
Trump şi autorităţile SUA au criticat dur Beijing-ul pentru modul în care a administrat focarul de virus Wuhan, provocând răspândirea globală a bolii. În mai, Donald Trump a indicat că Statele Unite „ar putea întrerupe întreaga relaţie” cu China.
Se presupune că, de asemenea, administraţia accelerează planurile de sprijinire a companiilor americane care doresc să îşi mute producţia din China după ce pandemia a expus pericolele dependenţei lanţului de aprovizionare, de China.
Miercuri, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a întâlnit cu cel mai înalt diplomat al Chinei, Yang Jiechi, în Hawaii. Pompeo a declarat într-o postare pe Twitter, a doua zi, că „i-a recomandat lui Yang să-şi îndeplinească şi să onoreze toate obligaţiile” acordului Faza 1 semnat de cele două ţări la începutul lunii ianuarie.
În cadrul şedinţei de ieri a Camerei, Lighthizer a negat, de asemenea, afirmaţiile fostului consilier de securitate naţională John Bolton, că Trump ar fi solicitat ajutorul liderului chinez Xi Jinping pentru a câştiga victoria în alegerile de anul acesta în timpul negocierilor comerciale din marja summitului G-20 din iunie 2019.
„Absolut neadevărat, nu s-a întâmplat niciodată. Am fost acolo, nu-mi amintesc să se fi întâmplat vreodată acest lucru”, a spus Lighthizer. „Nu cred că este adevărat, nu cred că s-a întâmplat vreodată.”