Sânge rece şi cinism. Trei medici condiţionau operaţiile de primirea de bani

Judecătorii de la Tribunalul Constanţa şi procurorii anticorupţie au fost oripilaţi de modul în care trei medici au ales să nesocotească jurământul lui Hippocrate şi, în loc să lucreze pentru folosul şi buna stare a bolnavilor, cereau bani pentru a face operaţii, relatează marţi evz.ro.
Loredana Diacu
23.12.2014

alte articole

(photos.com)
Loredana Diacu
23.12.2014

Judecătorii de la Tribunalul Constanţa şi procurorii anticorupţie au fost oripilaţi de modul în care trei medici au ales să nesocotească jurământul lui Hippocrate şi, în loc să lucreze pentru folosul şi buna stare a bolnavilor, cereau bani pentru a face operaţii, relatează marţi evz.ro.

Şefului Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Marius Militaru (50 de ani), şi de medicii-anestezişti Nicoleta (44 de ani) şi Dorin Arhire (54 de ani) condiţionau operaţiile de primirea de bani, scrie publicaţia citată, prezentând drama unui pensionar căruia medicii i-au cerut 3.000 de lei pentru o operaţie pe cord.

Potrivit declaraţiei pensionarului, preluată de presa locala, Dumitru, cum îl chema pe om, se ruga de medici să-l ajute să trăiască încă doi ani, până când nepotul va împlini 14 ani: "Nepotul are 12 ani. Dacă eu mor, moare şi el, nu se poate descurca singur la vârsta asta. Dar, dacă eu trăiesc măcar încă doi ani, deja este mărişor şi poate să-şi ia viaţa în mâini. Atât dacă aş mai trăi, doi ani pentru nepotul meu... De-asta vreau să fac operaţia, s-a plâns bătrânul."

Dumitru a suferit un stop cardiac şi a fost internat, până pe 10 noiembrie. Medicul chirurg Marius Militaru i-ar fi cerut 3.000 de lei, 2.000 de lei înainte de operaţie, şi 1.000 de lei după efectuarea intervenţiei chirurgicale. Pensionarul a încercat să se interneze la Spitalul Central Judeţean de Urgenţe, dar, potrivit denunţului, nu ar fi fost internat deoarece nu avea suma pretinsă: 3.000 de lei. Militaru ar fi refuzat suma modică de 200 de lei.

Pensionarul a ajuns pe masa de operaţie graţie procurorilor DNA, care i-au dat banii pentru şpaga cerută de doctori din fondul de flagrant.

Marius Militaru, chirurgul care a condiţionat efectuarea operaţiei de primirea unei sume bani, exorbitantă pentru un pensionar, este, potrivit magistraţilor, posesor a trei autoturisme de lux (Porsche 911 Carrera, Mercedes Benz Clasa S şi un Subaru Legacy Outback) a unei case în sectorul 1 al Capitalei, a unui teren de 455 de metri pătraţi în Buşteni (Prahova) etc., în timp ce Ion Dumitru are o pensie de 441 de lei şi soţia sa de 372 de lei.

Judecătorul de la Tribunalul Constanţa care a emis mandatele de arestare a constatat că "acţiunile ilicite ale inculpaţilor au pus denunţătorul să opteze între a da mită sau a se expune unui pericol practic iminent de moarte".

"Faptele apar cu atât mai grave cu cât respectivele atribuţii vizau efectuarea unei operaţii chirurgicale de care depindea însăşi supravieţuirea denunţătorului care suferea de afecţiuni medicale grave, de natură să-i provoace oricând moartea", a arătat instanţa.

"Împrejurarea că inculpaţii au pretins sume de câte 1.000 şi respectiv 2.000 de lei, deşi dispun de resurse financiare mult peste media din România, demonstrează nu doar lăcomie, ci şi existenţa unei veritabile obişnuinţe în a primi în mod frecvent mită pentru îndeplinirea obligaţiilor de serviciu. (...) Situaţia financiară deosebită a inculpaţilor vădeşte şi ea lipsa oricăror scrupule precum şi cinismul acestora care au pretins şi primit sume relativ modeste faţă de veniturile şi de bunurile mobile şi imobile de care dispuneau, de la o persoană de o condiţie socială şi economică mai mult decât modestă", se mai precizează în rechizitoriul magistraţilor.

Tribunalul Constanţa a decis emiterea unui mandat de arestare de 30 de zile pe numele lui Militaru şi a soţilor Arhire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor