Angajarea Beijingului în recoltarea forţată de organe
focus
Colegul canadian David Matas şi cu mine suntem aici pentru a îndemna guvernul dumneavoastră, legislatori, mass-media şi alţi cetăţeni să se alăture campaniei internaţionale de încetare a comerţului inuman de organe ce provin de la o mare comunitate de cetăţeni chinezi paşnici.
Suntem amândoi încurajaţi de faptul că filmul ”Traficanţii”, ce se difuzează acum în cinematografele din Coreea, atrage atenţia publicului către această nouă crimă împotriva umanităţii. Realizarea filmului a fost determinată de tragedia unui cuplu coreean ce se afla în luna de miere în China. Mireasa a dispărut: corpul ei a fost găsit mai târziu, cu multe organe lipsă. Există, cu toate acestea, trafic de organe sponsorizat de guvern în China, pe care mulţi dintre noi am încercat să-l oprim de mai bine de un deceniu.
Lumea democratică ar trebui să fie cât mai mult posibil activă cu privire la aspectele demnităţii umane în perioada de tranziţie a conducerii din Beijing. Democraţia "cu caracteristici chineze" este, probabil, mult mai aproape decât şi-au imaginat mulţi. Poporul chinez ar trebui să fie încurajat să afle că valorile pe care noi încercăm să le transmitem liderilor lor sunt universale, inclusiv, statul de drept, demnitate pentru toţi şi o lume paşnică.
Luaţi în considerare cazul lui Bo Xilai, pe care prea multe guverne democratice şi oameni de afaceri l-au curtat naiv de ani de zile. În timp ce era guvernatorul provinciei Liaoning din 2001-2004, Bo şi recent încarceratul şef al poliţiei/viceprimar al oraşului Jinzhou, Wang Lijun, au fost printre cei mai brutali torţionari ai practicanţilor Falun Gong, pe care i-au închis în penitenciare în număr mare şi au permis să le fie extrase organe şi vândute pentru profit. Atât ei, cât şi alţii ca ei, erau lideri în devenire în fracţiunea din Partid a fostului preşedinte Jiang Zemin, parţial din cauza sprijinului lor plin de zel pentru persecuţia lui Jiang Zemin împotriva Falun Gong, de la mijlocul anului 1999.
Prelevarea de organe în China
În 2004, Wang, un poliţist de profesie, a schimbat brusc macazul şi a fondat un centru de cercetare a transplanturilor de organe care efectua studii în domeniul medicamentelor destinate îmbunătăţiri procesului de transplanturi de organe umane. Acest lucru a fost realizat prin efectuarea câtorva mii de operaţii de transplant de organe din surse inexplicabile.
Premierul Wen Jiabao a fost atât de deranjat de comportamentul lui Wang că întrebarea lui retorică către membrii de partid a ajuns la urechile publicului în 14 martie a acestui an: "Fără anestezie, prelevarea de organe umane pe viu şi vinderea lor pentru bani - este acest lucru ceva care poate fi făcut de o fiinţă umană?" Wen a folosit procesele lansate în 13 ţări de practicanţi Falun Gong împotriva lui Bo, pentru rolul său în crime împotriva umanităţii, în scopul de a-l elimina din funcţia de ministru al Comerţului în 2007 şi mai târziu pentru a-i bloca ascensiunea în Comitetul Permanent al Partidului.
Falun Gong
Falun Gong este o disciplină care urmăreşte să îmbunătăţească corpul, mintea şi moralitatea. Conţine caracteristici de qigong tradiţional chinez, budism şi taoism, combinate cu un set de exerciţii . Principiile sale de bază sunt "adevăr, compasiune şi toleranţă". Partidul-stat a reprimat brutal mişcarea Falun Gong din iulie 1999. Violuri, tortură, bătăi până la moarte, detenţie în lagăre de muncă forţată şi spălare a creierului - acestea au devenit parte din soarta multor practicanţi Falun Gong în China. Ei au răspuns cu o apărare nonviolentă a demnităţii umane în China şi în multe alte ţări.
