Rusia şi Turcia, din nou "la cuţite". Un distrugător rus a tras focuri de avertisment către o navă turcă

Tensiunile dintre Rusia şi Turcia escaladează din nou, la scurt timp de la incidentul avionului de luptă rusesc doborât de forţele aeriene turceşti care a dinamitat relaţiile dintre cele două ţări.
Vladimir Putin împreună cu Recep Erdogan (Sasha Mordovets / Getty Images)
Andrei Pricopie
13.12.2015

Distrugătorul rus Smetlivi a fost nevoit să tragă focuri de avertisment pentru a evita o coliziune cu o navă turcă în Marea Egee, a anunţat Ministerul rus al Apărării, care l-a convocat pe ataşatul militar turc în urma incidentului, titrează Reuters.

Este vorba despre o navă de pescuit turcă, care a ajuns la aproximativ 500-600 de metri distanţă de distrugătorul rusesc, nu a răspuns avertismentelor iniţiale, însă şi-a schimbat imediat cursul în urma focurilor de avertisment.

Potrivit Associated Press, Ministerul rus de Externe susţine că echipajul de pe Smetlivi nu a putut să stabilească o legătură radio cu nava de pescuit turcă şi nu a răspuns nici la semnale vizuale şi rachete de semnalizare, astfel că ruşii au fost nevoiţi să recurgă la focurile de avertisment.

Incidentul, care a avut loc duminică dimineaţă, este posibil să mărească tensiunile dintre cele două naţiuni, care s-au deteriorat extrem de mult după doborârea avionului rus de vânătoare de către turci, dar şi din cauza poziţiilor adverse în ceea ce priveşte situaţia din Siria.

Preşedintele rus Vladimir Putin a numit incidentul cu avionul drept o "lovitură de cuţit în spate" şi a impus sancţiuni economice Turciei.

La începutul acestei luni, Turcia i-a reproşat Rusiei un incident în care un marinar rus a fost înfăţişat agitând un lansator de rachete pe puntea unei nave care trecea prin Istanbul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor