Sârbii anchetează vânzarea NIS către Gazprom

Logoul companiei ruse Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Autorităţile din Serbia au deschis o investigaţie privind vânzarea companiei Naftna Industrija Srbija AD (NIS) către gigantul rus, Gazprom, informează Bloomberg.

Investigaţia survine la cinci ani după ce guvernul sârb a semnat un acord pe 30 de ani cu Rusia, în domeniul energetic, cedându-i "fratelui mai mare de la Răsărit" controlul asupra pieţei sale de petrol şi gaze.

Paradoxal, Serbia a semnat contractul de vânzare a singurei sale rafinării în toiul unei dispute pe tema gazelor între Rusia şi Ucraina, începută la finele lui 2008 şi ajunsă la apogeu la începutul lui 2009, când, în plină iarnă, Rusia a sistat complet livrările către Ucraina. În loc să ia aminte la păţania ucrainenilor, lăsaţi fără gaze de ruşi, în plin iarnă, guvernul a vândut 51% din NIS către Gazprom, pentru 400 de milioane de euro, în condiţiile în care compania avea un capital de 993,8 milioane de euro.

Vânzarea a fost aprobată de fostul premier Mirko Cvetkovic, a cărui coaliţie guvernamentală includea şi Partidul Democratic al fostului preşedinte Boris Tadici precum şi socialiştii fostului comunist Slobodan Milosevic, acuzat de către Tribunalul Internaţional al Naţiunilor Unite de crime de război comise în anii 1990 în Bosnia şi Herţegovina.

Privatizarea NIS a făcut parte dintr-un contract mai larg între Serbia şi Rusia, contract ce includea şi participarea Serbiei la construirea conductei South Stream şi a unui depozit de gaze naturale pe teritoriul Serbiei, informează hotnews.

În prezent, Serbia este prinsă între două deziderate antagonice: vrea să adere la UE, însă Bruxelles-ul blochează construcţia South Stream.

NIS Petrol, companie al cărei acţionariat majoritar este deţinut de ruşi, este prezentă şi în România. Compania, care deţine în prezent 15 staţii de alimentare cu carburanţi, are în plan să ajungă la o cotă de 10% pe piaţa benzinăriilor din România după anul 2015.

De asemenea, NIS Petrol şi-a programat în perioada următoare evaluarea perimetrelor EX7 Periam şi EX8 Biled, din judeţul Timiş, ca parte a programului integrat de dezvoltare a industriei petroliere din bazinul Panoniei, strategia pe termen lung a companiei vizând extinderea prezenţei NIS în regiunea balcanică, unde, la fel ca şi în restul Europei, noul slogan este, teoretic, "reduceţi dependenţa energetică de ruşi".