După 1980, Partidul Comunist post-Mao a retras fonduri din sistemul de sănătate în China, forţându-l să facă rost de bani vânzând servicii pentru pacienţi. Vânzarea organelor persoanelor condamnate şi executate a devenit un venit suplimentar pentru chirurgi, gardieni, militari şi alţii. După 1999, zeci de mii de prizonieri de conştiinţă Falun Gong vii au devenit o bancă de organe pentru pacienţii chinezi bogaţi şi pentru ”turişti” veniţi pentru organe din străinătate.
Lagărele de muncă forţată
David Matas şi cu mine am vizitat o duzină de ţări pentru a intervieva practicanţii Falun Gong trimişi în lagărele de muncă forţată, care mai târziu au reuşit să plece din lagăre şi din China. Ei au fost trimişi în lagăre, după mijlocul anului 1999, doar cu o semnătură de la poliţie.
Sistemul de lagăre de munncă forţată a fost creat în Rusia lui Stalin şi în al III-lea Reich al lui Hitler şi copiat în anii 1950 de către Mao. Tratamentul, acum bine-documentat în întreaga China, asupra acestei comunităţi paşnice ar trebui, din motive variate, să reamintească lumii de lagărele de exterminare naziste. Bo Xilai şi alţii din fracţiunea lui Jiang Zemin în mod clar vor acum să ascundă aceste activităţi.
Practicanţii ne-au relatat că lucrau în lagăre, în condiţii îngrozitoare, până la 16 ore pe zi, fără plată şi cu puţină hrană, înghesuiţi în dormitoare enorme şi torturaţi. În aceste condiţii ei au produs o serie de mărfuri de export - numeroase lagăre fiind subcontractanţi pentru companii multinaţionale. Acest lucru reprezintă o iresponsabilitate corporativă flagrantă şi o încălcare a normelor OMC; acest lucru impune un răspuns eficient necesar din partea tuturor partenerilor comerciali ai Chinei. Fiecare ar trebui să adopte o legislaţie, care introduce o obligaţie pentru toţi importatorii de a dovedi că mărfurile nu au fost făcute de fapt de sclavi.
Lagărele permit Partidului să trimită acolo pe oricine pentru un timp de până la trei ani, fără posibilitatea de audiere sau de apel. O estimare a numărului de lagăre din China, din 2005, a fost de 340, unde sunt încarceraţi aproximativ 350.000 de deţinuţi. Alte estimări sunt mult mai mari. În 2007, un raport guvernamental american a concluzionat că cel puţin jumătate din deţinuţii din lagăre erau practicanţi Falun Gong.
41.500 de transplanturi
Conform cercetărilor noastre, prezentate în detaliu în cartea noastră din 2009 ”Recoltarea Sângeroasă”, practicanţii au fost ucişi cu miile din 2001, astfel încât organele lor să fie traficate la pacienţii chinezi şi străini. Doar pentru perioada 2000-2005, am ajuns la concluzia că, pentru 41.500 de transplanturi efectuate, singura explicaţie plauzibilă pentru aprovizionare au fost practicanţii Falun Gong.
Concluzia noastră principală a fost că "şi astăzi continuă să existe prelevări forţate de organe pe scară largă de la practicanţii Falun Gong... Organele lor vitale, incluzând rinichi, ficat, cornee şi inimile, erau extrase forţat pentru vânzare la preţuri ridicate, uneori cetăţenilor străini, care în mod normal aşteaptă timp îndelungat pentru asemenea donaţii voluntare de organe în ţările lor de origine".
Iniţiative internaţionale
Au făcut vreo diferenţă eforturile multora din China şi din întreaga lume de a opri aceste crime împotriva umanităţii? Voi menţiona doar câteva dintre iniţiativele internaţionale.
Organizaţia Naţiunilor Unite: În 2006 şi din nou în 2007, raportorii speciali ai ONU i-au cerut o explicaţie guvernului chinez privind afirmaţia de recoltare de organe de la practicanţii Falun Gong. Beijingul n-a furnizat niciun răspuns de fond, negând pur si simplu acuzaţiile.
Într-un raport prezentat la cea de-a X-a sesiune a Consiliului Drepturilor Omului în 2009, prof. Manfred Nowak, raportor special privind tortura, a subliniat faptul că "noi rapoarte au fost primite cu privire la prelevarea de organe de la prizonierii condamnaţi la moarte şi de la practicanţii Falun Gong".
Experţii independenţi ai Comitetului ONU împotriva Torturii au abordat, de asemenea, problema recoltării forţate de organe de la practicanţii Falun Gong: "(China) ar trebui să efectueze imediat sau să permită efectuarea unei investigaţii independente privind acuzaţiilor conform cărora unii practicanţi Falun Gong au fost supuşi la tortură şi folosiţi pentru transplanturi de organe şi să ia măsuri, după caz, pentru a se asigura că cei responsabili pentru astfel de abuzuri să fie judecaţi şi pedepsiţi".
Parlamentul European: În septembrie 2006, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care condamnă detenţia şi torturarea practicanţilor Falun Gong şi exprimă îngrijorarea faţă de rapoartele privind recoltarea forţată de organe. Problema a fost, de asemenea, ridicată de către conducerea UE, prin ministrul de Externe finlandez Tuomioja, care se întâlnea în acel an, cu ministrul de Externe al Chinei.
Congresul Statele Unite ale Americii: La începutul acestei luni, 106 membri ai Congresului din ambele părţi i-au scris secretarului de stat Clinton, îndemnând-o să elibereze informaţii cu privire la recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong şi a altor prizonieri închişi pe motive religioase/politice, şi i-au solicitat eliberarea de orice informaţii legate de acest aspect pe care le-ar putea deţine, inclusiv detalii pe care Wang Lijun se crede că le-ar fi transmis în timpul scurtei sale adăpostiri într-un consulat american din China, în luna februarie. Scrisoare s-a referit, de asemenea, şi la o audiere a Congresului din 12 septembrie, în care martorii au arătat implicarea spitalelor chineze şi a medicilor în prelevarea forţată de organe de la prizonieri, cea mai mare parte a acestora fiind practicanţi Falun Gong, dar inclusiv uiguri, tibetani şi creştini aparţinând bisericilor ad-hoc (Biserica Romano Catolică este şi în prezent interzisă în China).
Taiwan: În 2007, Hou Sheng-mao, atunci director al Departamentului de Sănătate din Taiwan, a solicitat ca medicii taiwanezi să nu recomande pacienţilor să călătorească în China pentru transplanturi.
Australia: În 2006, Ministerul Sănătăţii din Australia a închis programele de formare pentru medicii chinezi în tehnici de transplant de organe la două dintre spitalele sale şi a interzis programele comune de cercetare cu China privind transplantul de organe.
China: Astăzi partidul-stat acceptă, în principiu cel puţin, că aprovizionarea cu organe de la deţinuţi este necorespunzătoare. Ministrul adjunct al Sănătăţii, Huang Jeifu a declarat, în 2009, că prizonierii executaţi "nu sunt cu siguranţă o sursă adecvată pentru transplanturile de organe".
Din păcate, iniţiativele internaţionale nu au pus încă stop traficului de organe din China. Din momentul în care am început, numărul persoanelor condamnate la moarte şi apoi executate a scăzut în ansamblu destul de dramatic, dar numărul de transplanturi, după o scădere uşoară, a crescut la niveluri anterioare. Din moment ce singura sursă importantă de organe pentru transplanturi în China sunt deţinuţii condamnaţi la moarte, o scădere a aprovizionării din această categorie înseamnă o creştere în aprovizionarea de la practicanţii Falun Gong.
Recomandări
Pentru traficarea de organe în China, Matas şi cu mine îi încurajăm pe sud-coreeni să ia în considerare recomandările noastre, incluzând:
A cere partidului-stat din China să înceteze reprimarea practicanţilor Falun Gong, încetarea recoltării forţate de organe de la toţi prizonierii; scoaterea armatei din afacerea transplanturilor de organe; stabilirea şi reglementarea unui sistem legitim de donatori de organe; deschiderea tuturor centrelor de detenţie, inclusiv a lagărelor de muncă forţată, pentru o anchetă internaţională; şi eliberarea tuturor prizonierilor de conştiinţă.
Punerea în aplicare a următoarelor până la încetarea prelevări forţate de organe de la prizonieri: Cadrele medicale din fiecare ţară, care respectă demnitatea umană ar trebui să-şi descurajeze în mod activ pacienţii de a merge în China pentru operaţii de transplant; niciun guvern nu ar trebui să emită vize pentru medicii chinezi ce vin în scopul pregătirii în transplantul de organe; medicii din afara Chinei nu ar trebui să călătorească acolo pentru a ţine cursuri de formare în chirurgia de transplant; contribuţiile depuse la revistele medicale despre experienţe cu transplanturi în China ar trebui să fie respinse; iar companiile farmaceutice de pretutindeni ar trebui să fie blocate de către guvernele lor naţionale să mai exporte în China, orice medicamente utilizate exclusiv în chirurgia de transplant.
Parlamentul din Coreea de Sud şi guvernul ar putea să adopte măsuri de combatere a comerţului din domeniul transplantului de organe: legislaţie extrateritorială, raportarea obligatorie a ”turismului de transplant”, sistemele de asigurări de sănătate să nu plătească pentru transplanturi în străinătate, blocarea intrării celor implicaţi, etc.
Refugiaţii Falun Gong
Guvernul vostru a refuzat recent 10 practicanţi Falun Gong din China, care au aplicat pentru statutul de refugiat aici. În cazul în care guvernul vostru acceptă acum faptul că recoltarea forţată de organe se face de la practicanţii Falun Gong, sau chiar că aceştia sunt adesea arestaţi la întoarcere, deportarea ar părea că încălcă puternic Convenţia de la Geneva pentru refugiaţi. Trebuie spus totuşi că guvernul sud coreean nu a deportat pe nimeni timp de cel puţin un an şi pare puţin probabil să facă acest lucru în viitor.
Concluzie
Toate guvernele democratice ar trebui să adopte măsuri eficiente de protecţie şi de combatere a traficului de organe în curs de desfăşurare din şi dinspre China. Acum acest lucru este oportun deoarece persecuţia împotriva Falun Gong - un genocid - pare a fi un factor în lupta pentru poziţiile din noul Comitet Permanent al Partidului. Coreea s-ar putea alătura tuturor din întreaga lume, îndemnând luna viitoare noua conducere să înceteze atât recoltarea forţată de organe cât şi persecuţia împotriva Falun Gong.
Oamenii din şi dincolo de China ar putea avea acum un impact real asupra încetării acestui comerţ hidos, nu doar din necesitatea celor câteva zeci de milioane de practicanţi Falun Gong şi a familiilor lor, care au fost distruşi în China, dar şi pentru că este bine pentru China şi pentru comunitatea internaţională în ansamblul său. Cu toţii ne dorim o Chină care are un stat de drept, demnitate umană şi care se poate bucura de o guvernare democratică.
Cele de mai sus sunt o adaptare a unei note prezentate la Hotel Koreana, Seoul, Coreea de Sud, 29 octombrie, 2012.
David Kilgour este director al Consiliului pentru o Comunitate a Democraţiilor (CCD) cu sediul la Washington. El a fost membru al Parlamentului canadian (1979 - 2006) şi, de asemenea, a avum funcţia de secretar de stat (Asia-Pacific), în cursul anului 2002 şi 2003.
Pentru mai multe informaţii: chinareports@epochtimes.com
Nota editorului: Când fostul poliţist din Chongqing, Wang Lijun, a fugit pentru a-şi salva viaţa la Consulatul SUA în Chengdu pe 6 februarie, a pus în mişcare o furtună politică care nu s-a diminuat. Lupta din spatele scenei se mişcă în funcţie de ce atitudine iau oficialii privind persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea cu mâinile pătate de sânge - oficialul PCC promovaţi de fostul şef Jiang Zemin cu scopul de a efectua persecuţia - caută să evite responsabilitatea pentru crimele lor şi să continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie să susţină, fie să se opună persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va înregistra ce alegere face fiecare persoană.