Scandalul a explodat la TV: "Sighiartău e posesor de IFN" / "Zamfir a dat nişte ţepe în imobiliare şi a avut datorii la bănci"

Robert Sighiartău, Ionuţ Moşteanu şi Daniel Zamfir
Andrei Pricopie
13.11.2024

O discuţie despre aderarea la spaţiul Schengen, care a avut loc într-o emisiune Digi24, s-a transformat într-un scandal între doi grei din PSD şi PNL - Daniel Zamfir şi Robert Sighiartău. A plouat cu acuzaţii de ambele părţi.

Jurnalistă: Însă în perioada asta mai este un subiect important care merită să fie discutat şi aş vrea să vi-l supun atenţiei dumneavoastră, legat de aderarea la Schengen. Avem nişte declaraţii de ultima oră şi nişte semnale pozitive, să le numesc eu, tocmai de la ministrul nostru de Externe şi asta în contextul în care urmează o şedinţă importantă anul acesta şi avem nişte garanţii de la vârful statului, să spun, că e posibil să intrăm şi terestru în Schengen anul acesta. Sunt speranţe mai multe, să zic aşa, pentru anul acesta? Mai sperăm încă o dată sau de data aceasta se schimbă toată treaba?

Csoma Botond (UDMR): E greu de spus dacă sunt şanse de schimbare. Cert este că România îndeplineşte criteriile de aderare de foarte mult timp şi a fost o poziţie politică, mai ales din partea Austriei, care nu a fost de acord cu aderarea României la spaţiul Schengen. Cred că nu a fost corect din partea Austriei să facă acest lucru.

Ungaria, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, prim-ministrul Ungariei, iarăşi ministru de Externe al Ungariei au declarat de mai multe ori că sprijină România în acest demers de a adera şi terestru la spaţiul Schengen. Deci eu cred că speranţe sunt. E greu de stabilit acum în acest moment dacă aceste speranţe se vor şi materializa în acest an.

Jurnalistă: Domnule Zamfir, ştiu că aveam nişte garanţii la un moment dat, şi premierul, dacă nu mă înşel, spunea că garantează că anul acesta se rezolvă. Rămânem în acelaşi scenariu?

Daniel Zamfir (PSD): Premierul a garantat lucrul ăsta, tocmai în urma discuţiilor pe care le-a avut cu liderii europeni şi trebuie să admitem cu toţii că de când a preluat Guvernul României, Marcel Ciolacu împreună cu miniştrii liberali, doamna Odobescu, mă rog, nu-i liberală, dar e asumată de partea liberală, cu domnul Predoiu au accelerat aceste negocieri de aderare. S-a văzut şi în cazul aderării parţiale aerian şi naval, iată cel terestru suntem pe punctul de a obţine, suntem pe punctul de a obţine şi vizele pentru Statele Unite, ceea ce este un lucru semnificativ.

Asta arată că Guvernul a fost extrem de motivat, slavă Domnului că de o bucată de vreme, domnul Iohannis începe să fie din ce în ce mai nesemnificativ în politica externă şi lucrul ăsta este de bun augur pentru că de 10 ani de când e preşedinte stăm la poarta Schengen, întrucât preşedintele României a fost preocupat mai mult de concedii, de vacanţe, nu de ceea ce trebuia să facă în politica externă.

Jurnalistă: Să ştiţi ca şi eu mă gândeam tot la Klaus Iohannis în timp ce îmi răspundeaţi dvs. despre Schengen şi v-aş întreba, domnule Sighiartău, dacă e victorie, putem să i-o atribuim un pic şi lui Klaus Iohannis acum, sau deloc? Nici nu-mi dau seama cum poate fi privit, am văzut totdeauna în declaraţiile sale foarte multă precauţie, aşteptăm, vedem, nimic mai concret, să spun.

Robert Sighiartău (PNL): Da, pentru că nu s-a aruncat să promită ceva şi să nu se întâmple, mai ales ştiind poziţia Austriei.

Uniunea Europeană este în acest moment într-o situaţie de criză. Nu mai există coeziune, nu mai există un leadership puternic în cadrul Uniuni Europene şi a Comisiei Europene - vă spune un om care este în Partidul Popular European - şi, din punctul acesta de vedere, România a fost nedreptăţită în faţa Austriei şi mai ales a faptului că nu suntem în acest moment în Schengen şi că pierdem din punctul acesta de vedere economic.

Sigur, semnalele sunt pozitive, nu are rost să mai ridicăm aşteptări până în momentul în care vedem că Austria va renunţa la acel drept de veto şi asta depinde exclusiv de ei şi de negocierile care se poartă în acest moment. Şi Iohannis, şi ministrul de Externe, şi ministrul de Interne, toţi aceşti oameni sunt implicaţi.

Din culise, semnalele sunt pozitive în raport cu Austria, mai ales că au luat şi ei un duş rece în aceste alegeri şi cred că se pot întâmpla lucruri bune, dar rămâne să vedem. Eu cred că trebuie rediscutate lucrurile astea pentru că problema Schengen este mult mai amplă. Vorbim de imigraţie, vorbim de problemele cu care se confruntă Europa şi, da, România a fost prinsă la mijloc într-o situaţie complicată pentru Uniunea Europeană. Asta este, dumneavoastră aveţi un public educat care înţelege contextul în care ne aflăm şi atunci, astea sunt datele pe care le avem.

Dar un lucru este clar, România trebuie să înveţe, pentru că are deja o anumită maturitate în cadrul Uniunii Europene, trebuie să înveţe să se comporte ca un adevărat stat european.

Daniel Zamfir: Domnul Iohannis, de fapt, n-a avut niciun rol în Schengen. A fost în vacanţe, dar acum, credeţi că mai poate face ceva?

Robert Sighiartău: Din punctul acesta de vedere, domnul Zamfir are un preşedinte, Marcel Ciolacu, care are o singură limbă când merge la Bruxelles. Degetele astea. Suntem în campanie prezidenţială, şi eu am vrut să am o dezbatere foarte serioasă pentru telespectatorii dumneavoastră.

Acest om care a fost liberal şi a plecat de la PNL la PSD este un traseist. Mă întrerupe în timp ce vorbesc cu dumneavoastră şi cu telespectatorii, ceea ce nu este frumos şi educat. Doi, trebuie să înţelegem un lucru. Un om care are business-uri cu Rusia, prin interpuşi, prin nepotul Mihăiţă Ciolacu, are o problemă mare de credibilitate inclusiv în faţa partenerilor externi.

Ionuţ Moşteanu (USR): Hai să-l dăm jos mâine. Hai să facem moţiune mâine. Moţiune mâine, săptămâna viitoare...

Robert Sighiartău: Ne trebuie oameni în primul rând credibili în faţa electoratului. Domnul Moşteanu ne susţine în turul doi la prezidenţiale sau nu? ...

Ionuţ Moşteanu: Dacă nu le place Ciolacu, şi eu o să îi propun "hai să semnăm". Mâine avem o ţintă: gata, îl dăm jos pe Ciolacu săptămâna viitoare.

Daniel Zamfir: Pentru că a făcut apreciere la adresa mea... eu, într-adevăr, am fost membru PNL, am iniţiat legea care, de astăzi, şi ţin în mod neapărat să-i informez pe toţi telespectatorii dumneavoastră că de astăzi, toţi cei care au credite la IFN-uri şi o dobândă absolut inimaginabilă - se ajunsese undeva la 30.000, 50.000, 60.000 la sută - vreau să ştie aceşti oameni că de astăzi legea le permite să se adreseze la IFN ca dobânzile să fie reduse. De astăzi am plafonat dobânzile la IFN.

Motivul pentru care eu am fost exclus din PNL a fost exact ăsta şi anume faptul că mi s-a cerut de către domnul Ludovic Orban să-mi retrag proiectul de lege cu privire la dobânzi la IFN-uri.

Soarta a făcut ca în acest studio să fie exact un posesor de IFN, domnul Robert Sighiartău, care la vremea aceea era secretar general al PNL şi era foarte deranjat de faptul că această lege privea IFN-urile unde şi domnia sa este acţionar şi am fost dat afară din PNL. Sunt foarte mândru că astăzi sunt în PSD, care m-a susţinut puternic ca această lege să treacă. Ăsta este motivul pentru care eu astăzi sunt la PSD. Repet, pentru că am fost de partea oamenilor, nu de partea celor care îi înşelau pe oameni. Asta ca să se încheie şi discuţia cu traseismul meu politic...

Robert Sighiartău: Da, am o singură replică şi o întrebare care să răsune, şi poate îl întreabă şi pe domnul Ciolacu. În data de 11.01.2024, domnul Ciolacu este informat oficial la cabinetul prim-ministrului că sunt probleme grave în ceea ce priveşte activitatea Nordis.

Daniel Zamfir: De ce aţi blocat legea cu IFN-urile?

Robert Sighiartău: Vă spun imediat, nu am blocat nicio lege... Domnul Zamfir a lucrat în imobiliare şi a dat nişte ţepe şi a avut nişte datorii către bănci. Staţi că vă explic. Băncile ştiau foarte clar. Iar după ce a făcut aceste... datorii, împreună cu colegul său de la AUR, domnul Piperea, care acum este la AUR, este prietenul lui şi asociatul lui în acea luptă contra băncilor, au încercat să plafoneze dobânzile tuturor băncilor din România.

Iar domnului Zamfir, care nu înţelege economie, că este inginer, i s-a explicat aşa: dacă plafonezi dobânzile, băncile nu vor mai da credite şi oamenii vor merge spre cămătari.

Doi, activitatea mea unde sunt acţionar şi unde vrea să ... domnul Zamfir... este de vânzare maşini şi leasing auto la maşini. O firmă serioasă şi ştiţi foarte bine...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor