DNA a solicitat începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi. UPDATE - Victor Ponta sustine conferinţă de presă la ora 18.00.

Ovidiu Silaghi
Ovidiu Silaghi (Epoch Times România)

UPDATE - ”Am vorbit cu domnul Silaghi. Şi-a retras candidatura. Urmează că până la expirarea mandatului meu de ministru interimar, PNL să facă o altă propunere. 45 de zile este durata maximă a interimatului. Nu se poate să mai fie altcineva interimar. Regret că domnul Silaghi se află în această situaţie. E a doua oară într-un an într-o astfel de situaţie”, a declarat premierul Victor Ponta.

Daniel Chiţoiua declarat că ”PNL se va reuni până la expirarea interimatului şi vom nominaliza o altă persoană. Sunt multe persoane. Am avut discuţii cu Silaghi. E o decizie personală a dânsului. PNL apreciază poziţia privind retragerea candidaturii.

”Am luat act de decizia domnului Silaghi şi vom stabili în această seară când vom convoca biroul pentru o nouă nominalizare”, a precizat Victor Ponta.

***

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte al PNL, vor susţine o conferinţă de presă la ora 18.00 la sediul USL. Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut joi începerea urmăririi penale împotriva deputatului PNL Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă. Ovidiu Silaghi este propus de PNL pentru funcţia de ministru al Transporturilor, după ce fostul ministru, Relu Fenechiu, a fost condamnat în prima instanţă la cinci ani de închisoare.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a cerut Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie (ÎCCJ) să sesizeze Camera Deputaţilor în vederea formulării unei cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, în perioada în care acesta avea funcţia de ministru al Transporturilor.

Conform comunicatului DNA, din referatul întocmit de procurori anticorupţie reiese că există indicii şi date temeinice care atestă că în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, care deţinea funcţia de ministru al Transporturilor, i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (CNADNR - structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil. Totodată, Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

Actele premergătoare efectuate în acest dosar au scos la iveală indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Ovidiu Silaghi - în mijlocul războiului dintre Ponta şi Băsescu

După ce Ovidiu Silaghi a fost propus de USL pentru ocuparea funcţiei de ministru al Transporturilor, preşedintele Traian Băsescu afirma în cadrul unei declaraţii de presă din 22 iulie, că, în opinia lui, numirea lui Silaghi ca ministru al transporturilor este inoportună, având în vedere ”ineficienţa totală a domnului Silaghi cât a fost ministru”. Şeful statului a declarat că va lua o decizie finală cu privire la propunerea de numire în funcţia de ministru al Transporturilor a liberalului Ovidiu Silaghi pe data de 23 august.

”Iată care sunt elementele: în primul rând o chestiune de imagine a domnului Silaghi şi în al doilea rând, o chestiune de responsabilitate pentru privatizare, care mă fac să continui să reflectez la varianta Silaghi. Vă pot spune că, în mod legal, ministrul interimar al Transporturilor [Victor Ponta] îşi termină mandatul pe 25 august, iar eu anunţ public că voi lua o decizie definitivă - n-am reuşit să schimb opţiunea celor doi (a premierului şi a preşedintelui Senatului - n.r.) - cu privire la domnul Silaghi pe data de 23 august”, a afirmat Traian Băsescu, subliniind că resimte responsabilitatea desemnării noului ministru al Transporturilor în contextul în care cea mai mare companie de transport marfă din România urmează să fie privatizată.

Premierul Victor Ponta a declarat că liderii USL au luat în calcul posibila respingere a lui Silaghi, dar nu au purtat încă discuţii despre o nouă nominalizare. Întrebat de jurnalişti dacă ştie că preşedintele Traian Băsescu ar deţine anumite informaţii cu privire la Ovidiu Silaghi, prim-ministrul a declarat: “Probabil că îi face vreun dosar domnului Silaghi”.

La întrebarea dacă a luat la cunoştinţă că Ovidiu Silaghi a primit o citaţie la DNA, premierul a declarat că nu ştie nimic despre acest lucru, dar că, dacă s-a întâmplat, este foarte probabil ca Silaghi să fie chemat la parchet înainte de 23 august.

De ce nu îl vrea Traian Băsescu pe Silaghi

”Lipsa de încredere, o imagine destul de slabă şi punerea unui ministru în faţa unui proces despre care nu ştie nimic” - sunt cele trei motive principale pentru care Traian Băsescu nu îl vrea pe Silaghi la Transporturi.

Şeful statului a precizat că până în prezent nu a i-a fost înaintată nici o altă nominalizare pe această funcţie în afară de Ovidiu Silaghi. Preşedintele şi-a motivat reticenţa faţă de numirea lui Silaghi prin faptul că de-a lungul activităţii sale din trecut la Ministerul Transporturilor, acesta nu s-a evidenţiat cu absolut nimic. ”Am observat ineficienţa totală a domnului Silaghi cât a fost ministru. Un om fără performanţă care nu aduce nimic important ca imagine guvernului Ponta”, a declarat preşedintele.

"Cât a fost ministru, nu a reuşit să mişte măcar un pas doi în procesul de deblocare a fondurilor europene", a mai explicat Băsescu.

”Cred că e inoportună desemnarea unui ministru care nu a fost implicat în niciun fel în procesul de privatizare al CFR. E o companie mare. Compania a fost şi în atenţia CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării - n.r.). CSAT se ocupă doar de problemele de securitate naţională. CSAT a solicitat un investitor strategic”, a afirmat Traian Băsescu.

Replica lui Radu Fenechiu

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat că solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghic nu este o surpriză: "Inca o data se pare că detalii din anchetele penale sunt cunoscute de anumite persoane, ca Traian Basescu. Pentru mine nu este o surpriza ca inainte cu doua zile de numirea acestuia in functie, DNA face aceasta solicitare", potrivit Hotnews.

"După cum ştiti, un ministru sau fost ministru împotriva căruia s-a început urmărirea penală nu mai poate deţine o funcţie în Guvern. Este evident ca Traian Basescu ştia de acest lucru şi a amânat numirea acestuia, şi este evident că nu îl va nominaliza pe acesta. Vom discuta la partid în următoarea perioadă ce soluţii avem", a menţionat vicepresedintele PNL

Fenechiu a fost ministru al Transporturilor până acum o lună, când a fost condamnat de Inalta Curte la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul. Decizia Inaltei Curţi nu este definitivă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne