Scandalul avizării amendamentului care bagă jurnaliştii în puşcărie. Guvernul va desecretiza stenograma ultimei şedinţe
alte articole
Guvernul Ponta a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că a decis să desecretizeze stenograma ultimei şedinţe a Executivului în care s-a votat amendamentul lui Şerban Nicolae (PSD) care prevede că orice cetăţean (inclusiv jurnaliştii) care dezvăluie informaţii din dosarele penale riscă să fie pedepsit cu închisoarea.
"Având în vedere eroarea tehnică din comunicatul de presă din data de 29 octombrie, pentru o transparenţă totală, Guvernul va emite un act normativ în următoarea şedinţă de guvern, prin care va fi desecretizată stenograma discuţiilor privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare", reiese din comunicatul Guvernului.
Decizia vine în contextul în care Guvernul a anunţat în cursul zilei de joi că a aprobat propunerea de lege iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae, fostul avocat al lui Cătălin Voicu. Anunţul a generat un scandal imens, iar după câteva ore Guvernul a dat două comunicate de presă susţinând că este vorba de o simplă "eroare tehnică" şi că, de fapt, proiectul a fost avizat negativ.
"Trei ore tot serviciul român de propagandă m-a înfierat că vreau să distrug presa. Pe urmă m-am aşteptat să fiu lăudat. Nu a fost aşa. S-a zis că s-a discutat ceva în şedinţă. Nu am discutat nimic în şedinţă, motiv pentru care vă dăm şi stenogramele. Mi-aş dori ca aceste baloane de sfârşit de campanie să nu exagereze", a declarat premierul Victor Ponta, citat de B1.ro
Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, candidat independent la prezidenţiale, declara cu o zi în urmă, la RFI: "Nu poţi să crezi nimic. Şedinţa de Guvern avusese loc, sunt stenograme. După aceea a apărut un comunicat cum că avizul nu mai e pozitiv, e negativ. Ce-au făcut? Au măsluit stenogramele, au făcut o şedinţă de Guvern seara târziu, a sunat Ponta şi-a zis "daţi comunicatul asta, schimbaţi tot".
Monica Macovei a catalogat legea drept "o îngrădire majoră a libertăţii presei şi a dreptului publicului la a fi informat" şi a explicat că
în lege "e vorba de creşterea pedepsei pentru jurnaliştii sau oricine altcineva, dar jurnaliştii sunt aceia care fac acest lucru, care publică în presă probe din dosarele penale şi e vorba de stenograme aici (...). Sunt dosare cu politicieni, sunt de interes public, deci e normal ca lumea să le ştie (...). Ei nu se gândesc cum să se oprească din furat, ei se gândesc cum să nu aflăm noi, să nu mai vadă lumea aceste stenograme, la asta se gândesc".