"Telenovela de la studioul Cotroceni" în stand by, înainte de vacanţa lui Ponta

Premierul român, Victor-Viorel Ponta.
Premierul român, Victor-Viorel Ponta. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

CFR Marfă va avea un manager privat, iar privatizarea va fi reluată în cazul în care actuala procedură nu va fi finalizată cu bine „din cauza celor care îşi fac partide acum”, a declarat premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern, aşa, să aibă presa la ce să cugete cât va fi dânsul plecat în concediu, timp de două săptămâni.

Căci de mâine, premierul Ponta intra în vacanţă, nu mai vine la Guvern. L-a lăsat în locul lui pe vice premierul Gabriel Oprea, să descâlcească iţele politichiei ţării pentru următoarele 2 săptămâni. L-a mandatat cu "putere deplină" inclusiv în ceea ce priveşte viitoarea şedinţa CSAT privind privatizarea CFR Marfă, dacă Băsescu ar fi atât de neinspirat să o convoace în timpul în care Ponta e plecat.

Şi pleacă. Lăsând în urma lui oareşce declaraţii noi. Pe aceeaşi temă de acum universal ştiută, "Băsescu e de vină!". Pentru tot ce mişcă-n ţara asta, dar, în special, pentru tegiversarea privatizării CFR Marfă.

“Telenovela de la studioul Cotroceni" spune Ponta, exasperat de "încăpăţânarea" lui Băsescu de a nu aviza el, prin CSAT, dubioasa privatizare de la CFR Marfă.

"Eu cred că noi trebuie să fim cei serioşi" face Ponta un apel. "Am făcut toate documentele [cele 3 contracte de privatizare ale CFR Marfă care, potrivit premierului, au primit avizul CSAT şi pe care Băsescu îl somează pe Ponta să le prezinte afirmând că "CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei"] (...) "Cele trei decizii CSAT referitoare la CFR Marfă, e adevărat că se contrazic între ele, dar a fost acelaşi preşedinte al CSAT la toate trei şi pe cea de a patra am dat-o şi eu, cea în care se spune foarte clar că trebuie avizat de către CSAT atunci când este vorba de preluarea controlului asupra unei societăţi…”, a declarat ieri Victor Ponta, în cadrul şedinţei de Guvern.

Premierul a explicat că procedura de privatizare la CFR Marfă va fi reluată, dacă aceasta nu se va realiza conform actualului grafic, însă, ar prefera, afirmă dânsul, să fie finalizată actuala privatizare, să nu se tot tegiverseze din cauza preşedintelui Băsescu care, spune Ponta, este mai ocupat de mersul noului său partid [recent, a fost înfiinţat noul partid politic al lui Băsescu, alternativa la PDL, Mişcarea Populară] decât să avizeze privatizarea CFR.

“Eu o să mă ocup [de noua privatizare] alături de viitorul ministru al Transporturilor, dar eu sunt cel responsabil, sper să se finalizeze cu bine procedura de finalizare. Nu se finalizează cu bine, din cauza celor care îşi fac partide acum, avem management performant şi repornim procedura în aşa fel încât să putem să dăm o certitudine de viitor pentru CFR Marfă”, a mai spus Ponta.

Premierul "să fie responsabil" cere şi Băsescu.

Premierul a fost somat de preşedinţe să îşi asume răspunderea pentru privatizarea CFR, misiune în care Ponta riscă să îşi frângă cariera politică, căci, dacă e să dăm crezare preşedintelui Băsescu, cumpărătorul Gruia Stoica, "umblă pe la bănci" să se împrumute pentru banii necesari onorării promisiunilor angajate prin contractul de preluare a CFR Marfă, respectiv plata a 200 de milioane de euro pentru pachetul de 51% din activele CFR sumă care, afirmă analiştii, nu reprezintă nici o treime din valoarea reală a CFR Marfă şi cei 900 de milioane de lei destinaţi investiţiilor promise de Stoica pentru modernizarea companiei.

Ponta, care, odată cu interimatul de la Transporturi preluat în zbor de la ministrul Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a preluat şi dosarul privatizării CFR Marfă, a încercat de două ori să paseze mult spinoasa privatizare altcuiva mai dornic să se compromită, însă nu a reuşit. Iniţial, Ponta şi-a găsit un ţap ispăşitor în persoana lui Ovidiu Silaghi, care a mai fost o dată ministru de transporturi şi care şi el, precum Fenechiu a fost anchetat pentru un strop de corupţie (dar de ANI, nu de DNA) aşa că i-a trimis lui Băsescu, volens nolens propunerea de numire a lui Silaghi ca ministru la Transporturi. Băsescu nu a vrut. A insistat că Ponta să îşi ducă la capăt interimatul şi să îşi asume privatizarea CFR.

Telenovela privatizării însă, ca sa îl cităm pe Ponta, nu s-a oprit însă aici. Premierul a mai găsit un as în mânecă pentru a evita răspunderea privatizării şi şi-l joacă perseverent. Găselniţa premierului a fost să ceară ca privatizarea CFR Marfă - având în vedere că respectiva companie este una strategică pentru ţară - să fie avizată de CSAT. Al cărui preşedinte este Traian Băsescu, evident.

Senin, Băsescu, a transmis prin purtătorii de cuvânt un mesaj de genul "asta să o crezi dumneata, iţi demostrez că eu nu avizez nimic"

CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei" a precizat purtătorul de cuvânt al şefului statului, anunţând că preşedintele Băsescu îl invită pe Victor Ponta să nominalizeze cele 3 contracte de privatizare care, potrivit premierului, au primit avizul Consiliului [cele trei decizii CSAT referitoare la CFR Marfă, pe care Ponta afirma că le-a pregătit deşi "e adevărat că se contrazic între ele"]

"Având în vedere că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta consideră că procesul de privatizare a CFR Marfă SA desfăşurat până în prezent este un succes, domnul preşedinte Traian Băsescu îl roagă pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta să depună toate eforturile necesare pentru ca această privatizare să nu se transforme într-un nou eşec de tip «Oltchim» care ar afecta grav şi salariaţii şi compania Oltchim şi economia naţională", a mai precizat Băsescu prin purtătorul său de cuvânt...

Se "pare" că răspunsul lui Băsescu nu a fost pe placul premierului român:

"Preşedintele Traian Băsescu, ori dă din nou un aviz în CSAT pentru privatizarea CFR Marfă, ori îşi ţine gura şi nu mai face nicio conferinţă de presă", a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, la România TV.

“Ori dai din nou un aviz şi închei practic după cele trei ori în care ai fost în CSAT cu CFR Marfă şi dai şi avizul final în care spui da, sunt de acord, sau nu sunt de acord pentru următoarele motive, pe care le prezinţi oficial, nu le spui aşa pe la televizor, sau nu ai nicio treabă cu chestia asta . Atunci nu faci conferinţă de presă cu steagul României şi cu emblema preşedinţiei. Mai pe româneşte, ţine-ţi gura dacă nu vrei să fii implicat”, îl soma duminică Ponta pe Băsescu, vorbind despre privatizarea CFR.

Prim-ministrul a declarat că CSAT a avizat de trei ori până acum privatizarea CFR Marfă, prima dată în timpul guvernării lui Mihai Răzvan Ungureanu.

“Ai aprobat de trei ori, tu, preşedintele României în CSAT. Şi pe vremea lui Ungureanu. Atenţie, nu doar a dat un aviz. De exemplu, Ungureanu a propus să vândă 20% din CFR Marfă, s-a dus în CSAT şi preşedintele a spus nu, 51% să vindeţi, deci a intrat pe contract(…) preşedintele a fost tot timpul în CSAT, tot timpul implicat în CFR Marfă. De trei ori a fost pe ordinea de zi, nu a scos-o niciodată”, a mai declarat premierul Victor Ponta.

Raţionamentul lui Ponta este următorul: "preşedintele este obligat să comunice eventuale informaţii legate de privatizarea CFR Marfă care ar putea conduce la comiterea unor fapte penale. Şeful executivului a subliniat că datele pe care le-a primit de la structurile de informaţii despre Grupul Feroviar Român, câştigătorul licitaţiei de la CFR Marfă, nu arată existenţa unor fapte penale. În aceste condiţii, preşedintele nu are niciun motiv să nu avizeze privatizarea companiei, a conchis Victor Ponta."

Şi dacă totuşi Băsescu, pardon CSAT-ul, nu o avizează? Atunci procesul privatizării se reia, vine un alt investitor care poate, spre deosebire de Gruia Stoica nu aleargă pe la bănci, şi Ponta scapă tot cu basma curată şi fără un dosar penal. Oare? Vom vedea. Până atunci, declaraţiile continuă în stilul caracteristic...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne