Scandalul reducerii CAS. FMI vrea să înţeleagă cum va compensa Guvernul deficitul de venituri

În plin scandal Ponta-Băsescu cu privire la reducerea CAS-ului cu cinci puncte procentuale, aflăm şi punctul de vedere al FMI, care, potrivit directorului de comunicare al instituţiei, Gerry Rice, susţine că instituţia împărtăşeşte obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forţa de muncă, pentru a stimula angajările, dar vrea totuşi să înţeleagă cum intenţionează Guvernul să compenseze deficitul de venituri, relatează Mediafax.
Andrei Pricopie
17.07.2014

alte articole

Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.07.2014

În plin scandal Ponta-Băsescu cu privire la reducerea CAS-ului cu cinci puncte procentuale, aflăm şi punctul de vedere al FMI, care, potrivit directorului de comunicare al instituţiei, Gerry Rice, susţine că instituţia împărtăşeşte obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forţa de muncă, pentru a stimula angajările, dar vrea totuşi să înţeleagă cum intenţionează Guvernul să compenseze deficitul de venituri, relatează Mediafax.

Întrebat în cadrul unei conferinţe a FMI din 10 iulie, cum comentează FMI respingerea de către preşedintele Traian Băsescu a reducerii CAS, Gerry Rice a replicat: "În timp ce Fondul împărtăşeşte obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forţa de muncă, într-un efort de a stimula angajările, trebuie să înţelegem cum intenţionează Guvernul să compenseze deficitul de venituri. Fără măsuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar creşte deficitul bugetar".

Directorul de comunicare al FMI a explicat că misiunea comună a FMI şi CE a avut discuţii constructive cu partea română privind asigurarea continuării progreselor în cadrul celei de-a treia evaluări a actualului program, însă unele subiecte cheie rămân nerezolvate, astfel că discuţiile continuă.

„Cred din suflet în această măsură”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că legea de reducere a CAS este o "o măsură electorală pentru că nu are sustenabilitate". Şeful statului se teme că premierul Ponta va apela din nou la diverse taxe care vor afecta negativ populaţia pentru a depăşi riscul de derapaj macro pe care îl aduce cu sine reducerea CAS cu 5 procente.

Îngrijorat de efectul promulgării legii, Băsescu a decis să apeleze la art 86 şi va invita guvernul la consultări. Preşedintele poate consulta guvernul în probleme urgente sau de importanţă deosebită, iar aceasta este în opinia lui o problemă de importanţă deosebită, mai ales că există şi riscul deraierii acordului cu FMI, ceea ce ar reprezenta o mare problemă şi România va pierde cele 10% adăugate de UE la proiectele de fonduri de coeziune.

"Cât timp avem acord cu FMI, se adaugă 10% la contribuţia UE, ceea ce înseamnă că la autostrăzi şi căi ferate, unde contribuţia UE e 85%, acum este 95%. Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea până la o discuţie foarte serioasă cu Guvernul legată de modul în care se poate acoperi reducerea CAS, care e foarte bună pentru companii, problema e să nu punem în risc stabilitatea macro a ţării", a adăugat Băsescu.

Luni, preşedintele s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Ioana Petrescu pentru a discuta pe tema surselor de finanţare, însă nu au reuşit să ajună la nicio o concluzie. Şeful statului, care se declară susţinătorul unei astfel de măsuri, le-a reproşat celor doi că nu au prevăzute surse din care să acopere deficitul produs de scăderea CAS, şi a subliniat că a văzut "tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal", care prevedea noi taxe.

După ce i s-au cerut sursele din care va compensa cele 11 miliarde deficit bugetar (5 miliarde din reducerea CAS) plus 6 miliarde obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), Ioana Petrescu l-a asigurat pe şeful statului "că va fi bine", că reducerea CAS e sustenabilă, cât despre surse, ei bine, Petrescu a garantat că, în momentul în care se va aproba bugetul pe 2015, acestea vor fi "clare."

Din înregistrarea discuţiei reiese că premierul Ponta şi Ioana Petrescu nu au prezentat argumente cifrice la discuţia cu Băsescu, ci chiar unele argumente de ordin emoţional, din gama, "cred din suflet în această măsură", "vă asigur că e bună" etc.

"Doamnă, îmi puteţi trimite mâine o fişă a acestei găuri, cum o acoperim?" a întrebat-o Băsescu pe Ioana Petrescu.

După discuţia de la Cotroceni, Ioana Petrescu a declarat miercuri, la un post de televiziune, că nu a prezentat cifre pentru că a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS este doar un pretext, şi i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul. În plus, Ioana Petrescu a explicat că nu i-a dat studiile privind impactul măsurii lui Traian Băsescu pentru că "nu sunt publice", însă "FMI le-a avut înainte cu o lună".

În ceea ce priveşte motivul pentru care a evitat să abordeze discuţia despre MTO, aceasta a argumentat că nu putea să răspundă la asta "în cinci minute, pe picior, undeva la Cotroceni".

Tot miercuri, premierul Victor Ponta a informat că reducerea CAS este acoperită din creşterea accizei, taxa specială pe construcţii şi încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenţei. Cu o zi în urmă, acesta estima că măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie în cazul în care şeful statului va ataca proiectul de lege la Curtea Constituţională.

Întrebat dacă va sesiza CCR cu privire la această lege, Traian Băsescu a afirmat că "rămâne de văzut", adăugând că aşteaptă de la Ioana Petrescu un document, în care să declare, sub semnătură, de unde vor veni veniturile suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor