Kremlinul avertizează SUA să nu desfăşoare rachete în Europa

Soldaţi ucraineni folosesc un lansator de grenade pentru a trage asupra unor poziţii ale separatiştilor în apropiere de Doneţk, 28 mai 2015.
Soldaţi ucraineni folosesc un lansator de grenade pentru a trage asupra unor poziţii ale separatiştilor în apropiere de Doneţk, 28 mai 2015. (Captură Foto)

Rusia a avertizat Statele Unite că vor exista consecinţe dacă Washingtonul va desfăşura în Europa rachete capabile să transporte focoase nucleare, mişcare considerată de ruşi ca fiind o încălcare a unui acord din perioada Războiului Rece referitor la prezenţa acestor tipuri de arme.

“Este clar că astfel de acţiuni ar însemna o distrugere completă de către partea americană a regimului Tratatului [privind Forţele Nucleare cu Rază Medie de Acţiune (INF), semnat în 1987]”, a declarat joi Ministerul rus de Externe, atrăgând atenţia asupra tuturor consecinţelor care însoţesc această mişcare.

În declaraţia sa, ministerul rus a cerut de asemenea Statelor Unite “să asigure implementarea deplină a INF şi să nu ameninţe fezabilitatea acestui document.”

În 1987, liderii de atunci ai SUA şi ai Rusiei – Ronald Reagan şi, respectiv, Mihail Gorbaciov – au semnat tratatul INF, care cerea ambelor state să îşi elimine rachete balistice nucleare şi convenţionale cu lansare terestră şi rachetele de croazieră cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 de km.

Conform acordului, aproape 2.700 de rachete cu rază medie au fost eliminate de SUA şi fosta Uniune Sovietică.

Dar, acum, Moscova şi Washingtonul s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului pentru controlarea armelor.

La începutul acestei luni, oficialii americani au declarat că iau în considerare planuri privind desfăşurarea în Europa de rachete cu rază medie capabile să transporte focoase nucleare, ca răspuns la presupusa încălcare de către Rusia a tratatul INF.

Situaţia are loc în condiţiile în care relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat foarte mult datorită conflictului continuu din regiunile estice ale Ucrainei.

La începutul acestei săptămâni, ministrul britanic de Externe Philip Hammond a afirmat la rândul său că Marea Britanie ar putea găzdui din nou rachete nucleare americane pe teritoriul său datorită tensiunilor intensificate dintre Occident şi Rusia.

Ministerul britanic de Externe a declarat că există “semne îngrijorătoare” cu privire la activitatea intensificată a forţelor ruse, adăugând că Marea Britanie va lua în considerare aspectele pro şi contra ale găzduirii armelor americane de rază medie.

În plus, la sfârşitul lunii trecute, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că desfăşurarea de către Rusia a sistemelor de rachete Iskander-M în Kaliningrad va “schimba fundamental echilibrul securităţii în Europa”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe