Ruşii de la Gazprom Neft încep explorări în Timiş
alte articole
Ruşii de la Gazprom Neft vor demara în curând, prin NIS Petrol, compania la care Gazprom Neft deţine pachetul majoritar de 56 %, se află etapa de explorare a zăcămintelor petroliere din zona Banatului.
Potrivit Energy Report, NIS Petrol şi-a programat în perioada următoare evaluarea perimetrelor EX7 Periam şi EX8 Biled, din judeţul Timiş, ca parte a programului integrat de dezvoltare a industriei petroliere din bazinul Panoniei, strategia pe termen lung a companiei vizând extinderea prezenţei NIS în regiunea balcanică, unde, la fel ca şi în restul Europei, noul slogan este, teoretic, "reduceţi dependenţa energetică de ruşi".
În 2011, NIS Petrol şi compania canadiană East West Petroleum - EWP au semnat un acord de farm-out pentru patru perimetre, printre care Periam şi Biled, câştigate de EWP prin ofertă publică. În baza respectivului acord, EWP deţine o participaţie de 15%, iar restul de 85%, precum şi statutul de operator, îi revin companiei NIS Petrol, alias Gazprom.
„Dezvoltarea şi consolidarea poziţiei companiei noastre ca jucător important din regiune în sectorul petrolier reprezintă obiectivele noastre principale. Compania se axează pe explorarea, dezvoltarea şi producţia convenţională de petrol, acesta fiind şi scopul prezenţei noastre pe piaţa din România. Sporirea capacităţii de producţie în urma unor investiţii semnificative în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal al interesului nostru în perimetrele petroliere din vestul ţării, aflate în proximitatea graniţei cu Serbia”, a declarat şi Vadim Smirnov, Director General NIS Petrol România.
NIS mai anunţă că explorările sale în perimetrele EX7 Periam (1.070,6 kmp) şi EX8 Biled (1.113,2 kmp) vizează strict resurse convenţionale – ţiţeiul, în timp ce explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazele de şist, nu reprezintă obiectul de activitate al companiei.
În ceea ce priveşte dezvoltarea "exclusiv" a resurselor convenţionale reamintim că dna profesor prof. univ. dr. Afrodita Iorgulescu atrăgea recent atenţia, într-un articol publicat de Cotidianul, că în raportul „Resurse de gaze naturale din zăcăminte neconvenţionale - potenţial şi valorificare”, elaborat de CENTGAS (Centrul european de excelenţă în domeniul gazelor naturale din argile gazeifere”) sub tutela Consiliului Mondial al Energiei se menţionează clar că:
Zonele din România programate pentru exploatarea prin fisurare hidraulică a zăcămintelor de gaze de şist sunt următoarele: Bârlad (Vaslui); Voivozi (Bihor); Tria (Bihor); Baile Felix (Bihor); Tulca (Bihor); Adea (Arad); Curtici (Arad); Periam (Timiş); Biled (Timiş); Paulis (Timiş); Para (Timiş); Buzia (Timiş); Crai (Timiş); Macin (Tulcea); Babadag (Tulcea); Capidava (Constanţa); Eforie (Constanţa); Costineşti (Constanţa); Vama Veche (Constanţa); Adamclisi (Constanţa)
Fracturarea hidraulică este o tehnologie ce presupune injectarea în sol, la presiuni foarte mari, a unor mari cantităţi de apă aditivată, potrivit unui raport al Parlamentului European din 2011, cu un mix de chimicale ce include 750 de substanţe, dintre care 350 sunt dovedite ca dăunătoare pentru om şi pentru mediu, substanţe care în timp migrează prin fisurile create de fracturare sau prin defecţiunile de cimentare ale coloanelor în sol, pânza freatică, aer.