Ce a făcut Şova în ultimele ore de mandat la Transporturi

Audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor
Audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor (Epoch Times România)

După ce marţi a anunţat în mod oficial că părăseşte funcţia, ministrul demisionar al Transporturilor, Dan Şova, a semnat a doua zi, în ultimele sale ore de mandat, un raport al Corpului de Control al Ministerului în care se arată vinovaţii pentru pierderea de 10 milioane de euro suferită de stat, care a ajuns în situaţia de a nu putea executa scrisoarea de garanţie bancară depusă de Grup Feroviar Român, compania controlată de Gruia Stoica, în procesul eşuat de privatizare a CFR Marfă, scrie Realitatea.net.

Amintim că jurnalistul Cristian Turturică a dezvăluit pe 13 mai, pe blogul personal, un document care atestă faptul că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cerut în luna martie Ministerului Transporturilor să îi vireze garanţia de 10 milioane de euro depusă de firma lui Gruia Stoica, GFR, atunci când a încercat să cumpere CFR Marfă, însă ministrul Transporturilor din acea perioadă, Dan Şova, a decis să-i dea lui Gruia garanţia înapoi, în loc să o transfere la DIICOT.

"S-a dispus, prin ordonanţa procurorului, aplicarea unor măsuri asiguratorii pe bunurile învinuiţilor Gruia Stoica, Didila Vasile şi Răducan Vasile, precum şi pe bunurile societăţilor comerciale pe care aceştia, personal sau prin interpuşi, le administrează, prejudiciul putând atinge sau depăşi 10.000.000 de euro...", reiese din documentul citat.

Jurnalistul precizează că deşi adresa datează din 28 ianuarie, Ministerul Transporturilor nu a virat cei 10 milioane de euro către DIICOT.

"Rând pe rând, mai mulţi funcţionari au preferat să demisioneze decât să semneze actele prin care banii lui Gruia Stoica ar fi trebuit să ia drumul trezoreriei, urmând a face obiectul confiscării speciale în cazul pronunţării unei condamnări. În final, sub mandatul lui Şova, subalternii săi au găsit un tertip pentru ca, folosindu-se de o altă bancă, să îi returneze garanţia printr-un act semnat la 11 noaptea, deşi unii din colegii lor îşi dăduseră avizul pentru a transfera garanţia către DIICOT. Cauza va intra, foarte probabil, în atenţia procurorilor, iar Dan Şova ar putea fi obligat să dea nişte explicaţii chiar dacă nu el a semnat ordinul de returnare a garanţiei", scrie Turturică pe blog.

Deşi adresa datează din 28 ianuarie, Ministerul Transporturilor nu a virat cei 10 milioane de euro către DIICOT

Turturică a adăugat că decizia oamenilor lui Şova a generat deja un scandal monstru, ea fiind investigată atât de Corpul de Control al ministerului, cât şi de cel al premierului.

După finalizarea investigaţiilor Corpului de Control al Ministerului, în documentul obţinut de Centrul de Investigaţii Media se afirma că vinovaţi pentru pierderea de 10 milioane de euro suferită de stat sunt atât angajaţi ai Eximbank, bancă de stat, cât şi "structuri din Ministerul Transporturilor", care "au concurat în mod culpabil" la acest deznodământ.

"În concluzie, opinia echipei de control este că, înainte de toate, Eximbank SA, ca entitate specializată în domeniu şi cu obligaţii specifice faţă de Ministerul Transporturilor, se află în culpă pentru neexecutarea în termen a scrisorii. Această realitate nu exclude însă culpa concurentă a structurilor din Ministerul Transporturilor împuternicite să ducă la îndeplinire procedura de executare a scrisorii, care ar fi trebuit să transmită instrucţiuni de plată corespunzătoare şi într-un termen util", se arată în documentul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne