Preşedintele Băsescu discută cu reprezentanţii mediului de afaceri despre reducerea CAS

După ce de la premierul Ponta şi ministrul de Finanţe a obţinut zero argumente economice în favoarea sustenabilităţii reducerii CAS, preşedintele Traian Băsescu se va întâlni joi cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri pentru a discuta pe tema respectivei măsuri ce ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie, desigur, dacă şeful statului promulgă legea.
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
17.07.2014

După ce de la premierul Ponta şi ministrul de Finanţe a obţinut zero argumente economice în favoarea sustenabilităţii reducerii CAS, preşedintele Traian Băsescu se va întâlni joi cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri pentru a discuta pe tema respectivei măsuri ce ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie, în cazul în care şeful statului promulgă legea.

"Joi voi avea o discuţie şi cu comunitatea de afaceri, cu câţiva reprezentanţi, nu pot să am cu toţi”, a declarat Băsescu miercuri, la emisiunea ”Evenimentul zilei”.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu anunţase încă de luni că intenţionează să discute şi cu reprezentanţii mediului de afaceri despre reducerea CAS, arătând că are timp pentru consultări, data limită pentru promulgarea acestei măsuri fiscale fiind 24 iulie.

Reducerea CAS-ului, pe lângă faptul că a dat prilej de comentarii suculente pe tema nepregătirii premierului şi a ministrului de Finanţe, ridică mari semne de întrebare în ceea ce priveşte sustenabilitatea ei.

Subiect de discuţii intense între Palatul Victoria, care susţine măsura, fără să aibă habar cum o va compensa la buget - sau fără să vrea să spună cum va compensa neîncasările de 5,5 miliarde de lei, căci creşterea taxelor nu face pe nimeni popular - şi Palatul Cotroceni, respectiv Băsescu, care vrea să promulge legea "liniştit că a procedat corect", reducerea CAS-ului începând cu octombrie nu a fost privită cu ochi buni nici de FMI.

Reamintim că delegaţia Fondului a părăsit pe 24 iunie Bucureştiul fără să fi făcut raportul de evaluare asupra modului în care şi-a îndeplinit statul român obligaţiile asumate prin ultimul acord stand-by cu fondul, în principal datorită dezacordului faţă de introducerea CAS-ului înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie. Delegaţia FMI a opinat că această măsură nu este sustenabilă în acest moment, întrucât Guvernul nu a venit cu măsuri compensatorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor