Scurgerile de capital din China reprezintă un vot de neîncredere în economie

Yuanul se află sub presiune deoarece companiile şi persoanele fizice scot bani din China.
. (Christian Keenan/Getty Images)
Valentin Schmid
09.11.2016

Moneda chineză, yuanul, este o creatură ciudată. Legat de dolarul american, yuanul se mişcă greu, dar când o face, pieţele financiare se agită – în special când valoarea sa este în picaj liber.

Yuanul a pierdut 1,1% în faţa dolarului în luna octombrie, ceea ce nu pare să fie prea mult. Dar pieţele au fost iritate de ceea ce este în spatele acestei pierderi de un procent.

Conform băncii de investiţii Goldman Sachs, un capital în valoare de aproximativ 500 miliarde de dolari a plecat din China în acest an până în luna septembrie. Companiile şi cetăţenii din China, precum şi cetăţenii străini, îşi transformă yuanii deţinuţi în dolari sau alte valute străine, forţând scăderea preţului monedei chineze. Scurgerile de capital s-au intensificat, în special în luna septembrie, ajungând la 78 miliarde de dolari.

În cazul în care nu există nicio cerere suplimentară de yuani din comerţ, de exemplu, preţul acestuia trebuie să scadă pentru a regla dezechilibrul existent în cererea de valută străină. În esenţă, acest pas reprezintă un vot de neîncredere în economia chineză. Dacă riscurile şi câştigurile obţinute de pe urma activelor chineze ar fi fost favorabile – aşa cum a fost majoritar în ultimul deceniu – capitalul ar intra în China, şi nu ar ieşi.

Interferenţa regimului

Totuşi, conducerea comunistă chineză doreşte să limiteze vizibilitatea acestui vot de neîncredere şi să dea impresia unei stabilităţi financiare, astfel că, aplică două pârghii pentru a ascunde mişcarea.

În primul rând, este vorba de vânzarea stocului, cândva, mare de rezerve oficiale de valută străină, ajungând de la 3,33 trilioane de dolari în luna ianuarie la 3,17 trilioane de dolari la sfârşitul lunii septembrie. În august 2014, stocul era de aproape 4 trilioane de dolari.

Este pur si simplu un transfer de active valutare chineze publice în mâini private, prin intermediul pieţelor financiare globale. În cazul în care sumele de valute străine cumpărate de sectorul privat şi vândute de sectorul oficial corespund, atunci impactul asupra preţului yuanului este limitat.

De exemplu, valoarea obligaţiunilor Trezoreriei SUA deţinute în mod oficial de China a scăzut de la 1,25 trilioane de dolari, la începutul acestui an, la 1,19 trilioane de dolari la sfârşitul lunii august. Totuşi, corporaţiile chineze fie au finalizat, fie au anunţat în acest an fuziuni şi achiziţii de companii străine în valoare de 218,8 miliarde de dolari, conform datelor publicate de Bloomberg.

Restul numărului record de cumpărări corporative a fost finanţat de băncile de stat chineze şi de alte rezerve valutare deţinute de Banca Populară a Chinei (BPC).

Anterior, companiile chineze au investit masiv în uzine de oţel şi mine de cărbune. Totuşi, deoarece mineritul şi sectorul producţiei se confruntă cu o supracapacitate masivă şi cu mari probleme privind datoriile, companiile chineze caută în străinătate investiţii mai bune.

Dar nu numai corporaţiile chineze descoperă dintr-o dată valoarea activelor străine. Cetăţenii chinezi au fost, de asemenea, cumpărători activi de proprietăţi şi acţiuni în străinătate. Cumpărările de acţiuni tranzacţionate pe bursa din Hong Kong efectuate de cetăţenii din China continentală, de exemplu, au ajuns la un record de 12 miliarde de dolari în comenzi de cumpărare, în luna septembrie, o creştere de 64% faţă de luna august.

Controale de capital

Aşadar, regimul chinez recurge şi la a doua pârghie pentru a limita scurgerile de capital: controalele de capital. Transferurile de capital pentru cetăţeni au fost deja limitate la 50.000 de dolari pe an, astfel că, aceştia au găsit alte modalităţi de a ocoli limita. Unii au cumpărat diverse produse asociate cu asigurările de viaţă de milioane – o formă de capital de investiţii – în Hong Kong, folosindu-şi cărţile de credit UnionPay. Dar nu o mai pot face acum.

Începând cu 29 octombrie, cetăţenii chinezi îşi pot folosi cărţile de credit UnionPay pentru a cumpăra produse de asigurări legate de călătorii, conform UnionPay.Co. Vizitatorii din China continentală au cumpărat produse de asigurări în valoare de 3,9 miliarde de dolari în Hong Kong în prima jumătate a acestui an – o creştere de 116% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – conform agenţiei care reglementează industria asigurărilor.

Regimul comunist continuă, de asemenea, să ia măsuri împotriva băncilor ilegale ce facilitează scurgerile de capital. Conform rapoartelor publicate de ziarul chinez Financial News, Administraţia Valutară a Statului chinez (AVS) a confiscat fonduri valutare în valoare de 8,4 miliarde de dolari în timpul unei investigaţii în luna octombrie.

Aşadar, spre deosebire de majoritatea companiilor deţinute de stat, care cumpără active străine cu binecuvântarea regimului, cetăţenii chinezi trebuie să găsească alte modalităţi pentru a reduce expunerea la economia chineză. Ei s-au săturat de ratele scăzute ale dobânzii aplicate în cazul depozitelor bancare şi le este tot mai mult teamă de riscurile pentru produsele nereglementate de administrare a averilor.

Un canal care pare să funcţioneze este fluxul yuanului din China continentală către centre offshore precum Hong Kong şi Singapore. Goldman estimează că 45 de miliarde din scurgerile lunii septembrie în valoare de 78 miliarde de dolari au fost transferaţi de pe piaţa bancară a Chinei continentale către piaţa offshore a yuanului, unde probabil banii au fost convertiţi în alte valute.

Yuanul offshore (CNH) a pierdut 4,8% în faţa dolarului în Hong Kong începând cu luna mai, pe când yuanul continental (CNY) a pierdut doar 4%, indicând o presiune de vânzare mai mare pe yuanul offshore.

Un alt mijloc de circulaţie, în principal folosit când toate celelalte soluţii eşuează, este moneda electronică Bitcoin. După ce a oscilat în cea mai mare parte a verii, preţul Bitcoin-ului a crescut brusc de la sfârşitul lunii septembrie, lucru care a coincis cu cele mai recente măsuri luate de regimul chinez pentru a restricţiona scurgerile de capital şi cu scăderea preţului yuanului. Aşadar, Bitcoin-ul este mai volatil decât omologul său oficial. A crescut cu 23% până la 705 dolari începând cu 25 septembrie, fără ca regimul comunist chinez să interfereze şi fără ca toată lumea să vadă mişcările financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor