Planeta Pluto surprinde prin craterele "luminoase" (video)


În interiorul regiunii numite informal Terra Vega de Pluto există un câmp de cratere luminoase, care arată ca o grămada de halouri împrăştiate într-un peisaj întunecat.
În interiorul regiunii numite informal Terra Vega de Pluto există un câmp de cratere luminoase, care arată ca o grămada de halouri împrăştiate într-un peisaj întunecat. (NASA)

În interiorul regiunii numite neoficial Terra Vega a planetei Pluto există un câmp de cratere luminoase care prezintă numeroase halouri dispersate într-un peisaj întunecat.

Regiunea este retrasă, situată la vestul emisferei capturate de nava spaţială New Horizons a NASA în timpul apropierii de aceasta, vara trecută.

Imaginea superioară – în alb-negru - arată câteva zeci de cratere cu halouri. Cel mai mare, din partea dreaptă de jos, are o lăţime de aproximativ 50 de kilometri. Zidurile luminoase şi marginile craterelor se separă de solul său întunecat şi de terenul înconjurător, creând efectul de halou.

Imaginea inferioară spectrală, obţinută cu ajutorul instrumentelor navei spaţiale, indică o conexiune între halourile luminoase şi distribuţia gheţii de metan, care se arată în culori false cum ar fi violet. Suprafaţa dintre cratere prezintă semne de gheaţă de apă, colorate în albastru, informează NASA.

Este dificil de ştiut exact de ce gheaţa de metan luminoasă stă pe aceste margini de cratere şi pe pereţi, este un adevărat mister. În special, este derutant de ce acest tip de efect nu apare cu regularitate pe planeta pitică Pluto. Halourile au fost reperate în prezent numai în zona denumită Terra Vega.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură