Sarkozy: Turcia nu trebuie să se alăture Uniunii Europene

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a declarat că este o greşeală să faci Turcia să creadă că se va putea alătura UE.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. (MICHEL EULER / AFP / Getty Images)

Turcia nu trebuie să se alăture Uniunii Europene şi nu ar trebui să fie făcută să creadă că, în forma sa guvernamentală actuală, ar putea deveni un membru al blocului european, a declarat miercuri fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

“Este o greşeală să faci Turcia să creadă că se va putea alătura Europei. Trebuie să avem relaţii apropiate cu Turcia, interese comune cu Turcia. Dar ea nu ar trebui să devină o membră a Uniunii Europene”, a susţinut Sarkozy la postul de radio Europe 1.

Turcia insistă să se reia discuţiile pentru aderarea la UE, premierul turc Ahmet Davutoglu participând duminică la un summit UE-Turcia la Bruxelles, unde s-a discutat despre criza refugiaţilor şi despre negocierile continue de aderare a Turciei la UE.

Turcia a semnat un acord de asociere cu blocul european în 1963 şi a depus o cerere oficială pentru aderare în 1987. Discuţiile au început în 2005, până acum Ankara obţinând doar 14 din cele 35 de voturi necesare pentru aderare. Disputa cu Cipru şi situaţia dezastruoasă a libertăţii presei din Turcia sunt câteva dintre problemele majore în prezent nerezolvate care obstrucţionează aderarea Turciei.

În plus, Sarkozy a declarat că Parisul nu a estimat consecinţele operaţiunii sale militare în Siria împotriva Statului Islamic, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

“Când am decis să acţionăm în Siria nu am evaluat consecinţele acestei decizii pentru securitatea internă”, a menţionat fostul preşedinte francez.

El a adăugat că a aprobat operaţiunea dar că, de fapt, campania de atacuri aeriene din Siria a amplificat ameninţarea pentru teritoriul francez.

Franţa desfăşoară lovituri aeriene împotriva Statului Islamic atât în Siria cât şi în Irak, ca parte a unei coaliţii internaţionale conduse de SUA. Dar, Parisul şi-a intensificat atacurile după ce Statul Islamic aparent şi-a asumat răspunderea pentru atacurile sângeroase din 13 noiembrie din capitala pariziană, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.