Începe Congresul Partidului la Beijing, dar deciziile sunt deja luate

Miliţie chineză încercând să împiedice fotografierea, Piaţa Tiananmen, Beijing, 7 noiembrie 2012
Miliţie chineză încercând să împiedice fotografierea, Piaţa Tiananmen, Beijing, 7 noiembrie 2012 (Lintao Zhang / Getty Images)

Cea mai mare adunare - care în mod probabil este a celei mai mari societăţi secrete de pe planetă - a fost convocată la Beijing. Partidul Comunist Chinez numeşte evenimentul cel de-al XVIII-lea Congres Naţional, iar la finalizarea sa este de aşteptat ca un nou lot de cadre comuniste să fie încoronate, pentru a conduce regimul timp de un deceniu.

Ceremonia de deschidere a Congresului va avea loc pe 8 noiembrie, la ora 9 dimineaţa, în Sala Mare a Poporului - singurul eveniment al Congresului din acea zi. Cu o noapte înainte, un reprezentant a anunţat că evenimentul va dura şapte zile, până pe 14 noiembrie.

La încheierea conclavului va fi prezentat publicului un nou set de lideri, susţinându-se ca au fost aleşi în timpul Congresului. Va fi prezentat de asemenea un raport privind activitatea politică însumând ideologia partidului de guvernământ, realizările şi direcţia pe următorii cinci ani.

De fapt, noii lideri au fost aleşi înainte, iar raportul a fost pregătit din timp. Nicio decizie reală nu va fi luată efectiv în această săptămână a Congresului în Beijing, potrivit experţilor.

Respectarea unui ritual creat cu atenţie este esenţială pentru Partidul Comunist, având în vedere stilul adoptat de la reformele lui Deng Xiaoping de instituţionalizare a conducerii de partid, în conformitate cu Chen Kuide, editor al site-ului chinez influent China In Perspective.

"E doar o ceremonie", a afirmat Chen într-un interviu telefonic. "O organizează o dată la cinci ani. Totul este stabilit în prealabil. [Ceremonia] nu are niciun sens sau semnificaţie reală."

Totuşi, ea este crucială pentru Partid pentru că oferă o aparentă legitimitate regimului; prin urmare Congresul este luat foarte în serios.

La un nivel mai larg, ceea ce va avea loc la Beijing timp de o săptămână are două părţi: întrebările superficiale, sau tehnice, despre cum Partidul Comunist Chinez îşi va organiza, schimba şi împărţi personalul.

Cealaltă parte este realitatea înţelegerii secrete care a avut loc înaintea evenimentului. Lupta politică internă din acest an a fost deosebit de intensă, după ce un şef de poliţie pe nume Wang Lijun a fugit la consulatul SUA din Chongqing, în luna februarie.

Această tentativă de dezertare a stârnit un tumult politic care încă continuă, asmuţind o facţiune condusă de fostul lider al regimului Jiang Zemin, aliat cu Bo Xilai, şeful lui Wang, şi Zhou Yongkang, şeful securităţii, împotriva conducerii în exerciţiu şi a celei viitoare reprezentate de Hu Jintao, Wen Jiabao şi Xi Jinping.

Rezultatele Congresului reprezintă un consens făurit anterior prin relaţii secrete, lupte între aceste facţiuni şi alţi actori ai aparatului comunist.

Detaliile tehnice

Cel de-al XVIII-lea Congresul Naţional va fi compus din 2268 de "delegaţi", selectaţi să reprezinte o secţiune transversală a circumscripţiilor electorale ale Partidului. Există de exemplu delegaţi din provincii, regiuni autonome, Armata de Eliberare a Poporului, organizaţiile de Partid, din toată birocraţia, din întreprinderile de stat şi bănci, precum şi din forţele de securitate.

Potrivit lui Alice Miller, observator al Partidului Comunist de la Hoover Institution, există trei motive pentru care Congresul Partidului – s-au orice alt congres – este important: ei stabilesc linia de Partid în toate domeniile importante de politică, revizuiesc structura Partidului şi aleg o nouă Comisie Centrală pentru Inspecţie Disciplinară şi un nou Comitet Central.

Comitetul Central este grupul format din 371 cadre, care, la primul său plen ce are loc la o zi după închiderea Congresului Partidului, numeşte noua conducere.

Aceasta include numirea noului Birou Politic şi Comitet Permanent al Biroului Politic, grupul de 22-25, respectiv 7-9 funcţionari, care exercită puterea supremă; noua Comisie Militară Centrală, care controlează forţele armate; şi noul Secretariat, care pune în aplicare deciziile Biroului Politic. Comitetul numeşte, de asemenea, un nou secretar general al Partidului Comunist Chinez, care este de aşteptat să fie Xi Jinping.

Astfel, după cum ar susţine Partidul, congresul celor 2268 alege un comitet de aproximativ 370, care la rândul său alege Biroul Politic de 22 (sau poate 25), care alege Comitetul Permanent de 7 (în acest an numărul este de aşteptat să fie redus de la 9, cât a fost până acum). Aceasta se numeşte democraţie intra-partid.

Realitatea

În lumea reală procesul merge de sus în jos, mai degrabă decât de jos în sus, în conformitate cu Cheng Xiaonong, un economist care trăieşte acum în Statele Unite, fost consilier al lui Zhao Ziyang. Zhao a fost liderul de Partid demis după masacrul din Tiananmen din 1989.

"Se numeşte 'centralism democratic'", a spus el. "Toţi membrii de partid urmează centrul partidului. Nimeni nu trebuie să aibă propria părere; ei fac ceea ce trebuie să facă şi ceea ce li se cere să facă de către lideri. Procesul nu are nimic de-a face cu democraţia."

"Alegerea" Comitetului Central de către cei peste 2000 de delegaţi a fost deja decisă, potrivit lui Cheng.

"Votezi pentru persoana aleasă de conducere. Dacă spui 'Nu' sau scrii numele greşit, asta va reprezenta o problemă. Cineva va vorbi cu tine şi te va avertiza că, dacă vrei să supravieţuieşti, ai face mai bine să faci ceea ce trebuie. Nu ai de ales. Eşti doar o ştampilă de cauciuc."

Prin anii 1980, Cheng a fost supraveghetorul politic al unei delegaţii la Congres şi a văzut în mod direct operaţiunile ascunse prin care sunt decise "voturile" de oficialii de la nivel superior, înainte de congresul propriu-zis.

"Acest an a fost deosebit de important în istoria PCC", a declarat Cheng. "Este prima dată din 1949 - an în care Partidul a preluat puterea - când a existat o luptă reală pentru putere între cele două grupuri principale, care s-au luptat mai mult de un an."

El a continuat: "Au existat multe scandaluri şi multe lupte şi o mulţime de informaţii publicate în mass-media străină pentru a ataca cealaltă parte. Am văzut toate aceste lucruri în ultimul an".

Lupta s-a dat în primul rând pentru cine controlează puterea supremă exercitată de Comitetul Permanent şi pentru cât de mare va fi comitetul.

"De data aceasta, oficialii doresc un Comitet Permanent mai mic, pentru că va fi mai uşor de controlat. Partidul Comunist Sovietic a făcut acest lucru în epoca lui Stalin. Partidul Comunist Chinez a copiat acest model. Profesorul real este Stalin."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe