Se caută ministru la Transporturi. Silaghi "demisionează" înainte de a fi numit

Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura la Ministerul transporturilor,după ce DNA a cerut începerea urmăririi penale pentru acesta. Anunţul a fost făcut luni, de premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presa televizate.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi. (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.08.2013

Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura la Ministerul transporturilor,după ce DNA a cerut începerea urmăririi penale pentru acesta. Anunţul a fost făcut luni, de premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presa televizate.

”Am vorbit cu domnul Silaghi. Şi-a retras candidatura. Urmează că până la expirarea mandatului meu de ministru interimar, PNL să facă o altă propunere. 45 de zile este durata maximă a interimatului. Nu se poate să mai fie altcineva interimar. Regret că domnul Silaghi se află în această situaţie. E a doua oară într-un an într-o astfel de situaţie”, a declarat premierul Victor Ponta, referindu-se la plecarea forţată de la Ministerul Transporturilor a lui Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupţie în urma unui dosar deschis de procurorii DNA.

Declaraţiile premierului au fost confirmate de un comunicat de presă în care Silaghi face publice motivele ce au dus la retragerea candidaturii lui: "Pentru a nu prelungi situaţia de interimat la acest minister şi pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului Naţional Liberal şi Guvernului României, îmi voi retrage candidatura la Ministerul Transporturilor şi voi cere PNL să facă o nouă nominalizare. Sunt convins că în timp se va dovedi faptul că sunt întru totul nevinovat şi că aceasta a fost o manevra politică a lui Traian Băsescu".

Ovidiu Silaghi şi acuzaţiile DNA

Ovidiu Silaghi, împotriva căruia procurorii DNA au cerut declanşarea urmăririi penale pentru trafic de influenţă în formă continuată, faptele pentru care a fost incriminat având loc din perioada în care a fost ministru al Transporturilor, a făcut şi o o serie de precizări legate de acuzaţiile ce i-au fost aduse de procurori:

"Nu am influenţat şi nu am intervenit în niciun fel în împiedicarea rezilierii contractului Arad Nadlac deţinut de firmele domnului Nelu Iordache. Nu am cerut şi nu am primit niciodată foloase necuvenite (bani sau alte bunuri sau servicii) de la Nelu Iordache sau vreunul din interpuşii săi, în niciun scop, şi nu am intervenit în executarea sau ne-executarea plăţilor din acest contract sau oricare altul. Referatul [DNA n.r.] se bazează pe o denunţare a unui individ care, în încercarea de a-şi salva situaţia, aruncă vinovaţii pe alte persoane. În acest context, nu pot să nu remarc coincidenţa apariţiei acestui referat, precum şi invitarea mea la DNA pentru audieri pe 21 august 2013, în preajma declaratei zile a deciziei numirii mele de către Preşedintele Traian Băsescu în propusa calitate de Ministru al Transporturilor. De asemenea, nu pot să nu observ faptul că acest referat a apărut după ce încercarea ANI de a mă declara incomatibil a eşuat. Tot în seria coincidenţelor se încadrează şi discursul Preşedintelui Traian Băsescu din 22 iulie 2013 în care explică faptul că nu doreşte să mă numească la conducerea Ministerului Transporturilor. Doar că în acel discurs nu găsise încă motivul pentru a nu mă numi, iar acum DNA i-a oferit „motivul perfect”. Situaţia este asemănătoare cu alte cazuri similare din trecut (Atanasiu, Pacuraru şi alţii)", a afirmat Silaghi.

Deşi Ovidiu Silaghi şuştine că tot ce i se întâmplă acum este o manevră politică a lui Traian Băsescu, la rândul lor, procurorii DNA susţin că "există indicii şi date temeinice" potrivit cărora, Silaghi Ovidiu Ioan a cerut şi primit de la Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, suma de 200.000 de euro, promiţându-i-i acestuia, în shimb, să îşi exercite influenţa asupra unor persoane importante din cadrul CNADNR SA, astfel încât anumite contracte pe care firma lui Nelu Iordache încheiate cu Compania Naţională de Autostrăzi Drumuri Naţionale din România să nu fie reziliate iar plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA în dosarul lui Ovidiu Silaghi, susţinând că i-ar fi dat fostului ministru de transporturi suma de 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele cu CNADNR, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

Scenariul a ceea ce avea să se întâmple era deja cunoscut, sau măcar anticipat, de toţi politicienii implicaţi.

Premierul Victor Ponta a declarat "că regretă că Ovidiu Silaghi se află în această situaţie" , considerându-l şi el pe Silaghi o "victimă" a a preşedintelui Băsescu.

Marţi, 13 august, VV Ponta declara presei că se aşteaptă ca Silaghi să nu fie acceptat de Băsescu. Liderii USL, declară premierul, au luat în calcul posibila respingere a lui Silaghi, dar nu au purtat încă discuţii despre o nouă nominalizare. Întrebat de jurnalişti dacă ştie că preşedintele Traian Băsescu ar deţine anumite informaţii cu privire la Ovidiu Silaghi, prim-ministrul a mai adăugat: “Probabil că îi face vreun dosar domnului Silaghi”.

Întrebat despre o eventual citare a lui Ovidiu Silaghi de către DNA, premierul a declarat că nu ştie nimic despre acest lucru, dar că, dacă s-a întâmplat, este foarte probabil ca Silaghi să fie chemat la parchet înainte de 23 august.

Nici Relu Fenechiu, fost ministru al transporturilor şi vicepreşedinte PNL nu a părut deloc surprins de decizia de cerere a începerii urmăririi penale împotriva lui Silaghi. Intervievat luni de presă, Fenechiu declara "După cum ştiţi, un ministru sau fost ministru împotriva căruia s-a început urmărirea penală nu mai poate deţine o funcţie în Guvern. Este evident că Traian Băsescu ştia de acest lucru şi a amânat numirea acestuia, şi este evident că nu îl va nominaliza pe acesta. Vom discuta la partid în următoarea perioadă ce soluţii avem", a menţionat vicepreşedintele PNL

Următoarea perioadă este însă un termen foarte scurt. Mandatul de ministru interimar a lui Victor Ponta expiră duminică, 25 august, iar pe 23 august, ultima zi lucrătoare înainte de expirarea mandatului lui Ponta, lui Băsescu ar trebui să i se prezinte o nouă nominalizare pentru acest minister.

Până acum, analiştii din presă au vehiculat un singur nume ca potenţial candidat pentru funcţia de ministru, şi anume Cristian Ghibu, secretarul de stat de la transporturi desemnat de Ponta să gestioneze treburile curente ale ministerului, pe durata interimatului său. Până în prezent, Ghibu nu are dosar nici la ANI, nici la DNA.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor