Scandalurile care tulbură Congresul PC Chinez (El Mundo)

Puterea şi corupţia sunt strâns legate în China, unde nu există niciun control independent asupra funcţionarilor şi nici mass-media libere. Totuşi, în ultimul timp au ieşit la iveală câteva scandaluri chiar înainte de cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist, care şi-a început lucrările la 8 noiembrie, scrie joi ziarul El Mundo.
Bo Xilai în vremea în care era şeful Partidului Comunist Chinez în Chongqing, aşteptând deschiderea Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012 în Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2012

Puterea şi corupţia sunt strâns legate în China, unde nu există niciun control independent asupra funcţionarilor şi nici mass-media libere. Totuşi, în ultimul timp au ieşit la iveală câteva scandaluri chiar înainte de cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist, care şi-a început lucrările la 8 noiembrie, scrie joi ziarul El Mundo.

1. Căderea în dizgraţie a lui Bo Xilai. Fost şef de partid la Chongqing şi fiu al unui revoluţionar de frunte, el era sortit să ocupe una din funcţiile cele mai înalte în PC Chinez, dar în februarie colaboratorul apropiat şi şef al poliţiei din provincie, Wang Lijun a căutat refugiu la consulatul american. Presupusul corupt 'super-poliţist' a asigurat că a discutat ceva cu Bo Xilai şi că se temea pentru viaţa sa. El a dezvăluit şi că soţia politicianului este responsabilă de otrăvirea omului de afaceri britanic, Neil Heywood. Acesta, prieten al familiei Bo, se ocupa cu transferul banilor în străinătate. A fost deschisă o anchetă iar Bo Xilai a fost destituit din Biroul Politic şi din Comitetul Central şi plasat în arest domiciliar. Soţia sa, Gu Kailai, de 53 de ani, a fost condamnată în august la moarte, cu suspendare. În septembrie fostul şef de poliţue a fost şi el condamnat la 15 ani de închisoare pentru dare de mită şi abuz de putere. Cazul a provocat o criză în conducerea partidului. După mai multe dispute, Bo Xilai a fost expulzat din partid şi din parlament şi este în prezent judecat pentru corupţie şi alte delicte.

2. Averea premierului Wen Jiabao. Potrivit unor date publicate la sfârşitul lunii octombrie de ziarul The New York Times, familia şefului guvernului chinez şi apropiaţii lui şi-ar fi însuşit bunuri în valoare de 2,1 miliarde de euro. Avocaţii familiei neagă existenţa acestei uriaşe 'bogăţii ascunse' şi asigură că toate afacerile au fost legale şi că postul de prim-ministru al lui Wen nu are nicio legătură. Şi familia viitorului şef de stat şi de partid, Xi Jinping, este la fel de mare. Potrivit unor informaţii de acces public, agenţia americană Bloomberg a relevat în iunie că familia sa deţine milioane de euro în participări directe sau indirecte. Totuşi în cazul său nu există dovezi privind o implicare directă a vicepreşedintelui.

3. Accidentul de Ferrari al fiului unui demnitar de rang înalt. Într-o seară de martie la Beijing un tânăr playboy s-a izbit de un parapet cu bolidul său Ferrari, în care se aflau şi două femei aproape dezbrăcate care au suferit răni grave. Accidentul a fost ascuns timp de mai multe luni până când s-a aflat că cel care conducea maşina era fiul lui Ling Jihua, un colaborator apropiat al şefului statului, Hu Jintao. Ca director al oficiului general al Comitetului Central, Ling Jihua deţinea un loc important în conducerea partidului. Cum îşi poate permite un bolid de jumătate de milion de euro un fiu de demnitar? În septembrie, Ling Jihua a fost destituit.

4. Corupţie în căile ferate. Cel care a fost timp de mulţi ani ministru al transporturilor, Liu Zhijun a fost nevoit să-şi dea demisia, în februarie 2011, după ce s-a aflat că în acordarea de contracte pentru trenurile de mare viteză şi extinderea acestei reţele ferate în China mai mulţi miniştri şi demnitari şi-au băgat în buzunar sume importante de bani. Ulterior, ministerul a raportat datorii uriaşe, iar accidentul grav a două trenuri de mare viteză, în care au murit 40 de persoane, a scos la iveală proasta gestionare şi lipsa de calitate a acestei noi reţele feroviare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor