Pământul este ameninţat de opt noi asteroizi descoperiţi de NASA

De când şi-a reluat misiunea, în decembrie 2013, nava spaţială NEOWISE a identificat peste 400 de asteroizi şi comete în apropierea Pământului.
O imagine care reprezintă datele obţinute de NEOWISE (NASA)
Mioara Stoica
10.04.2016

Misiunea NEOWISE (Near-Earth Object Wide-Field Infrared Survey Explorer) a NASA, dedicată descoperirii de asteroizi şi comete care se apropie de Pământ, a dezvăluit în cel de-al doilea an de funcţionare, opt asteroizi potenţial periculoşi pentru planeta noastră, o clasificare care se efectuează în funcţie de mărimea şi apropierea rocilor spaţiale.

De când misiunea a fost reluată în decembrie 2013, nava spaţială a descris în total aproape 439 de obiecte în apropierea Pământului, dintre acestea, 72 fiind recent descoperite.

Obiectele din apropierea Pământului (numite NEOs, acronimul în limba engleză) sunt comete şi asteroizi care au fost împinse - de atracţia gravitaţională a planetelor gigantice din Sistemul nostru Solar - în orbite care le permit să intre în vecinătatea Pământului. Urmărirea acestora este esenţială pentru a preveni un impact pe viitor, deoarece un impact împotriva atmosferei terestre, de exemplu, a unei roci spaţiale de "doar" zece metri, poate provoca o explozie echivalentă cu trei bombe atomice.

De când şi-a început activitatea, în decembrie 2013, NEOWISE a măsurat peste 19.000 de asteroizi şi comete în lungimi de undă în infraroşu, şi a trimis peste 5,1 milioane de imagini ale cerului, în infraroşu, în ultimul an. Un videoclip nou, bazat pe datele colectate, reprezintă asteroizi şi comete observate până în prezent de sondă:

"Datele colectate de NEOWISE ne oferă o mai bună înţelegere a originilor NEOs situate în diferitele părţi ale centurii de asteroizi dintre Marte şi Jupiter sau de populaţiile de comete îngheţate", spune James Bauer, investigator principal adjunct al misiunii, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA, din Pasadena, California.

Numită iniţial WISE, nava spaţială a fost lansată în decembrie 2009. În 2011 a intrat în hibernare după finalizarea misiunii sale principale. În septembrie 2013, a fost reactivată şi redenumită NEOWISE fiindu-i atribuită o nouă misiune: aceea de a ajuta NASA în eforturile de identificare a populaţiei de obiecte potenţial periculoase care se apropie de Pământ. NEOWISE este, de asemenea, dedicată caracterizării asteroizilor şi cometelor cunoscute anterior pentru a furniza informaţii cu privire la dimensiunile şi compoziţia lor.

Articolul a fost realizat cu informaţii publicate pe pagina web a Jet Propulsion Laboratory (https://science.jpl.nasa.gov/projects/NEOWISE/)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor