Macovei: Şova, martor cheie în dosarul Mineriadei din 90. Procurorul General să-l cheme la parchet (Video)

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Materialul video în care Ion Iliescu îi cheamă pe mineri să „reocupe” Piaţa universităţii poate fi urmărit pe pagina originală a articolului Epoch Times România.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei îi solicită purtătorului de cuvânt al PSD, Dan Şova, să îşi retragă afirmaţiile potrivit cărora aceasta ar fi anchetat oameni la Mineriada din 1990 şi, totodată, să facă publice numele procurorilor şi a celor responsabili de abuzurile de la Măgurele, pentru că tăinuirea acestor date îl face complice la acele abuzuri.

Macovei îi cere Procurorului General al României, Tiberiu Niţu, să-l cheme pe Şova în calitate de martor în dosarul Mineriada, adăugând că acesta din urmă are această datorie morală faţă de acele victime nevinovate, agresate pentru că au fost împotriva lui Ion Iliescu şi comuniştilor, şi faţă de poporul român care trebuie să afle vinovaţii pentru abuzurile şi crimele de la Mineriada din 1990

Şova, victimă sau părtaş la manipulare?

Fie Dan Şova este victima manipulării postului Antenei 3, al lui Dan Voiculescu, fie acesta este părtaş la manipulare, susţine Macovei. „Observ că Dan Şova, purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, preia din nou afirmaţii mincinoase şi calomnioase ale Antenei 3 la adresa mea şi afirmă despre mine ca am anchetat oameni la Mineriada din 1990 şi că „mint cu nonşalanţă”, a remarcat aceasta.

Macovei a subliniat că, dacă Dan Şova era interesat de adevăr, ar fi găsit imediat, pe internet şi în arhivele ziarelor din anii ’90, documente şi mărturii care dovedesc nu numai că în timpul Mineriadei din iunie 1990 aceasta nu i-a anchetat pe oamenii care au participat la demonstraţia din Piaţa Universităţii, ci că, în calitate de procuror, i-a scos pe mulţi de sub urmărire penală, iar pe alţii, în calitate de avocat, i-a reprezentat în instanţă să îşi apere drepturile după ce au fost reţinuţi sau arestaţi ilegal de alţi procurori.

„Am cerut şi anchetarea celor care, în opinia mea, au fost vinovaţi de lipsire ilegală de libertate prin reţinerea şi arestarea unor oameni nevinovaţi. Documente relevante şi clare se găsesc şi pe blog-ul meu. În faţa dovezilor care arată fără putinţa de tăgadă că nu am anchetat oameni la Mineriada din 1990, ci, dimpotrivă, am cerut eliberarea lor, îi solicit lui Dan Şova să îşi retragă afirmaţiile calomnioase la adresa mea şi să-şi ceară scuze public. Ca om politic, Dan Şova are acum oportunitatea să admită că a fost manipulat de Antena 3, cum de altfel s-a mai întâmplat. Lipsa unei retractări a afirmaţiilor calomnioase la adresa mea îl face părtaş la acţiunea de manipulare şi dezinformare a Antenei 3”, a declarat Monica Macovei.

De altfel, asta nu este prima dată când Dan Şova minte şi o calomniază, susţine Macovei, avertizându-l pe acesta că poate suferi consecinţele legii. În toamna anului 2012 domnul Şova a repetat pe postul Antena 3 că tatăl Monicăi Macovei ar fi fost general de Securitate şi şeful Securităţii Giurgiu, lucruri total mincinoase, a explicat aceasta.

„Pentru faptul că nu a putut aduce dovezi să îşi susţină cele afirmate l-am acţionat în judecată, proces pe care l-am câştigat pe fond la Tribunalul Bucureşti”, a precizat europarlamentarul.

Iliescu, vinovat pentru Mineriada din ’90

„Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, vinovatul moral pentru abuzurile şi crimele de la Mineriada din 1990. Referindu-se la Mineriada din 1990, Dan Şova a afirmat: „Procurorii ar fi trebuit să ancheteze în primul rând modul în care s-au comportat cei care au intervenit în Piaţa Universităţii”. Culmea este că tocmai Dan Şova, în calitate de purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, dă lecţii despre ce trebuia să facă unii sau alţii la Mineriada din 1990, când cel care a chemat şi mulţumit minerilor pentru evenimentele sângeroase din iunie 1990 este Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD şi coleg de partid cu Dan Şova”, a afirmat Monica Macovei.

Ion Iliescu, în calitate de preşedinte al României, a chemat în iunie 1990 minerii din Valea Jiului să „reocupe” Piaţa Universităţii ocupată de studenţii care protestau paşnic împotriva instaurării neocomunismului, a adăugat aceasta, amintind că „oameni nevinovaţi au fost bătuţi atunci cu bestialitate şi mai multe persoane şi-au pierdut viaţa”.

Macovei a postat şi un video în care se poate auzi cum Ion Iliescu îi cheamă pe mineri să „reocupe” Piaţa universităţii. După ce minerii au măcelărit oamenii în bătaie, Ion Iliescu le-a mulţumit şi i-a lăudat pentru „simţul civic” şi „solidaritatea muncitorească” de care au dat dovadă în faptul că au fost „solidari cu puterea nouă”.

„Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toţi cei de bine, care doresc progresul societăţii româneşti. Vreau să vă mulţumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-aţi demonstrat în aceste zile”, a mai declarat atunci Ion Iliescu.

Şova, trebuie audiat ca martor cheie

„Dan Şova trebuie audiat ca martor cheie în dosarul Mineriada. Tot legat de Mineriada din 1990, domnul Şova a spus: „Ştiu de la magistraţi ce s-a întâmplat la Măgurele atunci şi este o pată pentru orice procuror din acea vreme”. Dacă domnul Şova ştie ce s-a întâmplat la Măgurele, îi solicit să iasă public şi să prezinte numele procurorilor şi celor responsabili de abuzurile care au avut loc în acea unitate militară. Tăinuirea acestor date îl face pe domnul Dan Şova complice la acele abuzuri”, a subliniat Macovei.

Pe data de 18 iunie 2014, europarlamentarul i-a solicitat lui Tiberiu Niţu, Procuror General al României, să redeschidă dosarului Mineriadei pentru că cei responsabili de acele abuzuri şi crime să fie deferiţi justiţiei.

„Îi amintesc domnului Şova că prin legea pe care am scris-o în 2010, intrată în vigoare pe 20 martie 2012, am eliminat prescripţia pentru omor, aşa că există baza legală pentru anchetarea sau redeschiderea anchetelor pentru cei care au comis crime direct sau prin instigare ori complicitate. Îi voi solicita domnului Tiberiu Niţu să-l audieze în calitate de martor pe Dan Şova care spune că ştie ce s-a întâmplat la Măgurele. Sper ca Dan Şova să fie cât se poate de cooperant cu autorităţile şi să ofere numele celor responsabili de abuzurile de la Măgurele. Are această datorie morală faţă de acele victime nevinovate, agresate pentru că au fost împotriva lui Ion Iliescu şi comuniştilor, şi faţă de poporul român care trebuie să afle vinovaţii pentru abuzurile şi crimele de la Mineriada din 1990”, a concluzionat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne