Erdogan îl laudă pe Mark Zuckerberg pentru mesajul său în favoarea musulmanilor

Mark Zuckerberg a fost lăudat de preşedintele turc Erdogan pentru poziţia sa împotriva retoricii anti-musulmane, în special după ce candidatul prezidenţial american Donald Trump a cerut ca musulmanilor să li se interzică să călătorească în SUA.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
11.12.2015

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a lăudat joi pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, pentru apărarea drepturilor musulmanilor împotriva discriminării.

“Apreciez mult mesajul lui Mark Zuckerberg pentru evidenţierea unei diferenţe profunde între Islam şi terorism”, din moment ce aceste două concepte sunt deseori menţionate în aceeaşi propoziţie, a scris Erdogan pe pagina sa oficială de Facebook.

“Aşa cum mă exprim pe diferite platforme, Islamul este o religie a păcii.”, a mai adăugat preşedintele turc.

Postarea lui Erdogan, în limba engleză şi turcă, este un răspuns la mesajul de miercuri al lui Zuckerberg, care a cerut comunităţii musulmane să nu se teamă că va fi persecutată pentru acţiunile altora, în special după ce atacurile din Paris şi din alte locuri au cauzat teamă şi confuzie faţă de musulmanii din întreaga lume, conform Deutsche Welle.

“După atacurile din Paris şi ura din această săptămână, pot doar să îmi imaginez teama simţită de musulmani că vor fi persecutaţi pentru acţiunile altora”, a scris Zuckerberg pe pagina sa oficială de Facebook

“Dacă eşti un musulman în această comunitate ... doresc să ştii că eşti întotdeauna binevenit aici şi vom lupta pentru a-ţi proteja drepturile şi pentru a crea un mediu paşnic şi sigur pentru tine”, a precizat acesta.

Mesajul de susţinere al lui Zuckerberg a fost postat la câteva zile după ce candidatul prezidenţial american Donald Trump a cerut ca musulmanilor să li se interzică să călătorească în Statele Unite.

Şi-a relaxat Erdogan poziţia asupra mass mediei sociale?

Înainte de alegerile din martie 2014, Erdogan a discutat despre posibilitatea interzicerii Facebook-ului în ţară, susţinând că opozanţii săi folosesc mass media socială pentru a-l ataca. El a blocat Twitter şi YouTube înaintea alegerilor.

Recent, Erdogan şi guvernul său au fost acuzaţi de suprimarea libertăţii de exprimare şi a presei în Turcia, după arestarea unui al treilea jurnalist turc acuzat că ar fi publicat un articol calomniator.

De asemenea, un tribunal din Istanbul i-a acuzat la sfârşitul lunii trecute pe Can Dündar şi Erdem Gül, doi jurnalişti de la ziarul din opoziţie Cumhuriyet, de “divulgare de secrete de stat” şi “spionare în favoarea organizaţiilor teroriste”. Biroul Procuraturii din Istanbul cere până la 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cei doi jurnalişti, susţine Hürriyet Daily News.

În mai 2015, cei doi au publicat un material video pe website-ul ziarului lor, care avea data de ianuarie 2014 şi care, aparent, a surprins momentul în care poliţia turcă a deschis mai multe lăzi cu arme şi muniţii destinate Siriei. Lăzile se aflau în camioane care aparţineau serviciului turc de informaţii, MIT.

În luna august, Turcia a reţinut trei jurnalişti care raportau pentru Vice News în regiunea sud-estică predominant kurdă, unul dintre ei aflându-se încă în custodia autorităţilor. La sfârşitul acestei veri, biroul ziarului Hürriyet a fost supus unui raid poliţienesc şi vandalizat după ce a criticat conducerea tot mai autoritară a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Au avut loc şi alte atacuri asupra libertăţii presei, inclusiv arestări la populara revistă Nokta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor