Ce nu spune SRI despre campaniile orchestrate de actori ostili României? / De ce Iohannis, ca şef al CSAT, nu desecretizează informaţiile vizându-l pe Simion?

Marcel Ciolacu şi Klaus Iohannis
Ana Ion
14.11.2024

Senatorul PNL Ioan-Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI, a declarat, marţi, că nu au fost identificate campanii de “propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României”.

Cât de credibilă este această afirmaţie în condiţiile în care Rusia a fost acuzată în mod direct de implicare în alegerile din SUA, Franţa, Germania, Suedia, Polonia, Slovacia, Cehia, Georgia şi, cel mai recent, în Republica Moldova. Să credem că România este ocolită când suntem o ţară care găzduieşte sistemul Patriot? Când, odată cu războiul din Ucraina şi cu emanciparea tot mai puternică a Moldovei de tutela rusă, am devenit tot mai vizibili şi mai importanţi în această zonă de Europa?

Potrivit consultantului politic George Rîpă, răspunsul SRI către comisia parlamentară de resort care ne arată că niciun stat ostil României, deci nici Rusia, nu derulează campanii de dezinformare sau propagandă poate fi corect.

"Ce nu spun cei de la SRI (poate pentru că nu au fost întrebaţi) este că de foarte mulţi ani în România se derulează campanii anti-occidentale şi pro-ruse, iar cei care se ocupă cu aceste chestiuni sunt posturi de ştiri cu audienţe uriaşe. Unele dintre ele, chiar în must-carry!

La acestea se adaugă posturi de radio, mai mult sau mai puţin aurite, site-uri de ştiri şi pagini deschise pe reţelele sociale. Tot campanii anti-occidentale duc din prostie şi acele televiziuni de ştiri care au abandonat orice logică jurnalistică şi care au adoptat integral temele şi abordările mediei de stânga din vest, de exemplu.

Aceste posturi TV încearcă să-i convingă pe români, de mai bine de o săptămână, că SUA nu mai sunt un partener de încredere şi că la Washington se instaurează un regim nedemocratic. La aceste posturi aşa-zis de ştiri vedem că regimul comunist de la Beijing nu primeşte nici măcar 10% din atenţia şi critică ce sunt aproape exclusiv îndreptate către Partidul Republican şi Donald Trump. Deşi există riscul ca aceste campanii care au strict raţiuni ideologice să afecteze încrederea românilor în cel mai important partener al României, ele vor continua probabil nestingherite şi în următorii 4 ani, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada 2016-2020", a declarat Rîpă pentru Epoch Times.

Întrebat dacă este de părere că amestecul Rusiei în procesul electoral ar trebui să fie pe agenda CSAT, Rîpă a punctat faptul că în opinia lui "de prea mulţi ani, este că ne luptăm la nivel instituţional cu propaganda rusă mai mult în discursurile publice"

"Amestecul Rusiei nu doar în politica din România, dar mai ales în războiul cultural, cu precădere pe războiul geo-politic, este un lucru extrem de grav. Am văzut la suspendarea preşedintelui Băsescu în 2012 cum organe de presă controlate de Kremlin, Vocea Rusiei şi Sputnik, ofereau foi de parcurs pe care lideri politici români le urmau la virgulă.

Propaganda rusă, acţiunile de război informaţional, dezinformarea şi subversiunile sunt mult mai complexe decât ceea ce crede publicul – şi anume că se limitează la lideri politici precum Şoşoacă sau Simion. Atenţia publică este îndreptată aproape exclusiv către personaje de acest tip, însă în realitate propaganda anti-occidentală este bine-mersi, finanţată de firme ruseşti care fac afaceri în România şi protejată probabil de unele persoane care ar avea ca responsabilitate chiar destructurarea acestor reţele. Senzaţia, de prea mulţi ani, este că ne luptăm la nivel instituţional cu propaganda rusă mai mult în discursurile publice", a opinat consultantul.

Şi cum în spaţiul public s-a vorbit foarte mult despre posibile legături ale liderului AUR cu Federaţia Rusă, acuzaţii negate de Simion, întrebat cum vede refuzul premierului Ciolacu de a da publicităţii documentele privind interdicţia intrării lui Simion în Ucraina şi Republica Moldova, Rîpă a opinat ca aceste documente i-ar putea fi "utile" lui Ciolacu în turul 2.

"Domnul Ciolacu nu are nevoie acum să desecretizeze aceste informaţii, dacă ele există. În schimb, ele ar putea fi extrem de utile pentru el şi pentru PSD, dacă George Simion va ajunge în turul 2. Ce mă miră însă, este de ce Nicolae Ciucă, când a fost premier, nu a desecretizat aceste lucruri, şi de ce preşedintele Iohannis, ca şef al CSAT, nu face asta chiar acum", a punctat Rîpă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor