Moscova critică Ankara pentru deportarea jurnaliştilor ruşi

Ministerul rus de Externe a declarat că este “inacceptabilă” detenţia corespondenţilor postului rusesc Channel One, luni, în provincia turcă Hatay, precum şi deportarea lor ulterioară din ţară, conform unei declaraţii online postate marţi pe website-ul ministerului.
Sigla postului rusesc Channel One. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.12.2015

Reporterii care filmau un episod al emisiunii “Special Correspondent” în regiunea din sudul Turciei ce se învecinează cu Siria, au fost reţinuţi de persoane în uniformă care au refuzat să se identifice, a scris marţi website-ul de ştiri Slon.

Apoi, reporterii ruşi au fost duşi la o secţie de poliţie şi informaţi că vor fi deportaţi pentru că nu au respectat o nouă lege care cere ca toţi jurnaliştii ruşi ce lucrează în Turcia să deţină un permis de muncă.

Ankara nu a oferit nicio explicaţie, mai susţine declaraţia Ministerului rus de Externe.

La începutul acestei săptămâni, Ambasada turcă din Moscova a anunţat că jurnaliştii ruşi vor trebui de acum înainte să depună o cerere pentru un permis special pentru a putea lucra în Turcia şi că vor trebui să ofere un itinerar detaliat precum şi detalii ale persoanelor pe care vor dori să le intervieveze, a raportat miercuri agenţia de ştiri TASS.

“Aceasta este o procedură de rutină în multe ţări. Este de asemenea utilă”, a declarat o sursă neidentificată a ambasadei turce, fiind citată de TASS.

Turcia şi Rusia se află într-o dispută tot mai aprinsă după ce forţele turceşti au doborât în 24 noiembrie un bombardier Su-24 rusesc deasupra Siriei. Turcia susţine că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce Rusia neagă acest lucru şi insistă că avionul său se afla în spaţiul Siriei când a fost doborât.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Turcia va regreta faptul că a lovit avionul rusesc, adăugând că Moscova nu va ignora “ajutorul acordat teroriştilor” de către Ankara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor