Se caută idei science fiction, NASA le premiază pe cele mai îndrăzneţe
alte articole
NASA ia, în schimb, foarte în serios această idee, împreună cu alte 12 proiecte extreme. Asteroidul-navă spaţială este doar una dintre propunerile selectate în anul 2016, în urma lansării anunţului "Nasa Innovative Advanced Concepts". Programul există încă din anul 1998, iar agenţia spaţială americană îl foloseşte ca un laborator de cercetări îndrăzneţe pe care managerul programului, Jason Derleth, îl numeşte "la limitele science fiction, şi totuşi ferm ancorat în realitatea ştiinţifică".
Iată unele dintre cele mai tangibile proiecte selectate în acest an
Se caută o modalitate prin care se poate trimite pe suprafaţa planetei Venus sonde capabile să lucreze şi să trimită date pentru mai mult de două ore (dispozitivele trimise pe planetă până în prezent rezistă doar două ore).
Mediul de pe planeta Venus, de fapt, este foarte ostil. Norii foarte denşi, împreună cu un mega-efect de seră, crează o căldură care topeşte, în decurs de două ore, bateriile în care este stocată energia. În plus, întunericul profund produs de aceeaşi nori elimină capacitatea de a genera pe loc energie fotovoltaică, adică să se valorifice razele Soarelui, care aici este practic invizibil. Cu toate acestea, dacă se doreşte să se efectueze o misiune serioasă pe Venus, chiar pe sol trebuie să se aterizeze, pentru a face măsurători, analize chimice şi aşa mai departe.
Cum se înfruntă aceste provocări?
O posibilă modalitate este aceea de a insista pe drumurile deja trasate şi, prin urmare, încercând să se producă baterii capabile să reziste la temperaturi din ce în ce mai mari (de respins a priori utilizarea echipamentelor de refrigerare, deoarece, după cum se ştie, refrigerarea consumă multă energie). Totuşi, dacă s-ar putea prelungi durata de viaţă a bateriei de până la patru, sau poate chiar opt ore - după ani de eforturi în laborator şi cheltuind milioane de dolari - nu ar fi un rezultat prea mare. Alternativa la această cercetare scumpă şi inutilă este de a încerca o soluţie complet diferită.
Şi iată că vine proiectul "Vip-Inspr"
Sonda venusiană ar trebui să "se sprijine" pe norii planetei cu un balon aerostatic. Aşa că, s-ar putea efectua diverse operaţii, fără constrângerile de presiune şi temperatură. Sonda ar avea, de asemenea, posibilitatea să deschidă panourile fotovoltaice, generând astfel electricitate. Dar atenţie: până aici nimic genial, după aceea, ce se va face cu această energie? Se încarcă bateria unei alte sonde care se trimite apoi la sol? Limita de puţine ore de funcţionare pe Venus nu ar fi depăşită în acest fel.
În schimb, ideea inovatoare a proiectului "Vip-Inspr" constă în a utiliza energia electrică solară generată la înălţime, producând hidrogen prin electroliza vaporilor de apă din nori. Apoi, acest hidrogen este stocat într-un mic container şi pus pe sonda care urmează a fi transportată la sol. Această altă sondă este dotată cu un kit de pile de combustie, care, prin arderea hidrogenului, produce energie pentru a fi consumată imediat, fără să o depoziteze într-o baterie vulnerabilă. O idee bună, nu-i aşa?
Există un alt proiect care îşi propune să exploreze oceanele de sub stratul de gheaţă din Enceladus şi Europa (sateliţii lui Saturn şi Jupiter): echipa care lucrează propune o sondă în trei stadii, care aterizează pe luna îngheţată, apoi eliberează un aparat de excavare, ce eliberează, la rândul său, un mini-submarin, capabil să navigheze în această mare.
De asemenea, un alt proiect este cel al navelor de fuziune nucleară capabile să ajungă pe Pluto în doar şase săptămâni în loc de nouă, timp de care a avut nevoie misiunea "New Horizons".
Dar reconsiderăm cu atenţie proiectul de motor spaţial pus pe un asteroid. Ar fi util, de fapt, nu numai ca o astronavă, ci şi, mai concret, pentru a devia de la cursul său un posibil asteroid care se îndreaptă spre Pământ.
Aveţi idei? Atunci acesta este site-ul web unde le puteţi expune.