Corvetă rusească forţează o navă sub pavilion turcesc să îşi schimbe direcţia în Marea Neagră

O navă turcească a fost forţată să îşi schimbe direcţia în Marea Neagră de către o corvetă rusească. Incidentul a avut loc după ce nava care naviga sub pavilion turcesc s-a întâlnit cu un grup de vase care tractau două platforme petroliere ce aparţineau companiei crimeene Chernomorneftegaz.
O rachetă lansată de pe o navă de luptă rusească.
O rachetă lansată de pe o navă de luptă rusească. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.12.2015

O ambarcaţiune a pazei de coastă a fost, de asemenea, folosită pentru a schimba cursul navei turceşti, a raportat Reuters.

Conform agenţiei de ştiri TASS, compania Chernomorneftegaz a susţinut luni într-o declaraţie: “În calea convoiului de nave a apărut o ambarcaţiune comercială neidentificată, care naviga sub pavilion turcesc. Încălcând regulile internaţionale de prevenire a coliziunii navelor şi a standardelor pentru traficul maritim, nava turcească nu a eliberat calea convoiului şi a încercat să se oprească pe linia de navigare a acestuia, creând o situaţie de urgenţă în mod intenţionat.”

Conform declaraţiei companiei crimeene, “comandantul navei turceşti nu a contactat convoiul de nave ruseşti şi nu a răspuns la apeluri.”

Platformele petroliere erau transferate de la un zăcământ de gaze din zona Odesei (sudul Ucrainei) în apele teritoriale ale Rusiei, conform mass mediei ruseşti.

Duminică, un distrugător rusesc a tras câteva focuri de avertizare înspre o navă de pescuit turcească pentru a împiedica o coliziune cu aceasta în Marea Egee, a declarat Ministerul rus al Apărării. Nava turcă şi-a schimbat cursul şi a trecut la aproximativ 540 de metri de distrugătorul Smetilivi dotat cu rachete ghidate, a raportat The Independent.

Distrugătorul rusesc nu a reuşit să stabilească contactul radio cu ambarcaţiunea turcă, care se apropia de el. În acelaşi timp, nava turcească nu a răspuns la semnalele vizuale şi la rachetele semnalizatoare.

Cele două incidente au loc în contextul în care forţele aeriene turceşti au doborât un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei turco-siriene în luna noiembrie, deteriorând relaţiile dintre Turcia şi Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor