Saudiţii ar putea deveni primii cumpărători străini ai sistemului rusesc de rachete Iskander

Arabia Saudită ar putea deveni primul client străin al sistemului rusesc de rachete Iskander-E, a raportat ziarul Kommersant în urma unei întâlniri la Moscova între miniştrii de externe rus şi saudit, citând surse neidentificate din cadrul industriei de apărare ruseşti, conform Moscow Times.
Rachetă rusească de tip Iskander. (EVGENY STETSKO / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
14.08.2015

Arabia Saudită ar putea deveni primul client străin al sistemului rusesc de rachete Iskander-E, a relatat ziarul Kommersant în urma unei întâlniri la Moscova între miniştrii de externe rus şi saudit, citând surse neidentificate din cadrul industriei de apărare ruseşti, conform Moscow Times.

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a confirmat oficial interesul ţării sale în rachetele ruseşti la o conferinţă de presă desfăşurată la începutul săptămânii şi, conform grupului de analiză în sectorul apărării IHS Jane's 360, saudiţii sunt interesaţi de o varietate de echipamente, inclusiv de fregate noi pentru marina lor.

„Contacte intensive au loc în prezent între delegaţi şi specialişti militari din ambele ţări şi este discutată o gamă largă de tipuri de arme din Rusia, inclusiv sistemele de rachete Iskander”, a declarat al-Jubeir, fiind citat de către agenţiile ruse de ştiri.

Dar conform lui Ruslan Puhov, directorul Centrului de Analizare a Strategiilor şi Tehnologiilor, un think tank în domeniul apărării cu sediul în Moscova, este destul de improbabil ca un acord militar ruso-saudit să fie încheiat.

„Iskander este un sistem foarte letal şi nu ştim cum l-ar putea utiliza Arabia Saudită ... şi ei sunt aliaţi apropiaţi ai SUA. Aşadar există un risc ca, în cazul în care le livrăm sistemele Iskander, SUA să le poată inspecta şi apoi să dezvolte contramăsuri împotriva lor, deoarece sistemul este de asemenea proiectat pentru a lovi aliaţi ai SUA în Europa, precum Polonia”, a declarat Puhov.

Sistemul de rachete Iskander este una dintre cele mai letale arme din arsenalul rusesc. Pus în aplicare pentru prima dată în anii 1990, Iskander este un sistem de rachete balistice tactice de mare precizie, optimizat pentru o rază de acţiune mică – sub 500 km.

Rachetele Iskander sunt capabile să fie încărcate cu focoase nucleare, un fapt care a neliniştit Occidentul în mijlocul crizei ucrainene, după ce Moscova a declarat că va trimite arme în enclava rusească Kaliningrad ca răspuns la exerciţiile NATO din regiune şi la planurile legate de scutul de apărare antirachetă american în Europa.

Deşi este capabil nuclear, utilizarea primară a sistemului Iskander este aceea de a ataca trupe şi echipamente pe câmpul de luptă. Rachetele pot fi ghidate de soldaţii care iau în vizor ţintele, de sateliţi sau de dronele care zboară în zonă. Rachetele pot fi redirecţionate în timp ce zboară şi sunt extrem de manevrabile, permiţându-le să ocolească sistemele de apărare.

Conform unor surse neidentificate ale industriei militare, citate de Kommersant, Arabia Saudită a prezentat Rusiei o propunere concretă pentru cumpărarea sistemului Iskander şi a altor câteva tipuri de echipamente militare de mare valoare, adăugând că negocierile totuşi încă nu au început.

În plus, sursele au avertizat că acordurile militare ruseşti şi saudite s-au prăbuşit de multe ori înainte să se ajungă la semnarea lor, subliniind că Arabia Saudită a devenit rapid, în ultimii ani, cel mai mare importator de arme al lumii, cumpărând aproape exclusiv echipamente americane.

Arabia Saudită a cheltuit mari sume de bani pe modernizarea armatei sale în ultimii câţiva ani. În 2014, Arabia Saudită a depăşit India şi a devenit cel mai mare importator de echipamente militare al lumii, crescându-şi achiziţiile cu 54% în 2013 şi cheltuind 6,4 miliarde de dolari în acest sens, conform IHS Jane's.

Arabia Saudită deseori foloseşte perspectiva unor contracte militare masive în cazul exportatorilor de arme pe care doreşte să îi influenţeze pe cale diplomatică. A încercat să convingă Moscova să-şi reducă suportul pentru regimurile rivale din Orientul Mijlociu, precum Iran şi Siria.

În 2008, aparent, saudiţii s-au oferit să cheltuie 4 miliarde de dolari pe arme ruseşti în schimbul reducerii cooperării Moscovei cu Teheranul. Acordul, care ar fi adus saudiţilor 150 de tancuri T-90, peste 100 de elicoptere şi vehicule blindate, nu a mai fost semnat.

În 2013, Reuters a raportat că Arabia Saudită a oferit Rusiei un contract militar în valoare de 15 miliarde de dolari şi asigurări că nu va interfera cu poziţia dominantă a Moscovei pe piaţa energetică europeană dacă Rusia se va distanţa de preşedintele sirian Bashar al-Assad.

În 2007, Arabia Saudită a cumpărat de la chinezi sistemul de rachete de rază medie DF-21, care este similar cu sistemul Iskander. Totuşi, Beijingul a modificat arma pentru a se asigura că saudiţii nu pot amplasa focoase nucleare. Rachetele Iskander pot transporta focoase nucleare şi Iuri Barmin, un expert rus în comerţul de arme din Orientul Mijlociu, a susţinut că Arabia Saudită ar putea dori ca această opţiune să rămână activă, susţine Moscow Times.

„Arabia Saudită consideră că acordul [nuclear iranian] de luna trecută dezleagă mâinile Iranului şi că ţara va merge înainte şi va dezvolta arme nucleare. Aşadar, s-ar putea [ca menţinerea activă a opţiunii privind focoasele nucleare] să fie modalitatea prin care Riadul arată lumii că îşi rezervă dreptul de a face acelaşi lucru”, a declarat Barmin.

Mai mult, există îndoieli că saudiţii ar încerca să folosească un contract militar pentru a influenţa politica rusă faţă de Siria, din moment ce tentativa din 2013 nu a funcţionat, a concluzionat Barmin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor