Jocuri geopolitice de toamnă - Ponta, dispus să cedeze controlul companiei Transgaz

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Staul român este dispus să renunţe la controlul Transgaz, o companie strategică responsabilă de siguranţa sistemului energetic naţional, a anunţat premierul Victor Ponta, menţionând că statul nu trebuie să rămână cu pachetul majoritar de 58% din acţiunile companiei. Premierul pledează pentru reducerea acestei participaţii în scopul de a atrage noi investitori privaţi, relatează Hotnews.ro

"Dacă va fi bine pentru companie, în viitor, să vă dezvoltaţi, nu cred că Guvernul României trebuie să rămână cu 58%, poate să-şi reducă participaţia, putem să atragem noi investitori privaţi care să va permită să va dezvoltaţi în continuare. Până la urmă sunt multe guverne care deţin pachete minoritare la companii, acele companii se dezvoltă foarte bine, cu management performant, cu toate standardele pe care le aplică o companie transparentă şi performantă în Europa anului 2014", a declarat joi premierul Ponta, la sediul Transgaz Mediaş.

În prezent, Guvernul deţine 58,5% din acţiunile Transgaz, restul aflându-se la acţionari privaţi. Publicaţia citată a realizat o analiză a argumentele pro şi contra renunţării statului la controlul absolut asupra acestei companii strategice.

Singurul argument pro unei astfel de decizii ar fi acela că, odată scăpată de sub controlul statului, care s-a dovedit de-a lungul timpului un prost manager al companiilor de stat, investitorii privaţi ar numi, cu siguranţă, un management performant pentru a obţine profit cât mai mare. Totodată, compania ar fi mult mai puţin influenţată de deciziile politice şi s-ar dezvolta mai eficient putând să îşi crească investiţiile.

În ceea ce priveşte motivele pentru care Victor Ponta nu ar trebui să ia o astfel de decizie, lista este cu mult mai lungă. În primul rând trebuie evidenţiat că Transgaz este o companie strategică de care depinde siguranţa sistemului energetic naţional. În eventualitatea unei situaţii de criză, investitorii privaţi ar ajunge să fie cei care iau deciziile, nu statul, iar aceste decizii ar putea fi în detrimentul interesului naţional.

Totodată, trebuie evidenţiat faptul că în zonă există tensiuni mari exercitate de Rusia, astfel că cedarea controlului Transgaz nu pare să fie oportună, pentru că România va trebui să deţină suficiente pârghii pentru a contracara eventualele jocuri ale Rusiei pe piaţa gazelor.

Transgaz este implicată şi în proiectul conductei Iaşi-Ungheni care leagă România de Republica Moldova proiect care nu este tocmai pe placul Rusiei, motiv pentru care pune o serie de piedici prin societatea de transport MoldovaTransgaz, controlată de Gazprom. Este cunoscut faptul că, în prezent, Republica Moldova este dependenta 100% de gazul rusesc.

Mai mult decât, Transgaz deţine monopol fiind singura companie de transport al gazelor în România, astfel că nu există concurenţă în această zonă, iar tarifele de transport sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), nu sunt stabilite de către companie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne