Secretarul american de Stat cere regimului chinez să oprească persecuţia împotriva Falun Gong

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (Sean Gallup/Getty Images)

Statele Unite au cerut Partidului Comunist Chinez să pună capăt imediat „abuzului îngrozitor şi maltratării” practicanţilor mişcării spirituale Falun Gong.

„Douăzeci şi unu de ani de persecuţie a practicanţilor Falun Gong este mult prea mult şi acest lucru trebuie să se încheie”, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Citiţi şi 17 ani de crime. Zeci de milioane de victime. Povestea măcelului despre care Occidentul alege să vorbească doar în şoaptă

Declaraţia lui Pompeo este prima de acest fel făcută de un membru atât de important al administraţiei americane.

"Dovezi extinse arată că guvernul Republicii Populare Chineze continuă să reprime şi să maltrateze această comunitate chiar şi în zilele noastre, existând inclusiv rapoarte privind tortura practicanţilor Falun Gong şi detenţia a mii de oameni", a declarat Pompeo luni, 20 iulie, zi care marca 21 de ani de la începutul campaniei de eradicare începute de liderii comunişti ai Chinei, în 1999.

Pompeo a cerut, de asemenea, ca regimul chinez să elibereze practicanţii Falun Gong arestaţi şi să dea socoteală despre circumstanţele dispariţiei practicanţilor.

Comentariile sale se adaugă la ale celor aproximativ 30 de parlamentari şi oficiali ai SUA care au publicat declaraţii de solidarizare cu practicanţii Falun Gong. Peste şase sute de parlamentari din întreaga lume au condamnat, într-o scrisoare comună, persecuţia brutală a regimului comunist la adresa unui grup spiritual paşnic.

Emisarul american pentru libertate religioasă, Sam Brownback, a declarat că a vorbit cu reprezentanţii Falun Gong, pe 20 iulie, despre persecuţia care are loc în China.

„Mă inspiră perseverenţa practicanţilor Falun Gong, în timp ce sunt ameninţaţi de presiunea guvernului Republicii Populare Chineze care le cere să renunţe la convingerile lor”, a scris Brownback într-o postare pe Twitter.

Falun Gong, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa, este o disciplină spirituală care include exerciţii de qigong şi un set de învăţături morale bazate pe principiul adevăr-compasiune-toleranţă. Falun Gong s-a răspândit prin viu grai pe scară largă în China, conform unor sondaje ale autorităţilor chineze, cel puţin 70 de milioane de oameni practicau până la sfârşitul anilor '90.

La 20 iulie 1999, practicanţii Falun Gong din China au devenit victimele persecuţiei în momentul în care liderii comunişti chinezi au considerat că popularitatea mişcării spirituale începuse să o eclipseze pe cea a Partidului Comunist. De atunci, practicanţii mişcării au fost supuşi hărţuirilor, detenţiei şi torturilor pe scară largă, regimul comunist încercând să-i determine să renunţe la convingerile lor folosind teroarea.

Citiţi şi Raport independent: în China au loc milioane de transplanturi cu forţa

Milioane de persoane au fost arestate abuziv, conform estimărilor Centrului de Informaţii Falun Dafa (FDIC).

Peste 4.000 de decese în arest sunt confirmate în urma torturilor, potrivit Minghui.org, un site care postează informaţii despre persecuţia Falun Gong. Se crede totuşi că numărul real este de ordinul milioanelor, având în vedere dificultatea obţinerii de informaţii despre crimele comise de autorităţile chineze.

„Din 1999, Partidul Comunist din China a încercat să distrugă Falun Gong, o practică spirituală originară din China, împreună cu practicanţii săi paşnici şi apărătorii drepturilor omului care au luptat pentru şansa acestora de a-şi exprima credinţele”, a subliniat Pompeo.

Secretarul de stat american a descris povestea lui Zhang Yuhua, o practicantă Falun Gong care a supravieţuit lagărelor de muncă din China.

„După ce a trecut prin lucrurile pe care le descrie - torturi - în timp ce se afla într-un lagăr de muncă şi o închisoare din China, acum militează pentru eliberarea soţului său încarcerat, Ma Zhenyu, care a fost torturat luni de zile pentru că refuză să renunţe la convingerile sale legate de Falun Gong”, a menţionat Pompeo.

Zhang a fost închisă în mod repetat şi a suferit torturi în China pentru o perioadă combinată de 7 ani şi jumătate înainte de a reuşi să fugă în Statele Unite, în 2015.

Ea a fost printre cei 27 de supravieţuitori care s-au întâlnit cu preşedintele Donald Trump în Biroul Oval în iulie 2019. Zhang i-a povestit lui Trump despre situaţia în care se află soţul ei, rugându-l pe preşedinte să ajute la eliberarea acestuia. Zhang şi-a exprimat temerile că organele soţului său pot ajunge pe piaţa neagră de organe a Chinei, aşa cum se întâmplă în fiecare an cu zeci de mii de persoane jefuite de industria de recoltare forţată de organe, patronată de regimul comunist.

„Recoltarea forţată a organelor există încă, aşa că ar trebui să luăm măsuri”, a spus Zhang la acea vreme. „Cuvintele nu ajută la nimic”.

Dovezi ale existenţei acestei practici macabre s-au acumulat de la apariţia primelor acuzaţii, în 2006. Un tribunal civil britanic din 2019 - The China Tribunal - după o anchetă de lungă durată, a deliberat că Partidul Comunist Chinez a ucis - şi continuă să ucidă - practicanţi Falun Gong închişi în lagăre sau alte locuri de detenţie pentru a le extrage cu forţa organe, spre a le vinde pe piaţa neagră a transplanturilor.

Purtătorul de cuvânt al FDIC, Zhang Erping, a aplaudat susţinerea Statelor Unite pentru „cauza libertăţii de conştiinţă, asociere şi exprimare”.

„Declaraţia sa de presă [a lui Mike Pompeo n.r.] şi sprijinul de lungă durată acordat vor inspira zeci de milioane de chinezi să îşi continue lupta pentru libertăţi”, a declarat Zhang într-un comunicat.

„Solicităm comunităţii internaţionale să urmeze gestul administraţiei americane şi să ajute la încheierea acestei persecuţii groaznice a mişcării Falun Gong în China.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe