Arabia Saudită va investi 10 miliarde USD în diverse proiecte în Rusia
alte articole
Arabia Saudită a semnat un angajament pentru a investi aproximativ 10 miliarde de dolari în Rusia în următorii 4-5 ani, a declarat luni Kirill Dmitriev, şeful Fondului rusesc pentru Investiţii Directe (FID), pentru agenţia rusă de ştiri Sputnik. Dmitriev a adăugat că banii proveniţi din Fondul saudit pentru Investiţii Publice (FIP) reprezintă cea mai mare investiţie străină făcută în Rusia, arată International Business Times.
Sunt aşteptate să fie semnate aproximativ 5 acorduri de investiţii în următoarele 3 luni şi este foarte probabil ca acestea să atragă parteneri din China, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite, a relatat Sputnik. Aparent, FID a semnat de asemenea un alt acord de cooperare cu Autoritatea Arabiei Saudite pentru Investiţii Generale, un fond suveran, în vederea unor proiecte comune de investiţii în Rusia.
„Am ajuns la acorduri finale şi anunţăm crearea unui parteneriat cu fondul suveran al Arabiei Saudite (FIP), în baza căruia acesta va investi 10 miliarde de dolari în proiecte pe teritoriul rusesc. Aceste fonduri sunt aşteptate să fie implementate în 4 sau 5 ani”, a declarat Dmitriev, conform Sputnik. „Plănuim să implementăm 10 acorduri (...) până la sfârşitul acestui an, dintre care şapte se află în prezent în stadiul final”, a adăugat el.
Un raport al Wall Street Journal, citându-l pe Dmitriev, a precizat că majoritatea fondurilor FIP vor fi cheltuite pe proiecte agricole în Rusia, precum şi în sectoarele medical, logistic, imobiliar şi al comerţului cu amănuntul. „Investiţiile cheie vor avea loc pe teritoriu rusesc, dar şi noi vom investi de asemenea în Arabia Saudită, pe care o considerăm o piaţă foarte promiţătoare”, a mai susţinut Dmitriev.
Acordurile au loc în contextul în care Statele Unite şi Uniunea Europeană au aplicat asupra Rusiei o serie de sancţiuni datorită implicării acesteia în criza din Ucraina. Datorită acestei situaţii, Moscova îşi îndreaptă tot mai mult privirea spre investitorii asiatici pentru a-şi reduce dependenţa de Europa şi SUA, a concluzionat Wall Street Journal. În luna mai, Rusia şi China au creat un fond de investiţii în valoare de 2 miliarde de dolari pentru a dezvolta proiecte în agricultură în cele două ţări şi pentru a forma o zonă de comerţ liber între sectoarele lor agricole.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.